Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Full digitalisering av vĂ€rldens nĂ€st största kontinent

💡 Optimist's Edge: Full digitalisering av vĂ€rldens nĂ€st största kontinent

Mediebilden av Afrika Àr sedan mÄnga Är kraftigt missvisande. Den visar ofta en kolonial och ensidig bild av en kontinent som Àr bÄde komplex och samtidigt extremt modern och innovationsinriktad. HÀr finns en snabb utvecklingstakt som skapar enorma möjligheter.

Ewa Thorslund
Ewa Thorslund

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

De flesta svarande, 35 procent, i Warp News undersökning tror att internetanvÀndningen i Afrika har ökat med 400 procent sedan 2010.

Omkring hÀlften svarar att de tror att internetanvÀndningen ökat med mellan 10 och 50 procent. Resterande i undersökningen tror att internetanvÀndningen har minskat i olika omfattning.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Statistiken, frÄn Internet World Stats, sÀger nÄgonting helt annat Àn vad folk tror. Mellan 2000 och 2021 sÄ har internetanvÀndningen i Afrika ökat med nÀstan 13 000 procent. Idag, 2021, Àr 43 procent av befolkningen pÄ kontinenten internetanvÀndare. Snittet i vÀrlden Àr 66 procent.

💡 Optimist's Edge

Digitaliseringen Àr en nyckel för att lyfta Afrika ur fattigdom. Eftersom de flesta lÀnderna pÄ kontinenten inte har nÄgon gammal teknikskuld att ta hÀnsyn till sÄ kan utvecklingen ske snabbt.

Det pÄgÄr nu ett enormt projekt för att lÀgga havskabel. Tillsammans med Starlink ger det hÀr möjlighet för hundratals miljoner afrikaner att koppla upp sig. Digitala finansiella system vÀxer sig allt starkare, vilket Àr motorn för alla andra viktiga omrÄden sÄsom handel, sjukvÄrd och jordbruksutveckling.

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

Det kanske viktigaste just nu Àr att hÄlla sig uppdaterad gÀllande utvecklingen i Afrika. Att följa digitaliseringen Àr lÄngt ifrÄn en isolerad teknisk frÄga. NÀr vÀrldens nÀst största kontinent digitaliseras pÄverkar det hela vÀrlden.

Vill du bidra och accelerera utvecklingen? DÄ kan du exempelvis bli mentor via Norrsken eller GrowthAfrica, eller stötta ekonomiskt via Help to Help och Kiva.

Afrika Àr vÀrldens nÀst största kontinent och har vÀrldens yngsta befolkning.

📉 Vad folk tror

De flesta svarande, 35 procent, i Warp News undersökning tror att internetanvÀndningen i Afrika har ökat med 400 procent sedan 2010.

Omkring hÀlften svarar att de tror att internetanvÀndningen ökat med mellan 10 och 50 procent. Resterande i undersökningen tror att internetanvÀndningen har minskat i olika omfattning.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Statistiken, frÄn Internet World Stats, sÀger nÄgonting helt annat Àn vad folk tror. Mellan 2000 och 2021 sÄ har internetanvÀndningen i Afrika ökat med nÀstan 13 000 procent.

Idag, 2021, Àr 43 procent av befolkningen pÄ kontinenten internetanvÀndare. Snittet i vÀrlden Àr 66 procent. De senaste Ärens ökning innebÀr en enorm förÀndring pÄ relativt kort tid och samtidigt Àr det helt uppenbart vilken stor omstÀllning Afrika nu stÄr inför.

Afrika Àr vÀrldens nÀst största kontinent. HÀr lever idag omkring en miljard mÀnniskor fördelade pÄ 54 lÀnder. LÀnder som var för sig har vÀldigt olika förutsÀttningar och genomslag nÀr det kommer till uppkoppling och graden av digitalisering.

I ett hög-digitaliserat Kenya Àr internetpenetrationen drygt 85 procent. I VÀstsahara och Eritrea ligger samma siffror pÄ nÀrmare fem respektive sju procent.

Afrikas lÀnder Àr bÄde öppna och slutna nÀr det kommer till demokrati och mÀnskliga rÀttigheter. Det finns lÀnder med lÄngtgÄende strategier gÀllande samhÀllets digitalisering och innovationskraft. Utmaningen ligger ofta i att locka till sig finansiÀrer och riskkapital. Det behövs Àven vÀlutbildad arbetskraft som kan leda och genomföra de stora förÀndringar som Àr pÄ gÄng.

💡 Optimist's Edge

Digitaliseringen Àr en nyckel för att lyfta Afrika ur fattigdom. Det hÀr kan ske relativt omgÄende om vissa grundlÀggande faktorer kommer pÄ plats. Eftersom de flesta lÀnderna pÄ kontinenten inte har nÄgon gammal teknikskuld att ta hÀnsyn till sÄ kan utvecklingen ske snabbt. Ordet som ofta anvÀnds Àr leapfrogging, att förbÀttra sin position genom att hoppa över vissa steg. Varför dra kopparkablar nÀr det finns 5G?

Samtidigt som automatisering och insamling av data kan bygga digitala tjĂ€nster sĂ„ oroas man alltjĂ€mt över att jobben –  de för Afrika sĂ„ viktiga lĂ„glönejobben – ska försvinna.

Den som har svar pÄ hur bÄde enkla arbetstillfÀllen kan tas tillvara samtidigt som ny teknik introduceras snabbt sitter pÄ en guldgruva.

Afrika Àr mycket beroende av mobila nÀtverk. SÄ mycket som 90-98 procent av all internettrafik gÄr idag den vÀgen.

Banker och tillit till offentliga institutioner

Det gÀller att hÄlla takten i ambitionen att öka utbildningsnivÄn, skapa tillgÄng till ett robust internet, se till att mÀnniskor ges tillgÄng till mobila betalsystem, samt digitalisera offentliga tjÀnster.

Det hÀr utgör en bra grund att stÄ pÄ inför nÀsta steg i utvecklingen. Digitalisering av offentliga tjÀnster Àr en central del i Afrikas omstÀllning. Med tillgÄng till offentliga tjÀnster sÄ följer i bÀsta fall en ökad tillit till offentliga institutioner och med det kan den utbredda korruptionen minska.

En stor del av befolkningen söder om Sahara Ă€r vad man kallar för “unbanked” och saknar ett eget bankkonto och förbindelse med en bank.

TillgÄngen till mobila betaltjÀnster Àr dÀrför en nyckel för att kunna utveckla fler och mer avancerade digitala tjÀnster. Med internet och mobila tjÀnster Àr det möjligt att lösa tillgÄngen till pengar och transaktioner pÄ ett nytt och mycket billigare sÀtt.

Idag Àr bankerna bara delvis involverade i mobila transaktioner. MÄnga gÄnger gÄr man istÀllet med en pÄse pengar direkt till mobiloperatören som sedan skapar Ätkomst till betalfunktionen. Det Àr ett sÀtt. Det behöver inte vara dÄligt.

Stora förÀndringar i Etiopien

Mycket tyder pÄ att stora förÀndringar Àr att vÀnta i Etiopien, det nÀst största landet i Afrika efter Nigeria, med ungefÀr 115 miljoner mÀnniskor.

I september 2021 togs beslutet att för första gÄngen nÄgonsin tillÄta utlÀndska banker att verka i landet. Detta unika beslut, i kombination med att det statliga telekom-monopolet bröts först för ett par mÄnader sedan, gör att det med stor sÀkerhet kommer att ske omfattande förÀndringar i nÀrtid.

Med en stor utlÀndsk operatör i landet kan tillgÄngen till internet i bÀsta fall inte stÀngas av i tid och otid. Just nu, och mycket pÄ grund av pÄgÄende krigssituation i de norra delarna av landet, har ungefÀr en tredjedel av befolkningen ingen som helst tillgÄng till internet eller telefoni. Kommunikationen Àr helt avstÀngd.

Samtidigt, och med en sittande premiÀrminister som har en bakgrund inom IT-sektorn, sÄ satsas det ocksÄ pÄ digitala strategier, infrastruktur, forskning inom AI-omrÄdet och kraftfulla datacenter. Det sistnÀmnda har tidigare överhuvudtaget inte varit tillgÀngligt för kommersiell verksamhet i Etiopien och Àr en absolut förutsÀttning för att kunna hantera stora mÀngder data.

Med den kenyanska operatören Safaricom pÄ plats i Etiopien följer ocksÄ den i mÄnga lÀnder sÄvÀl framgÄngsrika som enkla sms-baserade betaltjÀnsten M-Pesa. Det Àr en mobil applikation som möjliggör bÄde överföring av pengar, betalning av varor och tjÀnster, samt hantering av mikrolÄn.

Etiopien Àr ju bara ett av mÄnga exempel. Men, med en internetpenetration i landet pÄ blygsamma 17 procent sÄ kan vi vÀnta oss stora förÀndringar framöver.

M-Pesa Àr ett mobilt finansiellt system som lÄter dig föra över och ta ut pengar, betala rÀkningar och köpa samtalstid och datatrafik.

NÀr alla fÄr en adress

En annan utmaning, och i förlÀngningen möjlighet, Àr att lösa det faktum att 50 procent av jordens befolkning inte har nÄgon egen adress. MÄnga av dessa mÀnniskor bor i just Afrika. Med en egen adress kan du plötsliga vara en del av den demokratiska processen och exempelvis registrera dig för allmÀnna val.

Du kan, om det finns banker vÀrda namnet, registrera ett bankkonto. Du kan ocksÄ e-handla, bestÀlla varor och tjÀnster hem till dörren. Adresser pÄ traditionellt vis ordnas inte i en handvÀndning, men just nu skapar bland annat Google enkla adresser genom att skala ner satellitbilder med en sÄdan hög precision och kvalitet att varje liten enkel fastighet och hydda kan fÄ en egen, unik identitet baserad pÄ longitud och latitud.

En adress kan till exempel vara PR7G+2Q, vilket Àr i Nairobi. Med Googles nya lösning kan redan nu 516 miljoner boenden identifieras pÄ en yta som motsvarar 64 procent av hela den afrikanska kontinenten. Förutom en lokalisering av byggnader och deras position sÄ följer ocksÄ stora möjligheter att exempelvis bÀttre förebygga och hantera naturkatastrofer.

Afrika bÀttre uppkopplat mot vÀrlden

Kontinenten fÄr ocksÄ bÀttre uppkoppling mot resten av vÀrlden tack vare nya havskablar som skapar en direktkontakt med bland annat Europa och Brasilien.

Den största nu pÄgÄende satsningen, 2Africa, ska koppla ihop 26 lÀnder i Afrika med Mellanöstern och Europa under 2023 och 2024.

Bakom satsningen ligger ett antal internationella telekomoperatörer samt Facebook. Idag har 37 av Afrikas 38 lÀnder med egen kustlinje, alla utom Eritrea, en eller flera havskablar som sedan kopplas vidare till de 16 lÀnder som stÄr helt utan egen kontakt med havet.

Annars har Afrika varit, och fortfarande Àr, mycket beroende av mobila nÀtverk. SÄ mycket som 90-98 procent av all internettrafik gÄr idag den vÀgen, varför ocksÄ mycket energi frÄn regeringar och lagstiftare genom Ären lagts pÄ att lösa exempelvis spektrumfrÄgan.

2Africa, ska koppla ihop 26 lÀnder i Afrika med Mellanöstern och Europa under 2023 och 2024.

Det faktum att 2Africa nu Ă€r pĂ„ gĂ„ng, samt att Elon Musks stora satellitsatsning Starlink kan vara ”up and running” redan senare i Ă„r, gör att tillgĂ„ngen till ett robust internet kommer att öka. Dessutom kommer kostnaderna att gĂ„ ner.

Den digitala klyftan mellan Afrika och resten av vÀrlden kommer att minska och den ekonomiska och sociala utvecklingen kommer pÄ mÄnga sÀtt att kunna ta rejÀl fart. I mÄnga lÀnder i Afrika arbetar dÀrför regeringar och lagstiftare just nu med sina egna strategier för bredbandsutbyggnaden nationellt. De storskaliga, internationella initiativen kompletteras med smÄskaliga och lokala initiativ i syfte att nÄ bortom storstad och tÀtbefolkade omrÄden.

AI och blockkedjor i Afrika

Samtidigt som mÄnga lÀnder pÄ den afrikanska kontinenten sliter med sjÀlva grundfunktionerna för nÄ de fördelar som ny teknik och digitalisering för med sig, sÄ Àr stormakternas nÀrvaro i Afrika högst verklig. Kina investerar tungt i bÄde digital och fysisk infrastruktur. Den amerikanska nÀrvaron i Afrika bestÄr bland annat av de allra största AI-företagen, som Google och IBM. De satsar stort pÄ forskning och utveckling inom artificiell intelligens pÄ kontinenten.

Digitalisering, artificiell intelligens, blockkedjeteknik och tillgÄngen till data Àr inte lÀngre en teknisk, utan snarare en högst politisk frÄga. NÀr tillgÄng till information och anvÀndardata hamnar allt mer i globala, kommersiella aktörers hÀnder, sÄ har det definitivt blivit en demokratifrÄga.

Ser vi till blockkedjetekniken sÄ har den pÄ mÄnga sett en stor potential för bÄde mÀnniskor och företag i Afrika. Tekniken kan skapa bÄde transparens och resiliens, nÄgot som i sin tur ökar sÀkerheten och minskar beroendet av en tredje part. Det Àr nÄgot som Afrika behöver.

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

Det kanske viktigaste just nu Àr att hÄlla sig uppdaterad gÀllande utvecklingen i Afrika. Att följa digitaliseringen pÄ kontinenten Àr lÄngt ifrÄn en isolerad teknisk frÄga. Det handlar allt mer om geo- och sÀkerhetspolitik. För Afrika Àr, efter ett antal Är i skuggan, en spelplan för storpolitik.

Alla stormakter och de flesta lÀnder runtom i vÀrlden skapar just nu sina egna Afrika-strategier.

Exempelvis i EU:s strategi frÄn 2020 lyfts sÀrskilt att Afrika mÄste bygga kapacitet inom offentlig sektor nÀr det kommer till digital transformation, sÀkerhet och resiliens. FrÄn EU:s sida pekar man ocksÄ pÄ vikten av att nyttja potentialen i artificiell intelligens, blockkedjeteknik och big data. Möjligheterna Àr stora för företag inom dessa sektorer.

Fortfarande Àr mÄnga initiativ och möjligheter i sin linda nÀr det gÀller Afrika. MÄnga initierade personer menar att den AI som anvÀnds idag Àr i sin enklaste form, men att det bara Àr frÄgan om ett par Är innan det ser annorlunda ut.

MÄnga bedömare tror ocksÄ att fintech-omrÄdet, alltsÄ finansiell teknik, Àr det som kanske har allra störst potential just nu. Ett vÀl fungerande digitalt finansiellt system Àr motorn för alla andra viktiga omrÄden sÄsom handel, sjukvÄrd och jordbruksutveckling. Men ocksÄ för att fÄ fart pÄ digitaliseringen i stort.

Pascal Murasira, chef för svenska Norrskens hub i Rwanda.

Pascal Murasira Ă€r chef för svenska Norrskens nya Östafrika hub som ligger i Rwanda. Han menar att det som krĂ€vs nu, i Afrika, Ă€r att bygga en digital ekonomi ovanpĂ„ den digitala infrastrukturen. Det görs bĂ€st genom att stötta entreprenörer och start-up företag.

– Sverige Ă€r en framgĂ„ngsrik IT-nation. Det finns en massa samlad kunskap och erfarenhet dĂ€r som nu behövs hĂ€r, i Afrika. BĂ„de inom det privata nĂ€ringslivet och inom offentlig verksamhet. Vi behöver mentorer och kunskapsöverföring, sĂ€ger Pascal Murasira.

HĂ€r kan du som Premium Supporter göra en konkret insats. Med en bakgrund inom IT och digitalisering kan du göra skillnad. Norrsken kan hjĂ€lpa till att förmedla kontakt till personer och verksamheter i Rwanda och andra lĂ€nder i Östafrika. GrowthAfrica Ă€r ett annat exempel, dĂ€r du bland annat kan bli mentor eller rĂ„dgivare.

Via Help to Help kan du ge utbildningsstöd till unga personer i Östafrika.

Du kan dessutom stötta ekonomiskt. TvÄ exempel Àr:

  • Help to Help. HĂ€r kan du ge utbildningsstöd till unga personer i Östafrika.
  • Kiva. Genom Kiva kan du lĂ„na ut smĂ„ summor, sĂ„ kallade mikrolĂ„n, till personer över hela vĂ€rlden. Du kan filtrera dina sökningar, som att du exempelvis vill lĂ„na ut till personer i Afrika som vill göra nĂ„got inom teknik.

– Det Ă€r mĂ„nga hĂ€r som behöver stöd. Framförallt kvinnor, avslutar Pascal Murasira.

Du har nu en fördel eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.