Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Cellodlade hamburgare kommer bli billigare Ă€n ko-odlade hamburgare

💡 Optimist's Edge: Cellodlade hamburgare kommer bli billigare Ă€n ko-odlade hamburgare

Cellodlat betyder att det Àr riktigt kött, men det har inte suttit pÄ en ko. De flesta har fel om hur snabbt priset pÄ sÄdant kött kommer sjunka. HÀr Àr allt du behöver veta om utvecklingen av odlat kött, för att du ska fÄ en (saftig) edge.

Daniel Åhlin
Daniel Åhlin

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk har fel om

70 procent av de svarande i vÄr undersökning Àr inte medvetna om att det Àr möjligt att odla kött i bioreaktorer.

Över hĂ€lften tror inte att cellodlat kött nĂ„gonsin kommer att bli billigare Ă€n kött frĂ„n boskapsdjur.

En majoritet har fel om prisutvecklingen för cellodlat kött under det kommande decenniet.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Det första cellodlade köttet presenterades redan 2013 och sedan slutet av 2020 gÄr det att köpa cellodlat kött pÄ restaurang. Producenter har visat upp sÄvÀl cellodlat nötkött som cellodlad kyckling och cellodlad laxfilé.

Kostnaden för att ta fram cellodlat kött sjunker mycket snabbt, till och med snabbare Àn kostnaden för transistorer.

Det investeras allt mer i start-ups verksamma inom cellodling av kött. Det finns ett mycket stort behov av att hitta klimatsmarta alternativ till den konventionella kött- och mejeriindustrin, som belastar planeten mycket hÄrt.

💡 Optimist’s Edge

En allt effektivare och uppskalad produktion kommer – i kombination med en fortsatt ökad efterfrĂ„gan pĂ„ alternativa proteinkĂ€llor – göra att en hamburgare tillagad pĂ„ cellodlad köttfĂ€rs förmodligen blir billigare att köpa Ă€n en hamburgare pĂ„ köttfĂ€rs frĂ„n nötdjur redan 2027.

Cellodlat kött bidrar till vÀsentligt minskade koldioxidutslÀpp, mindre anvÀndning av fÀrskvatten och landyta samt ett minskat behov av skogsskövling.

Cellodlat kött kan skrÀddarsys för att vara optimalt ur hÀlsosynpunkt, utan föroreningar, antibiotika eller tillvÀxtsteroider.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Verka för att sÄvÀl restaurangbranschen som media ska fÄ upp ögonen för utvecklingen, och för att politiker ska sÀtta sig in i fördelarna med cellodlat kött. Det snabbar sannolikt pÄ sÄvÀl branschefterfrÄgan som lagstiftning som behöver komma pÄ plats.

Det startas snabbt allt fler företag verksamma inom cellodling av kött. LÀs pÄ om nÄgra företag inom branschen som gÄr att investera i. Eller sÀtt dig in i vilken utrustning och infrastruktur som behövs runt industrin. Det ger dig ett försprÄng nÀr utvecklingen accelererar Ànnu mer.

Inte en enda kyckling har behövt sÀtta livet till för att göra dessa kyckling-nuggets. Köttet i dem Àr odlat och Äker du till Singapore sÄ kan du redan nu bestÀlla och Àta dem pÄ restaurang. Foto: Eat Just

📉 Vad folk har fel om

70 procent av de svarande i vÄr undersökning Àr inte medvetna om att det Àr möjligt att odla kött i bioreaktorer. De flesta av dessa Àter förmodligen kött men har ÀndÄ ingen aning om att denna produkt kan framstÀllas helt utan de enorma resurser det krÀvs att föda upp kor.

HÀlften tror inte att cellodlat kött nÄgonsin kommer att bli billigare Àn kött frÄn boskapsdjur. De flesta som gissar pÄ ett Ärtal har fel med omkring 20 Ärs marginal...

En majoritet har fel om prisutecklingen för cellodlat kött under det kommande decenniet.

📈 Fakta om cellodlat kött och varför det behövs

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, har prognostiserat att den globala konsumtionen av animaliskt kött kommer att öka med 73 procent fram till 2050 och att konsumtionen av mjölkprodukter kommer att öka med 58 procent under samma period.

DessvĂ€rre Ă€r vĂ„r planet redan hĂ„rt pressad av köttindustrin – i dag anvĂ€nds nĂ€stan 80 procent av vĂ€rldens jordbruksmark för bete och uppfödning av boskapsdjur. Drygt 60 procent av markytan anvĂ€nds för nötköttsproduktion, trots att nötkött stĂ„r för mindre Ă€n 2 procent av kalorierna som konsumeras i vĂ€rlden.

Nötkreatur krÀver utöver stora landmassor enorma mÀngder föda och vatten. Dessutom stÄr den globala industrin för produktion av animaliskt protein för 14,5 procent av vÀrldens utslÀpp av vÀxthusgaser, samtidigt som den ger upphov till en betydande andel av den Ärliga skogsskövlingen.

Daniel Skavén Ruben Àr Warp News expert inom Food Tech. Han menar att cell-odlat kött har en stor roll att spela för att skapa en mer hÄllbar matproduktion.

– Det finns ett skriande behov av effektivare och mer hĂ„llbara produktionsmetoder inom livsmedelsbranschen och cellodlat kött kommer att vara en nyckelkomponent, sĂ€ger Warp News Food Tech-expert Daniel SkavĂ©n Ruben.

I slutet av 2020 började det första kommersiella cellodlade köttet sÀljas pÄ en restaurang i Singapore, i form av chicken nuggets frÄn det amerikanska företaget Eat Just.

Men den första cellodlade hamburgaren visades upp redan 2013. DĂ„ kostade den motsvarande 2,7 miljoner kronor att ta fram – vilket gjorde att cellodlat kött i bĂ€sta fall sĂ„gs som en utopisk framtidsdröm. Men under de Ă„tta Ă„r som passerat sedan dess har utvecklingen gĂ„tt snabbt. De tekniska förutsĂ€ttningarna för en kraftig expansion och uppskalad produktionskapacitet finns redan pĂ„ plats.

Den nederlÀndska producenten Mosa Meat, vars grundare Dr. Mark Post utvecklade den ovan nÀmnda superdyra premiÀrburgaren 2013, sÀger att de kommer att kunna erbjuda sina hamburgare för 90 kronor styck inom bara nÄgra Är, medan israeliska Future Meat Technologies sÀger sig kunna vara nere i ett pris pÄ drygt 180 kronor per kilo redan 2022.

I mitten av maj 2021 meddelade Future Meat Technologies att de lyckats sÀnka sina produktionskostnader med nÀstan 50 procent, vilket innebÀr att man nu kan skapa 110 gram cellodlat kycklingbröst för under 35 kronor. En kostnad som företaget förutspÄr kommer att halveras igen, till under 17 kronor, under de kommande 12-18 mÄnaderna.

En bild av den första cell-odlade hamburgaren skapad av Mark Post och Mosa Meat. Foto: Wikimedia commons. 

Det har gjorts berÀkningar som med hjÀlp av Moore's Law jÀmför prisutvecklingen för cellodlat kött med prisutvecklingen för den mest avancerade teknologin. BerÀkningarna visar att prisfallet pÄ cellodlat kött sedan 2013 Àr brantare Àn motsvarande prisfall för transistorer. Sedan den första cellodlade hamburgaren visades 2013 har priset för att producera den sjunkit med 6000 gÄnger.

En annan rapport som analyserat data frÄn 16 bolag verksamma inom cellodling av kött drar slutsatsen att Ätminstone cellodlad köttfÀrs kan vara nere i samma prisnivÄ som köttfÀrs frÄn kor innan 2030.

Intresset frĂ„n livsmedelsbranschen och andra aktörer – och dĂ€rmed ocksĂ„ investeringarna – har ocksĂ„ ökat. Dessutom har tidsĂ„tgĂ„ngen för att odla kött med hjĂ€lp av celler sjunkit kraftigt och Ă€r nu nere pĂ„ under tvĂ„ veckor för vissa producenter. Samtidigt har produktionsmetoderna utvecklats för att kunna anvĂ€ndas i industriell skala.

Sammantaget gör det att priset pÄ cellodlat kött kan tas ner pÄ en marknadsmÀssig nivÄ och i takt med att efterfrÄgan och produktion ökar kommer priserna att gÄ ner till samma nivÄer som kött frÄn boskapsdjur.

– Under de nĂ€rmaste Ă„ren kommer vi att se allt mer cellodlat kött bĂ„de pĂ„ restauranger och pĂ„ livsmedelsbutikernas hyllor, sĂ€ger Daniel SkavĂ©n Ruben.

💡 Optimist’s Edge

De allt effektivare produktionsmetoderna kombinerat med en ökad efterfrÄgan frÄn konsumenter kommer göra att en hamburgare tillagad med cellodlad köttfÀrs med stor sannolikhet blir billigare Àn en hamburgare gjort av kött frÄn kor redan 2027.

Acceptansen för – och efterfrĂ„gan pĂ„ – alternativa proteinkĂ€llor har ökat kraftigt under de senaste decennierna. Dels pĂ„ grund av hĂ€lsoskĂ€l och köttindustrins behandling av djur och dels pĂ„ grund av dess stora pĂ„verkan pĂ„ klimat och miljö. En rapport förutspĂ„r att hela 60 procent av allt kött vi Ă€ter Ă„r 2040 inte kommer att komma frĂ„n döda djur. Bara i Storbritannien ökade försĂ€ljningen av veganska alternativ med 40 procent mellan 2015-2019. Det har förstĂ„s medfört att priserna pĂ„ dessa produkter sjunkit stadigt.

En minskad andel animaliskt kött, till förmÄn för en högre andel cellodlat kött, kommer utgöra ett vÀsentligt tillskott för att sÀnka utslÀppen i vÀrlden. I jÀmförelse med uppfödning av boskapsdjur tar cellodling av kött avsevÀrt mindre landyta och vattenmÀngder i ansprÄk och slÀpper ut mycket mindre vÀxthusgaser.

En studie visar att cellodlat kött anvÀnder landyta 60 till 300 procent mer effektivt Àn produktion av kycklingkött och 2000 till 4000 procent mer effektivt Àn nötkött. Cellodlat kycklingkött skulle enligt flera studier ta 35-67 procent mindre yta i ansprÄk medan cellodlat nötkött minskar anvÀndandet av landyta med minst 95 procent.

The Good Food Institute (GFI) exemplifierar detta med att ett tunnland jordbruksmark i Iowa rÀcker för produktionen av 453 kilo kycklingkött varje Är. Samma tunnland skulle möjliggöra produktionen av upp till 1588 kilo cellodlat kycklingkött.

Cellodlat kött ger stora vinster för miljön dÄ det krÀvs stora landytor vid kouppfödning, som skulle kunna anvÀndas mer effektivt. Photo by Maddie Leopardo / Unsplash

Sammantaget skulle cellodling av kött alltsÄ göra det möjligt att bÄde möta en vÀxande efterfrÄgan pÄ animaliskt protein och samtidigt kraftigt minska trycket pÄ att skövla vÀrldens skog och vildmark för att odla grödor. Om stora mÀngder landyta frigörs kan den förutom odling Àven anvÀndas för plantering av skog.

– Cellodlat kött krĂ€ver inte heller de enorma mĂ€ngder antibiotika som köttindustrin anvĂ€nder, nĂ„got som bidrar till ökad antibiotikaresistens och innehĂ„ller inga andra föroreningar. Dessutom innebĂ€r cellodling av kött givetvis att djur slipper lida för att bli mĂ€nsklig föda. En annan fördel Ă€r att cellodlat kött kommer att kunna skrĂ€ddarsys för att vara sĂ„ hĂ€lsosamt som möjligt, med till exempel lĂ€gre fetthalt eller nyttigare fettsyror, eller anpassas för den som behöver bĂ€ttra pĂ„ sina kolesterolvĂ€rden, förklarar Daniel SkavĂ©n Ruben.

Med alla dessa faktorer och drivkrafter i Ätanke talar mycket för att cellodlat kött kommer att vara en del av vÄr vardagliga kost inom en överraskande snar framtid.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Om du inte Àr villig att helt avstÄ frÄn konventionellt kött redan idag kan du glÀdja dig över att cellodlat kött kommer att finnas i din butik inom bara nÄgra Är. Det kommer att anvÀndas i sÄvÀl nötköttsbaserade produkter, sÄ som hamburgare och köttbullar, som till olika typer av kycklingrÀtter.

Att vĂ€lja cellodlat kött kommer inte bara att vara smart för din hĂ€lsa och för klimatet – utan Ă€ven för din plĂ„nbok. NĂ€r allt fler inser vinsterna med cellodlat kött och gör det till en naturlig del av sin kosthĂ„llning kommer priserna att fortsĂ€tta sjunka i takt med att produktionskostnader minskar och konkurrensen om konsumenterna hĂ„rdnar.

Den storskaliga produktionen av animaliska köttprodukter, som oundvikligt för med sig negativa avtryck pÄ klimatet och djurens vÀlmÄende, kommer att betraktas som bÄde onödig och ohÄllbart i den skala vi ser idag.

Thai Red Curry Noodle Soup with Chicken
Inte bara kokött gÄr att odla utan Àven kycklig. Snart kommer du kunna göra kyckliggryta med cellodlat kött (fotot förestÀller dock ej cellodlat kött). Photo by MadMax Chef / Unsplash

Under de senaste Ă„ren har det runtom i hela vĂ€rlden startats mĂ€ngder av nya företag verksamma inom cellodling av kött och veganska alternativ. Dessutom har investeringarna i cellodlat kött ökat – bara under 2019 fick tolv start-ups sammanlagt 50 miljoner dollar i investeringar, vilket var en fördubbling mot Ă„ret innan.

Bland investerare och föresprÄkare finns kÀnda namn som entreprenören Richard Branson, Bill Gates och Google-medgrundaren Sergey Brin.

Enligt en prognos berÀknas den globala marknaden för cellodlat kött uppgÄ till 214 miljoner dollar Är 2025 och 593 miljoner dollar Är 2032. Den kraftiga tillvÀxten kommer att fÄ vind i seglen av att allt fler nystartade företag kommer in pÄ marknaden pÄ grund av det ökande intresset bland tunga investerare.

Det du kan göra redan idag Àr att sprida budskapet om att cellodling av kött inte pÄ nÄgot sÀtt Àr ett avlÀgset framtidsscenario, utan att tekniken finns pÄ plats och att produktionen snabbt kan skalas upp nÀr lagstiftningar tillÄter det och konsumenter och butiker efterfrÄgar det (redan idag kan du som sagt gÄ in pÄ en restaurang i Singapore och bestÀlla helt och hÄllet cellodlat kött). Du kan verka för att sÄvÀl ditt land som din lokala butik eller restaurang ska gÄ i brÀschen för utvecklingen.

För sĂ„vĂ€l entreprenörer som investerare finns stora potentiella vinster i att bli en del i den globala omstĂ€llningen till hĂ„llbara, cellodlade köttprodukter. Industrin som hĂ„ller pĂ„ att vĂ€xa fram kan bidra till kraftigt sĂ€nkta koldioxidutslĂ€pp – samtidigt som den kan rivstarta utfasningen av den pĂ„ sĂ„ mĂ„nga sĂ€tt ohĂ„llbara och till stor del oetiska köttindustrin.

Det behöver inte heller handla om att starta eller investera direkt i företag som cellodlar köttet, det finns stora möjligheter att som talesĂ€ttet lyder ”sĂ€lja hackor och spadar under en guldrush”. Skaffa dĂ€rför koll pĂ„ vilken kringutrustning som behövs, frĂ„n anlĂ€ggningar och maskiner till biokemiska Ă€mnen, förpackningsmaterial, förvaringslösningar och mycket mer.

Sannolikt kommer vi i framtiden se hur exklusiva varianter av cellodlat kött tar plats pÄ restauranger, samtidigt som budgetvarianter kommer att finnas tillgÀngliga i alla livsmedelsbutiker. Det finns helt enkelt mÄnga incitament att satsa pÄ marknaden för cellodlat kött.

Du har en fördel av att ha den hĂ€r kunskapen innan de flesta andra – vad gör du med din Optimist's Edge?


❓ Vad mer kan du göra?

Vi Àr glada om du vill dela med dig av fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp.

đŸ€” Vill du veta mer? Kolla hur det gĂ„r till!


Obs! Undersökningen genomfördes pÄ 500 respondenter via Google Surveys.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.