Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: E-stland fortsĂ€tter att investera i digitala medborgarskap – det borde du ocksĂ„

💡 Optimist's Edge: E-stland fortsĂ€tter att investera i digitala medborgarskap – det borde du ocksĂ„

Estland Àr det första landet i vÀrlden med e-medborgarskap. Alla som driver ett företag kan göra en ansökan. HÀr Àr det du behöver veta för att bli e-medborgare och pÄverka ditt eget land i den hÀr riktningen.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk har fel om

Visste du att du kan öppna ett företag i Estland utan att nÄgonsin sÀtta din fot i landet? Nej? DÄ Àr du i gott sÀllskap. De flesta har ingen aning om att Estland vÀlkomnar nya digitala invÄnare.

Faktum Àr att i vÄr senaste Warp-undersökning svarade 93 procent att de inte kÀnner till e-medborgarskapet och Estlands digitala community. Det innebÀr att de sju procent som faktiskt Àr medvetna om fenomenet har en riktigt god chans att dra nytta av fördelarna. De Àr steget före.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

 • Estland Ă€r det första landet som utvidgar sina grĂ€nser genom att anvĂ€nda teknik, vilket visar att landet tar sina ambitioner om e-demokrati pĂ„ allvar. Även andra lĂ€nder implementerar olika aspekter av e-förvaltning.
 • FrĂ„n och med 2014 har Estland erbjudit "e-Residency" som ger e-medborgare intrĂ€de till en digital affĂ€rsmiljö och gör det möjligt att hantera ditt företag och arbeta var som helst i vĂ€rlden.

💡 Optimist's Edge

Om du Àr entreprenör, medborgare eller politiker redo att koppla upp din karriÀr, företag eller land till den senaste e-infrastrukturen Àr "E-stonia" det land du ska titta pÄ.

Aldrig tidigare har ”pĂ„ distans” i affĂ€rsmĂ€ssigt avseende inneburit sĂ„ mycket för sĂ„ mĂ„nga och den modell som Estland har tagit fram för sina medborgare sĂ„vĂ€l som för företagare och entreprenörer frĂ„n andra lĂ€nder kan snart bli det nya normala.

Det Àr bara en tidsfrÄga innan andra lÀnder kommer att behöva vidta nödvÀndiga steg för en mer omfattande digital integration. Vid den tidpunkten kommer det att vara mycket anvÀndbart att veta och uppleva hur frontlöparen Estland gjorde.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

 • Dyk rakt in - ansök om e-medborgarskap. Om du har nödvĂ€ndiga dokument som ett foto, en kopia av din ID-handling, ett kreditkort och lite information om ditt företag redo tar det cirka 30 minuter att ansöka. Ja, det finns en avgift, men den Ă€r inte sĂ„ hög.

📉 Vad folk har fel om

I vÄr undersökning Àr bilden mycket tydlig. Trots att Estland Àr unikt och en föregÄngare inom högt prioriterade omrÄden som digitalisering, innovation och dataintegritet, sÄ har det inte varit tillrÀckligt med surr om det.

93 procent i vĂ„r undersökning har aldrig hört talas om ”e-residency” och Estlands avancerade digitala system.

93% vet inte att det Àr möjligt att bli e-medborgare i Estland.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Estland Àr det första landet som utvidgar sina grÀnser genom att anvÀnda teknik, vilket visar att landet tar sina ambitioner om e-demokrati pÄ allvar. Sedan 2014 erbjuder landet "e-Residency" som ger deras e-medborgare intrÀde till en digital affÀrsmiljö och gör det möjligt för företagare att styra sin verksamhet var som helst i vÀrlden.

Nationens historia har beskrivits som en nyckelfaktor för att göra det lilla landet till en digital framgĂ„ng. Ott Vatter, chef för Estlands e-residency-program, pĂ„pekar ocksĂ„ att de har haft bĂ„de "bra timing och tur". Flera smĂ„ före detta sovjetlĂ€nder delade samma problem med brist bĂ„de pĂ„ resurser och mĂ€nniskor. ”Vi hade inte resurser för att ha kontor runtom i Estland och erbjuda dessa tjĂ€nster fysiskt till vĂ„ra medborgare”, sa han till USnews.

Ott Vatter sÀger att framgÄngen beror pÄ "bra timing och tur". Foto: Ott Vatter.

Sedan starten 2014 har 80,000 invĂ„nare och 16,000 företag registrerats. InvĂ„narna kommer frĂ„n hela vĂ€rlden de tio frĂ€msta Ă€r: Finland, Ryssland, Ukraina, Tyskland, Kina, Storbritannien, USA, Indien, Frankrike och Italien. ÄndĂ„, jĂ€mfört med den ursprungliga ambitionen att samla 10 miljoner e-invĂ„nare, Ă„terstĂ„r mycket arbete att göra.

Vad Àr e-residency i praktiken?

 • En e-medborgare har ett statligt smart ID-kort. Med detta kort fĂ„r du underteckna dokument och göra transaktioner samt fĂ„ tillgĂ„ng till olika tjĂ€nster – digitalt.
 • Du kan styra ditt företag var som helst i vĂ€rlden och göra allt nödvĂ€ndigt pappersarbete online, inklusive skatter.
 • Skatterna Ă€r lĂ„ga och affĂ€rsmiljön Ă€r sĂ€ker.
 • För ett nystartat företag Ă€r e-Residency-programmet det överlĂ€gset enklaste och snabbaste sĂ€ttet att fĂ„ tillgĂ„ng till EU-marknaden.
 • En annan fördel Ă€r att företag inom systemet inte behöver bry sig om vĂ€xlingsavgifter eller valutafluktuationer nĂ€r de fĂ„r betalningar i euro.
Det tar ungefÀr 30 minuter att göra ansökan.

SÄ vilken typ av företag matchar bÀst med e-residency-konceptet?

 • Alla företag eller frilansare som vill minska byrĂ„kratin, saknar en fast plats och vill antingen komma in och/eller stanna kvar pĂ„ EU-marknaden Ă€r ett svar.
 • De som arbetar med digitala produkter, IT, marknadsföring, konsultation och publicering kanske passar bĂ€st för konceptet.
 • Faktum Ă€r att alla företag som Ă€r inblandade i programvara, AI och tillĂ€mpad teknik relaterade till nĂ€sta digitala skifte kommer att finna det bekvĂ€mt att ha en digital bas i Estland. Men inte bara det, de kan ocksĂ„ vara eftertraktade som partner eftersom landet kontinuerligt utvecklar sitt system för e-governance.
 • Även företag med personal som arbetar över grĂ€nserna kan underlĂ€tta sin interna organisation.
E-recidency passar alla företag eller frilansare som vill minska byrÄkratin och saknar en fast plats.

Med Ă„ren har det ambitiösa mĂ„let att nĂ„ 10 miljoner e-invĂ„nare 2025 svalnat lite, minst sagt. ÄndĂ„ utvecklar Estland stĂ€ndigt sjĂ€lva modellen.

Att nÀrma sig jÀmstÀlldhetsfrÄgan kan vara en av nycklarna för att frigöra mer av potentialen. e-Residency 2.0, ett whitepaper frÄn 2018, Àr ett bevis pÄ att det estniska systemet fortfarande Àr att betrakta som ett pÄgÄende arbete.

💡 Optimist's Edge

Tiden efter denna pandemi Ă€r den bĂ€sta nĂ„gonsin för bĂ„de E-stland och potentiella nya invĂ„nare. Aldrig tidigare har ”pĂ„ distans” i affĂ€rsmĂ€ssiga termer inneburit nĂ„got för sĂ„ mĂ„nga och modellen som Estland har tagit fram för sina medborgare, liksom för företagare och entreprenörer frĂ„n andra lĂ€nder, kan snart bli det nya normala.

Var redo för den andra “vĂ„gen”

”Den första vĂ„gen av e-medborgarskap” dominerades av mikroföretag och smĂ„företag. Spelutvecklare och grafiska formgivare Ă€r exempel som nĂ€mns i officiella publikationer.

Idag kan det vara Ànnu mer lönsamt att bygga företag med anknytning till den vÀxande hÀlsosektorn. Samarbetet mellan EU-lÀnderna förbÀttras och hÀlso- och sjukvÄrdssystemet letar efter sÀtt att bli mer digital; detta kan skapa fler affÀrsmöjligheter för digitala smarta vÄrdmetoder över grÀnserna.

Det estniska systemet kÀnnetecknas redan av öppenhet och transparens som följer av digital mognad. Individen Àger all information som registreras om honom eller henne i Estland. HÀlsojournaler och andra dokument om en person förmedlar ocksÄ information om vilka andra individer (till exempel vÄrdgivare) har lÀst filerna. Det Àr ocksÄ möjligt för individen att vÀlja vem som fÄr och inte fÄr tillgÄng till informationen. Den digitaliserade hÀlsomiljön kan fungera som en bra smÀltpunkt för nya företagare och individer som vill testa innovativa koncept och affÀrsmodeller.

 • Det finns en fördel för icke-europeiska företag eller individer som vill fĂ„ en smidig utgĂ„ngspunkt och vill ha en snabb start.
 • Om du vill behĂ„lla mer av pengarna du tar med in i ditt företag kan e-medborgarskapet vara nĂ„got för dig. Skatterna Ă€r konkurrenskraftiga i Estland. Enligt Tax Foundation Ă€r det till och med det mest konkurrenskraftiga skattesystemet i OECD. SĂ„ lĂ€nge vinsten i företaget behĂ„lls eller Ă„terinvesteras i verksamheten Ă€r bolagsskattesatsen 0 procent.
Skatterna Àr konkurrenskraftiga i Estland. Enligt Tax Foundation Àr det till och med det mest konkurrenskraftiga skattesystemet i OECD.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist's Edge

Kolla in och ansök om e-medborgarskap. Om du har nödvÀndiga dokument som ett foto, en kopia av din ID-handling, ett kreditkort och lite information om ditt företag redo tar det cirka 30 minuter att ansöka. Ja, det finns en avgift, men den Àr inte sÄ hög.

NĂ€tverk

Var finns de nya affÀrsmöjligheterna?
Marketplace - en guide och mötesplats för e-medborgare.

Följ det officiella e-residency-kontot pÄ Facebook E-Residency @eResidents

Bli inspirerad: lyssna pÄ olika berÀttelser frÄn e-medborgare om vad som fick dem att vÀlja E-stonia.

Investeringar

Hitta ett intressant urval av företag som arbetar inom sektorer som Àr avgörande för ytterligare framsteg och följ deras individuella resor, bÄde för att investera dina pengar och för att upptÀcka nya affÀrsmöjligheter.

🍒 Extra edge?

E-medborgarskapet Àr idag ett manligt fenomen. Endast 13 procent av ansökningarna om e-medborgarskap kommer frÄn kvinnliga företagare.

Könsdimensionen Ă€r nĂ„got som ocksĂ„ den estniska staten tar upp i sin rapport för framtiden för e-residency-programmet, dĂ€r de drar slutsatsen att de: ”Letar efter sĂ€tt att fĂ„ fler kvinnliga företagare ombord, för att diversifiera e-Residency-communityt”.

Att vara kvinna i en manlig vÀrld kan vara en fördel. NÀr politiska initiativ behandlar jÀmstÀlldhetsfrÄgan betyder det vanligtvis att det kommer att följa bidrag och finansiering för att öka möjligheterna för det underrepresenterade könet.

Mer om E-stonia och e-Residency

E-Residency 2.0-rapporten som lanserades 2018 borde finnas pÄ lÀslistan för alla lÀnder som tar digital utveckling pÄ allvar. Resan mot fullt genomförande av en avancerad e-demokrati pÄgÄr.

LÀr dig mer om hur det började


❓ Dela dina tankar med oss ​​pĂ„ vĂ„ra sociala medier.

Vi bygger ett bibliotek med optimistiska fördelar, exklusivt för vÄra Premium Supporters.

Notera: PÄstÄenden i denna artikel utgör inte finansiell rÄdgivning eller investeringsrÄdgivning. Gör alltid din egen efterforskning innan du investerar.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.