Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Hitta kĂ€rlek online Ă€r mycket bĂ€ttre Ă€n de flesta tror

💡 Optimist's Edge: Hitta kĂ€rlek online Ă€r mycket bĂ€ttre Ă€n de flesta tror

MÄnga Àlskar att hata dejtingappar. Men vill du hitta kÀrleken Àr de kanske de viktigaste och bÀsta verktyget du har att tillgÄ. Vi förklarar varför och siffrorna som stödjer det!

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk har fel om

I Warps undersökning svarar 82 procent att de inte tror att appar och internet kommer att göra det lÀttare att hitta rÀtt i kÀrleken. 86 procent svarar att de inte tror att appar gjort det mer trÀffsÀkert hittills heller.  

📈 Vad fakta sĂ€ger

Dejting via appar har transformerat dejting vĂ€rlden över – till det bĂ€ttre. Statistik pekar pĂ„ att dejting via appar fungerar.

En majoritet som anvÀnder dejtingappar har en positiv upplevelse och studier tyder ocksÄ pÄ att förhÄllanden som startats online kan vara starkare. Bland annat visade en schweizisk studie att par som trÀffats online i högre grad ville bli sambos.

En annan studie som simulerade vilken effekt dejtingappar har pÄ samhÀllet fann att relationer som startas via appar kan vara starkare och att de bidrar till fler relationer mellan olika etniciteter. Och det Àr inte sÄ konstigt att det Àr pÄ det viset, eftersom att förÀlskelse inte Àr nyckens eller ödets verk, utan gÄr att förklara med vetenskap.

💡 Optimist's Edge

💡
Chansen att hitta ditt livs kÀrlek ökar om du anvÀnder internet för dejting.

Den ultimata "edgen" Àr att hitta din stora kÀrlek. För att öka chanserna att hitta rÀtt i kÀrleken, anvÀnd dejtingappar. De gör redan idag trÀffsÀkerheten större eftersom du inte Àr beroende av slumpen. Den informationen du fÄr om potentiella partners via apparna gör förmodligen att du kan fatta vÀlavvÀgda beslut och dÀrmed smalna av urvalet. Dessutom finns det nya appar, och fler Àr pÄ vÀg, som har potentialen att göra trÀffsÀkerheten Ànnu större.

👇 Vad du kan göra för att fĂ„ Optimist's Edge

Vill du ha edgen kan du börja med att rÀkna ut hur stort omrÄde du behöver leta i för att ha en hyfsad chans. Detta enligt Hannah Frys modell.

Du gör det genom att bryta ner problemet i delar. Hur mÄnga av det kön du Àr intresserad av bor i ditt omrÄde? Hur mÄnga av dessa Àr i rÀtt Älder? (cirka 20 %). Hur mÄnga Àr singlar? (kanske 50 %?). Hur mÄnga har den nivÄ av utbildning du söker? Hur mÄnga kommer du att tycka Àr attraktiva? (kanske 20 %). Hur mÄnga kommer tycka att du Àr attraktiv? (?). Hur mÄnga av dessa kommer du att gilla? (kanske 20%). Blir siffran vÀldigt lÄg behöver du leta i ett större omrÄde.

För att öka chansen till en bra matchning kan det vara bra att dela med sig av information som du tycker Àr viktig för dina potentiella dejter att veta. Kanske dina intressen, vÀrderingar, favoritpodcasts? Att du har en smal hobby behöver inte vara nÄgot att dölja!

HÄll Àven koll pÄ nya appar som Àr pÄ vÀg som anvÀnder sÄdant som personlighet, data och DNA i matchningen.


📉 Vad folk har fel om

I vÄr undersökning svarade 86 procent att de inte tror att appar och internet har gjort det lÀttare att hitta rÀtt i kÀrleken.


NÀr de fÄr frÄgan om framtiden Àr de nÀstan lika pessimistiska. Hela 82 procent tror inte att appar och internet kommer att göra den enklare att hitta kÀrleken i framtiden. Myten om att det Àr ödet som ska föra oss till den rÀtta lever allt jÀmt kvar. För ödet och appar gÄr ju inte ihop...

📈 Fakta om kĂ€rlek och appar

MÄnga vill tro att det handlar om en magisk process, det hÀr med att bli kÀr. Men forskare börjar att förstÄ vem vi blir kÀra i. Och nej, magi har med största sannolikhet inte med saken att göra.

Man ska komma ihÄg att om det inte fanns en inbyggd effektivitet i funktionen, som ökar sannolikheten att trÀffa den rÀtta, skulle appar enbart vara ett sÀtt att i blindo boka in fler dejter.

Vem blir vi kÀra i?

I en studie tittade man pÄ vilken betydelse kÀnslouttryck har. Man lÀt mÀnniskor titta pÄ personer som ombads visa vissa kÀnslor. Studien fann att om en person tyckte sig förstÄ vad den andra mÀnniskan kÀnde sÄ upplevdes ocksÄ en högre grad av attraktion.

Vi kÀnner alltsÄ attraktion för mÀnniskor vi tycker att vi förstÄr. Det finns en uppsjö av studier pÄ samma tema, men det gÀller att inte dra för stora slutsatser.

Man har exempelvis sett att mÀn (och kvinnor) Àr attraherade av mÀnniskor med liknande ansiktsdrag, men det gÀller inte kvinnor under den mest fertila perioden i menscykeln. DÄ dras kvinnor till ansiktsdrag som avviker frÄn deras egna.

Andra studier visar att vi Àr attraherade av mÀnniskor med liknande attityd i olika frÄgor och likheter vad gÀller attityd och vÀrderingar kan ofta ses hos par. LikasÄ har Àven studier visat att par Àr lika vad gÀller personlighet. Fenomenet att söka likhet Àr till och med studerad och bekrÀftad hos fÄglar.

Hypotesen om att "kaka söker maka", att vi vill ha en partner som liknar oss sjÀlva, anses vara bekrÀftad genom studier (och det finns mÄnga av det slaget). Forskare tror att det har med överlevnad att göra dÄ det kan tÀnkas vara enklare att överleva om vi förstÄr varandra. Förmodligen har fenomenet att göra med biologi, sÄ vÀl som med vÄr sociala miljö. Hur vÄra hjÀrnor funkar spelar givetvis ocksÄ roll. Enligt teorier inom neurovetenskap vill vÄra hjÀrnor minimera överraskningar.

I en studie frÄn Storbritannien fann man att befintliga par Àr mer lika varandra i lÀngd, metabolism, blodtryck och i viss mÄn BMI Àn vad man kan förvÀnta om nÄgon preferens för likhet inte skulle finnas. Andra studier har visat att man ofta letar en partner med samma utbildningsnivÄ.

Men inga regler utan undantag. Vissa studier stödjer att ALLA söker en sjÀlvsÀker partner, oavsett den egna nivÄn av sjÀlvsÀkerhet.

Obs: finns givetvis individuella skillnader och andra omrÄden dÀr vi kan söka olikhet.

Hypotesen om att "kaka söker maka", att vi vill ha en partner som liknar oss sjÀlva, anses vara bekrÀftad genom studier.

✹  Att uppmuntra attraktion

Förutom att studera vad vi tycker Àr attraktivt hos andra har forskare Àven kikat pÄ om denna kÀnsla gÄr att locka fram. I en omtalad studie parade man ihop studenter baserat pÄ vÀrderingar och intressen, men man parade Àven ihop par som tyckte olika i Àmnen som var viktiga för dem och lÀt dem göra övningar som syftade till att öka kÀnslan av samhörighet och intimitet.

I studien sÄg man att experimentet var lyckat. Flera av paren upplevde en nÀrhet till den de parats ihop med, oberoende av om de hade gemensamma vÀrderingar eller ej.

Ett ovÀntat positivt resultat, om man följt med i myllret av dejtingprogram pÄ teve. DÀr verkar det minst sagt svÄrt att konstruera fram Àkta kÀnslor mellan mÀnniskor. USA:s stora dejtingflaggskepp Bachelor och Bachelorette fÄr ÀndÄ stÀmplas som ett misslyckande i den aspekten.

Bachelorette party celebration with friends.
Endast en brÄkdel av alla Bachelor/Bachelorette-sÀsonger har genererat lÄngvariga par. Foto: Ibrahim Boran / Unsplash

Men om det stÀmmer att det gÄr att locka fram kÀnslan av samhörighet skulle modern dejting via appar kunna vara vÀldigt framgÄngsrik, sÄ lÀnge konversationerna som pÄgÄr har som syfte att öka nÀrheten.

🩄 Vi Ă€r olika

Att vi Àr sÄ olika Àr hoppfullt, för dÄ konkurrerar vi inte direkt om samma partners. Det Àr en stÀrkande insikt för de som befinner sig i dejting-apparnas vÀrld. Ta bara en titt pÄ vidden av svar i den hÀr trÄden...

What's the weirdest thing you find attractive? from AskReddit

đŸ€š Varför spelar detta roll?

Jo, för om vetenskapen kan reda ut vad det egentligen Àr som fÄr oss att bli kÀra, ökar oddsen för dig och mig att hitta rÀtt i kÀrleken, med teknikens hjÀlp!

🔎 Hur hittar jag rĂ€tt?

Problemet kvarstÄr att det finns ett glapp mellan det att vi vet om vad som gör att attraktion uppstÄr och att vi fortfarande behöver lÀgga ner ett visst jobb för att hitta en matchning. Det Àr precis hÀr som tekniken kommer in.

Enligt boken Mathematics of Love kan du anvÀnda dig av Drake-ekvationen för att rÀkna ut antalet potentiella partners i ditt omrÄde. I undertecknads fall Àr det totalt cirka 30 personer. Med sÄ fÄ personer minskar chanserna dramatiskt.

För att rÀkna ut detta delar du upp problemet:

  • Hur mĂ„nga av det kön jag Ă€r intresserad av bor i mitt omrĂ„de?
  • Hur mĂ„nga Ă€r i rĂ€tt Ă„lder? (cirka 20 %?)
  • Hur mĂ„nga Ă€r singlar? (cirka 50 %?)
  • Hur mĂ„nga har den utbildningsnivĂ„ jag söker? (cirka 20 %).
  • Hur mĂ„nga kommer jag att tycka Ă€r attraktiva? (cirka 20 %)
  • Hur mĂ„nga kommer tycka jag Ă€r attraktiv (?..)
  • Hur mĂ„nga kommer jag att komma överens med? (cirka 20%)

❀ Lite (mycket) mera siffror som talar för dejting-appar

DĂ„ har vi rett ut vad som fĂ„r oss att kĂ€nna attraktion – och det Ă€r likhet! Men frĂ„gan kvarstĂ„r fortfarande om dejtingappar har ett bra track record av att hjĂ€lpa oss hitta kĂ€rleken, och det visar sig att de har det!

Simuleringar av dejtingappars betydelse för skapandet av förhÄllanden har visat att realtioner som startar via appar kan vara starkare.

Kan onlinedejting leda till fler framgÄngsrika Àktenskap?

Enligt en schweizisk studie var par som trÀffades online mer sugna pÄ att flytta ihop, och kvinnorna var mer sugna pÄ att fÄ barn snart.

År 2037 kommer majoriteten av alla bebisar att födas av förĂ€ldrar som trĂ€ffats via en dejting-app i Storbritannien, enligt en studie av Eharmony. 32 % av alla par i Storbritannien har uppstĂ„tt via dejtingappar, enligt samma studie.

I USA har 60 % av alla HTBQ-personer trÀffats via dejtingapp och siffran för heterosexuella Àr 40 %.

Enligt en Àldre studie dÀr man tittade pÄ hur förhÄllanden som startar online stÄr sig över tid jÀmfört med par som trÀffats i verkligheten, fann man lÀgre andel skilsmÀssor efter en tid bland online-par.

Enligt en norsk studie hade personer som anvÀnde Tinder en högre chans att trÀffa nÄgon Àn de som inte anvÀnde Tinder. NÄgot som forskarna kopplade till att Tinder-anvÀndare tenderar att vara mer extroverta.

Enligt studier pÄ app-dejtare Àr de flesta nöjda över sin upplevelse och tycker att de Àr lÀtt att hitta en intressant person via appar.  

Enligt en studie gjord pÄ uppdrag av Tinder tycker fÀrre som dejtar online att det Àr svÄrt  att upprÀtthÄlla en lÄngvarig relation jÀmfört med mÀnniskor som inte dejtar via nÀtet.

💡  Optimist's Edge

💡
Chansen att hitta ditt livs kÀrlek ökar om du anvÀnder internet för dejting.

Den ultimata edgen Àr att hitta den rÀtta.

Dejtingappar har och kommer att fortsÀtta omforma sÀttet vÀrldens singlar dejtar pÄ och det finns inget som tyder pÄ att trenden Àr pÄ nedÄtgÄende.

Metoden att anvÀnda vetenskap har oÀndligt stor potential. MÀnniskor skulle kanske kunna matchas med exempelvis sÀttet vi pratar, vÄra vÀrderingar, vÄr data, vÄra personligheter med mera och det skulle potentiellt kunna öka trÀffsÀkerheten och vara ett bra sÀtt att "sÄlla" pÄ.

Bara det faktum att du som anvÀndare fÄr grundlÀggande information samlat om potentiell matchningar gör processen mer effektiv Àn dejting med hjÀlp av slumpen. Om det vetenskapen sÀger om likhet stÀmmer, skulle det kanske kunna förklara varför dejtingappar tycks verka fungera bra.

đŸ€” Och kanske...

Det kanske Àr osannolikt att lösningen finns i EN gen, eller EN algoritm, eller ETT personlighetstest. Det kanske Àr den sammanlagda likheten som ska nÄ en viss kritisk mÀngd för att förÀlskelse ska uppstÄ (undertecknads fundering). AlltsÄ att attraktions-kemikalierna övergÄr till dopamin och serotonin bland annat.

Om det skulle vara pÄ det viset, Àr framtiden ljus, dÄ kan AI hjÀlpa till!

💘 Visst – men det finns fortfarande en viss grad av magi i detta vĂ€l?

Oklart. Men eventuellt gÄr det att se pÄ förÀlskelse som en skala. Kanske finns det ett visst mÄtt av slump som avgör om förÀlskelse uppstÄr nÀr den kritiska mÀngden likhet Àr nÄdd (undertecknads teori).

En viktig fördel med detjingappar Àr att tekniken förhoppningsvis blir smartare och mer effektiv. Detta Àr framförallt relevant för stora stÀder dÀr du inte kan svajpa igenom hela utbudet pÄ en dag. Algoritmerna utvecklas vilket gör att du kommer att visas mer relevanta potentiella matchningar. En vidare utveckling av konceptet skulle kunna vara realtidstips och hjÀlp att bygga relationen i appen nÀr det finns en potential.

👇 SĂ„ hĂ€r fĂ„r du Optimist's Edge

Hur vÀl ditt förhÄllande fungerar i lÀngden har i grunden att göra med hur vÀl matchingsprocessen fungerar.

Trots det vi lÀrt oss via vetenskapen och trots dejtingappar kan det vara svÄrt att hitta en partner av rent matematiska och probabilistiska anledningar. DÀrför kan det vara en god idé att leta utanför det omrÄde dÀr du bor. Det kan du göra via exempelvis Tinder.

Vetenskapen har alltsÄ funnit att vi blir attraherade av mÀnniskor som liknar oss vad gÀller intelligens, kÀnslouttryck, lÀngd, vÀrderingar, intressen, och i viss mÄn kroppstyp, med mera. Givet det vi vet kan dejtingappar funka bÀttre Àn vi kanske tror sÄ lÀnge personer delar med sig av tillrÀckligt mycket information om sig sjÀlva för att du ska kunna göra ett vÀlavvÀgt val. Nördig hobby? Favoritpodcast?

Om du inte vÀljer att anvÀnda appar för att dejta Àr du helt hÀnvisad till att stöta ihop med nÄgon, slumpmÀssigt.

🔍 En kort guide till de största dejtingapparna

MÄnga kÀnner till Tinder, men det finns en stor mÀngd dejtingappar.

Okcupid
Fördelar: Du kan specificera mycket mera detaljerat vad du söker efter. Appen anvÀnder frÄgor för att rÀkna ut vem som Àr din bÀsta match.

Bumble
Fördelar: Kvinnor (som ibland behöver utstÄ trakasserier) Àr de som först mÄste godkÀnna kontakt.

Tinder
Fördelar: Störst! MÄnga funktioner man kan köpa till som ökar dina chanser att bli sedd.

Eharmony
Fördelar: Bygger ocksĂ„ pĂ„ kompatibilitetstest med MÅNGA frĂ„gor.

Happn
Fördelar: Tror du pÄ ödet Àr detta appen för dig. LÄter dig hitta personer som du korsat vÀg med.

Nya appar  
Det Àr bara en tidsfrÄga innan singlar bevÀpnas med en helt ny nivÄ av tech i jakten pÄ den rÀtta. En forskare pÄ Harvard University hÄller pÄ att ta fram en dejtingtjÀnst baserad pÄ DNA . Ett syfte med denna app Àr att förhindra att personer trÀffas som skulle fÄ barn med allvarliga genetiska sjukdomar.

Andra appar som baseras pÄ DNA har funnits, sÄ som dejtingappen Pheramor, som blev avstÀngd frÄn Appstore pÄ grund av appstores nuvarande regler. Tydligt Àr att vi Àr i början av nÄgot nytt.

En annan app som försöker matcha med hjÀlp av likhet Àr dejtingappen So Syncd som anvÀnder Myer-briggs personlighetstest och matchar baserat pÄ personligheter som passar bra ihop, enligt den teorin.

Vill du ta hjÀlp av Big Data Àr Facebooks dating-app ett alternativ.

📖 Vi avslutar med ett citat av Shakespear – för, varför inte?

Skall med en sommardag jag dig jÀmföra?
Du Àr dock mera mild och Àlsklig Àn.
Majs ljuva knoppar brukar stormen störa,
Och sommarns fröjd — vad Ă€r sĂ„ kort som den?

Ibland för hÀftigt himlens öga glöder,
Ibland dess guldblick Àr af dimmor gömd;
Ja, varje skönhet, som naturen föder,
PÄ nÄgot vis Àr till förÀndring dömd.

Men aldrig skall din sommarglans förflyta
Ej du förlora skall vad skönt du fÄtt,
Ej i sin skuggverld döden med dig skryta,
DÄ med min dikt odödlighet du nÄtt.

SÄ lÀnge menskor andas, ögon skÄda,
SĂ„ lĂ€nge lever den, med den — I bĂ„da.

Sonett 18, William Shakespear, översÀttning av Carl Rupert Nyblom

Du har en fördel av att ha den hĂ€r kunskapen innan de flesta andra – vad gör du med din Optimist's Edge?


❓ Vad mer kan du göra?

Vi Àr glada om du vill dela med dig av fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp.


Obs! Undersökningen genomfördes pÄ 500 respondenter via Google Surveys.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.