Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📰 Medierna i P1 lyfter Warp News optimistiska nyheter

📰 Medierna i P1 lyfter Warp News optimistiska nyheter

Medierna i P1 sÀnde i lördags ett program om Warp News och om mediernas negativa vinkling. NÄgot börjar röra pÄ sig och det kommer inte att rÀcka med en tillfÀllig sektion av "solskens"-historier lÀngre.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

I Medierna i P1 som sÀndes i lördags intervjuades vÄr chefredaktör Magnus Aschan, liksom Karin Olsson, tillförordnad ansvarig utgivare för Expressen om mediernas pessimistiska vinkling.  

I introt till inslaget sÀger P1:s reporter "det har varit ett historiskt miserabelt Är, det Àr nog de flesta överens om". I introt hörs Àven flera intervjuade mÀnniskor ur allmÀnheten som alla menar att nyheterna Àr för negativa och gör dem deppiga.

SjÀlva introt till inslaget blir en sorts sammanfattning av problemet. MÀnniskor vill ha mindre pessimistiska nyheter, men reportern Àr snabb med att förkunna att Äret har varit miserabelt, till och med HISTROISKT miserabelt.

Magnus Aschan kommenterar i programmet resultatet i den undersökning som Warp News gjort tillsammans med Norstat som visar att mÄnga nyhetskonsumenter underkÀnner balansen i medier.

– Det Ă€r bara 28 procent som tycker att nyheterna Ă€r balanserade. Det tycker vi (pĂ„ Warp News) Ă€r galet, mĂ€nniskor har en förvĂ€ntan om att fĂ„ en rapport om verkligheten, men det Ă€r inte det som presenteras, de fĂ„r en rapport om det vĂ€rsta som hĂ€nt.


LÀs mer om vÄr undersökning hÀr.

Karin Olsson frÄn Expressen, hÄller med Magnus till viss del och sÀger i inslaget:
– Det finns vissa komponenter i den journalistiska kulturen dĂ€r man har ett kritiskt, negativt fokus.
Hon sÀger att Expressen under en tid satsade pÄ solskenshistorier för att bli mer balanserade.
– Under en tid hade vi till och med en sĂ€rskild sektion som hette nĂ„got i stil med "goda nyheter" dĂ€r vi hittade solskenshistorier, positiva exempel, nĂ„got som gĂ„tt bra!

Sektionen i frÄga heter Positiva nyheter, men finns inte pÄ startsidan. Magnus Aschan sÀger att en del i Warp News arbete handlar om att granska medierna.

– Vi krĂ€ver att det ska komma mer balans frĂ„n de stora medier, beskriva verkligheten mer som den Ă€r.

Magnus Aschan fÄr frÄgan om det gÄr att göra optimistiska granskningar och svarar:
–  Jag trycker det Ă€r intressant att titta pĂ„ det traditionell media gör. NĂ€r de hittar nĂ„got som lĂ„ter för bra för att vara sant, tittar de och undersöker, men vĂ€ldigt fĂ„ granskar det som lĂ„ter för dĂ„ligt för att vara sant. Den typen av frĂ„gestĂ€llning Ă€r det vi gör, dĂ„ fĂ„r man en kritisk gransking som blir komplett.

Nyhetskonsumenter vill se andra nyheter

I inslaget nÀmns Àven flera andra opinionsundersökningar som gjorts av nyhetskonsumenters uppfattning kring balansen. Bland annat en undersökning pÄ uppdrag av Reuters frÄn 2017 som visade att mÀnniskors vanligaste motiv att undvika nyheter Àr för att de pÄverkar dem negativt.

En annan global undersökning frÄn 2019 som inte nÀmns i programmet visar att 39 procent tycker att nyhetsmedier Àr för negativa i sin rapportering.

Det Ă€r tydligt att det finns ett missnöje med mediers negativa vinkling. Det som behövas Ă€r inget annat Ă€n att faktiskt visa verkligheten som den Ă€r. Även om Ă„ret varit MISERABELT ur vissa aspekter har ocksĂ„ mĂ€nskligheten visat pĂ„ stark uthĂ„llighet i coronapandemin och extremt viktiga milstolpar har nĂ„tts i vetenskapen, det Ă€r ocksĂ„ vĂ€rt att berĂ€tta om.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.