Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐱 VĂ€rldens minsta havssköldpaddor klĂ€cks för första gĂ„ngen pĂ„ 75 Ă„r

🐱 VĂ€rldens minsta havssköldpaddor klĂ€cks för första gĂ„ngen pĂ„ 75 Ă„r

För första gÄngen pÄ 75 Är har utrotningshotade havssköldpaddor klÀckts.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den 17 augusti tillkÀnnagavs att tvÄ olika myndigheter för djur- och naturskydd i Louisiana hittat spÄr av att utrotningshotade Kemps ridley-sköldpaddor hade klÀckts i Breton National Wildlife Refuge pÄ Chandeleur Islands.

– Louisiana avskrevs till stor del som en hĂ€ckningsplats för havssköldpaddor för decennier sedan, men denna hĂ€ndeles visar varför restaurering av barriĂ€röar Ă€r sĂ„ viktigt. NĂ€r vi utvecklar och implementerar projekt över hela landet, tĂ€nker vi alltid pĂ„ vad som behövs för att bevara vĂ„ra samhĂ€llen och förbĂ€ttra vilda livsmiljöer. Genom att ha denna kunskap nu sĂ„ kan vi se till att dessa sköldpaddor och andra vilda djur Ă„tervĂ€nder till vĂ„ra strĂ€nder Ă„r efter Ă„r, sĂ€ger ordförande i CRPA (Louisiana Coastal Protection and Restoration Authority), Chip Kline i tillkĂ€nnagivandet.

Denna klÀckning Àr den första pÄ minst 75 Är. TvÄ sköldpaddsungar sÄgs röra sig mot vattnet samtidigt som mer Àn 53 krypspÄr av havssköldpaddor har observerats.

Enligt The Guardian Àr Kemps ridleys-sköldpadda den minsta arten av havssköldpadda och forskare Àr extra glada över att hitta klÀckningar av denna art. Vanligtvis finns de i Mexikanska golfen och förr i tiden var de rikliga i omrÄdet.

– En amatörvideo frĂ„n 1947 dokumenterade tiotusentals Kemps ridleys hĂ€ckande nĂ€ra Rancho Nuevo, Mexiko, pĂ„ en enda dag, skrev National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

År 1980 hade antalet Kemps ridley-sköldpaddor kollapsat och endast 250 hĂ€ckande honor och 702 bon hittades 1985. Tack vare bevarandeinsatser har antalet bon ökat med cirka 15% varje Ă„r fram till 2009. DĂ„ stannade ökningen av och arten förblev hotad. Deras frĂ€msta hot Ă€r att av misstag fĂ„ngas av kommersiella fiskare och fritidsfiskare.

Att klÀckningen Àgde rum pÄ Chandeleur Islands Àr ocksÄ mycket goda nyheter, eftersom ön har drabbats bÄde 2010 Deepwater Horizon Oil Spill och ett antal tropiska stormar. KlÀckningarna fungerar faktiskt som ett argument för att fortsÀtta restaurera och skydda öarna.

– Den utrotningshotade Kemps ridley-havssköldpadda har Ă„tervĂ€nt för att hĂ€cka pĂ„ Chandeleur Islands, vilket betonar behovet av att skydda denna kĂ€nsliga livsmiljö sĂ„ att den kan fortsĂ€tta att vara hem för havslevande och kustnĂ€ra vilda djur i framtiden, sa Oceana USA:s vicepresident Beth Lowell. Det rapporterade NPR.
– Vi har ett ansvar att skydda vilda djur hĂ€r, och det innebĂ€r att skapa sĂ€kra och gynnsamma miljöer för dessa sköldpaddor och andra djur som kallar Louisiana sitt hem. Det Ă€r en spĂ€nnande upptĂ€ckt, och vi hoppas fĂ„ se ytterligare klĂ€ckningar under de kommande veckorna och Ă„ren, sĂ€ger CPRA:s verkstĂ€llande direktör Bren Haase i tillkĂ€nnagivandet.

Havssköldpaddan ÀgglÀggning Àr mest intensiv i juni och juli och ungarna klÀcks 50 till 60 dagar senare. Det innebÀr att Ànnu fler bon kan upptÀckas pÄ ön och berörda myndigheter kommer att fortsÀtta att övervaka omrÄdet under resten av sÀsongen.

Bild: Coastal Protection and Restoration Authority/AP via NPR


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.