Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Goda möjligheter att hitta botemedel mot cancer

💡 Optimist's Edge: Goda möjligheter att hitta botemedel mot cancer

Kommer vi att hitta botemedel mot cancer? Mer än en tredjedel i Warp News undersökning tror att vi inte kommer att göra det. I den här artikeln får du reda på mer om möjligheterna att bota cancer.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Det finns hopp. 64,3 procent tror att vi kommer att hitta botemedel mot cancer, enligt Warp News undersökning. Men mer än en tredjedel, 35,7 procent, tror inte att vi kommer att göra det.

Källa: Warp-undersökning april 2022

📈 Här är fakta


Enligt Horizon, EU:s forsknings- och innovationstidskrift, kan 30-40 procent av cancerfallen i europeiska länder förebyggas. I andra delar av världen är andelen cancerformer som kan förebyggas ännu högre.

Vi har kommit långt. Canceröverlevnaden i Storbritannien har till exempel fördubblats under de senaste 40 åren. På 1970-talet skulle endast 25 procent av människor med cancer överleva 10 år eller mer efter sin diagnos. Idag är den siffran 50 procent. Vi ser en liknande utveckling i USA.

Femårsöverlevnad cancerdiagnoser, USA. Källa: Our World in Data

Ändå har vi inte botat cancer helt än. Det viktigaste att känna till är att cancer inte är en enda sjukdom. Istället är det ett paraplybegrepp för mer än 200 olika sjukdomar. Trots det så går det framåt. Alla cancerformer kan nu behandlas mycket bättre än för 50 år sedan, och fler människor än någonsin överlever.

💡 Optimist's Edge

💡 Vi kan redan bota vissa typer av cancer. Med de senaste genombrotten är det troligt att fler cancertyper kommer att kunna botas under det här decenniet.

Banbrytande forskning påskyndar utvecklingen av olika botemedel mot cancer. Många av de verktyg som behövs finns nu på plats och forskarna blir allt bättre på att både förstå och använda dem.

En av de nya metoderna som används är CAR T-immunterapi. Denna behandling fungerar genom att den tar bort T-celler, vita blodkropparna som bekämpar virus, från en patients blod och genmanipulerar dem för att bekämpa cancer. De modifierade cellerna återförs sedan till patienten.

Kort sagt så modifieras kroppens immunförsvar för att bekämpa cancer, och effekten tycks sitta i under obegränsad tid. I tidskriften Nature publicerades en studie som visar att två patienter med leukemi har blivit helt fria från sin cancer.

CAR T-cell terapi. Källa: National Cancer Institute

Antibody Drug Affinity Conjugate, eller ADAC, bygger också på denna princip och banar väg för vaccination mot cancer.


👇 Så får du Optimist's Edge

Cancerforskningen utvecklas snabbare än någonsin och som du har läst ovan så finns det redan botemedel mot cancer.


❓ Så hur får du en fördel av denna kunskap?

  • Det finns hopp. Cancer är inte längre en dödsdom och nu vet du att vissa typer av cancer till och med går att bota.
  • Vaccinera dig mot cancer. Det är redan idag möjligt att vaccinera sig mot vissa cancertyper, som livmoderhalscancer. Se till att skydda dig själv och håll dig uppdaterad om nya vacciner.
  • I framtiden kommer cancer vara mycket sällsynt. Det kommer att öka livslängden dramatiskt. När vi blir allt äldre når vi nästa gräns: hjärnsjukdomar, som Alzheimers. Forskning och investeringar inom detta område ökar redan och kommer att accelerera än mer framöver.
  • Få framtiden att komma snabbare. Påskynda utvecklingen mot en cancerfri framtid genom att investera och stödja forskningen.

Du har nu en fördel eftersom du har fått denna kunskap före de flesta andra – Vad tänker du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vårt forum!

Dela gärna dina idéer och tankar med andra Premiumsupportrar i vår Facebook-grupp. Kanske hittar du din framtida affärspartner eller investerare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.