Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☹️ Max Tegmark är vår tids Paul Ehrlich

☹️ Max Tegmark är vår tids Paul Ehrlich

Domedagsprofeten Max Tegmark har tagit upp manteln efter ärkepessimisten Paul Ehrlich, skriver arge optimisten Mathias Sundin i Fokus.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Arge optimisten, Mathias Sundin, skriver i tidningen Fokus och jämför AI-pessimisten, Max Tegmark, med 1900-talets store pessimist, Paul Ehrlich.

"Någon gång under de kommande 15 åren kommer slutet att komma”, sa den amerikanske biologiprofessorn Paul Ehrlich till CBS News 1970. Han var då ännu i början av banan som internationell fixstjärna och en av det sena 1900-talets mest inbitna pessimister med sitt budskap att mänskligheten snart skulle gå under av överbefolkning och massvält. 
Här är en annan dystopi: “Det kommer inte att finnas några människor på planeten inom en inte alltför avlägsen framtid.” Men nu är det inte Paul Ehrlich som talar utan den svenske MIT-professorn Max Tegmark som sa så i ett samtal om AI i Lex Fridmans podcast i våras. Tegmark är idag, likt Ehrlich för ett halvt sekel sedan, på väg mot samma status som sin samtids störste pessimist. 
“Nej, Max Tegmark, AI-vargen kommer inte äta upp oss” - Fokus
På sjuttiotalet fick biologen Paul Ehrlich fel i allt när han spådde mänsklighetens snara hädanfärd. Vår tids motsvarighet är svensken Max Tegmark.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.