Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimistens fördel

💡 Optimistens fördel

Vilken viktig sanning hÄller vÀldigt fÄ mÀnniskor med dig om? I svaret finns en enorm möjlighet. För i det som redan Àr mainstream finns sÀllan revolutionerande innovationer eller nya stora affÀrsidéer. Faktabaserade optimister har denna fördel, för de kan enkelt svara pÄ frÄgan.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Premium Supporters -  klicka hÀr för att lyssna pÄ artikeln.

Vilken viktig sanning hÄller vÀldigt fÄ mÀnniskor med dig om?

Den hÀr frÄgan, som Peter Thiel stÀllde i sin bok Zero to One, Àr svÄr att svara pÄ. Du mÄste förstÄ nÄgot om vÀrlden som de flesta inte förstÄr.

Om du kan svara pÄ den, finns dÀr en enorm möjlighet. En stor uppfinning eller revolutionerande idé Àr sÀllsynt. Annars skulle det inte vara en viktig sanning som fÄ mÀnniskor hÄller med dig om.

För att kunna svara pÄ frÄgan kan du börja med den hÀr istÀllet: Vad Àr alla överens om?

Alla, eller Ätminstone en betydande majoritet, tror att vÀrlden blir sÀmre. De tror att extrem fattigdom ökar, att mÀnniskor blir fattigare, att fÄ barn gÄr i skolan och barndödligheten Àr hög och ökar. Om de lÀr sig att barndödligheten minskar, oroar de sig för överbefolkning.

MÄnga mÀnniskor oroar sig för ny teknik. Att deras barn kommer att ta skada genom att titta pÄ en skÀrm, att sjÀlvkörande bilar kommer att vara dödsfÀllor eller att Terminator Àr en dokumentÀrfilm.

Allt detta Àr falskt, men de flesta Àr överens om att det Àr sant. Om du kÀnner till fakta, kan ditt svar pÄ frÄgan "vilken viktig sanning hÄller vÀldigt fÄ mÀnniskor med dig om?" vara:

Att mÀnskligheten överlag gÄr i rÀtt riktning och att framtiden sannolikt kommer att bli bÀttre Àn nuet och mycket bÀttre Àn det förflutna.

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.


Det ger dig en plattform att stÄ pÄ nÀr du letar efter möjligheter. Att satsa pÄ framsteg, mÀnsklig uppfinningsrikedom och strukturerad nyfikenhet kommer nÀstan alltid ge positiv avkastning.

Med denna grundlÀggande förstÄelse av vÀrlden kan du granska vilket fÀlt eller omrÄde som helst och hitta de möjligheter som Àr dolda i den rÄdande pessimismen.

Pessimistens misstag Àr att förvÀxla en vÀrld som blir mer komplex med en som försÀmras. Priset för framsteg Àr komplexitet, men det betyder inte att vÀrlden Àr sÀmre - det betyder bara att du behöver bÀttre modeller och verktyg för att navigera i det - och optimisterna kan hitta dem.

Pessimister nöjer sig med en förenklad modell dÀr alla trender lutar nedÄt - en nederlag och fel modell som lÄser dem i riskminimering och retrÀtt som primÀrt beslutsmönster. Optimister rider pÄ komplexitet, pessimister dukar under av den.

Som faktabaserade optimister ser vi pÄ vÀrlden som den Àr, men fokuserar pÄ de data som pessimisterna missar.

NÀr folk tycker att saker och ting blir vÀrre och de egentligen blir bÀttre, har den faktabaserade optimisten en obestridlig fördel.

Optimistens fördel - the optimist’s edge.

Mathias Sundin


Ett bra exempel pÄ detta Àr Peter Carlsson, grundare av batteritillverkaren Northvolt.

Peters berÀttelse lÀr oss tvÄ saker:

Du mÄste förstÄ framtiden för att se möjligheterna, och du mÄste vara optimist för att ta tillvara pÄ dem.

LÀs Northvolt och fördelen med att förstÄ framtiden.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.