Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐢 Världens minsta havssköldpaddor kläcks för första gången på 75 år

🐢 Världens minsta havssköldpaddor kläcks för första gången på 75 år

För första gången på 75 år har utrotningshotade havssköldpaddor kläckts.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den 17 augusti tillkännagavs att två olika myndigheter för djur- och naturskydd i Louisiana hittat spår av att utrotningshotade Kemps ridley-sköldpaddor hade kläckts i Breton National Wildlife Refuge på Chandeleur Islands.

– Louisiana avskrevs till stor del som en häckningsplats för havssköldpaddor för decennier sedan, men denna händeles visar varför restaurering av barriäröar är så viktigt. När vi utvecklar och implementerar projekt över hela landet, tänker vi alltid på vad som behövs för att bevara våra samhällen och förbättra vilda livsmiljöer. Genom att ha denna kunskap nu så kan vi se till att dessa sköldpaddor och andra vilda djur återvänder till våra stränder år efter år, säger ordförande i CRPA (Louisiana Coastal Protection and Restoration Authority), Chip Kline i tillkännagivandet.

Denna kläckning är den första på minst 75 år. Två sköldpaddsungar sågs röra sig mot vattnet samtidigt som mer än 53 krypspår av havssköldpaddor har observerats.

Enligt The Guardian är Kemps ridleys-sköldpadda den minsta arten av havssköldpadda och forskare är extra glada över att hitta kläckningar av denna art. Vanligtvis finns de i Mexikanska golfen och förr i tiden var de rikliga i området.

– En amatörvideo från 1947 dokumenterade tiotusentals Kemps ridleys häckande nära Rancho Nuevo, Mexiko, på en enda dag, skrev National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

År 1980 hade antalet Kemps ridley-sköldpaddor kollapsat och endast 250 häckande honor och 702 bon hittades 1985. Tack vare bevarandeinsatser har antalet bon ökat med cirka 15% varje år fram till 2009. Då stannade ökningen av och arten förblev hotad. Deras främsta hot är att av misstag fångas av kommersiella fiskare och fritidsfiskare.

Att kläckningen ägde rum på Chandeleur Islands är också mycket goda nyheter, eftersom ön har drabbats både 2010 Deepwater Horizon Oil Spill och ett antal tropiska stormar. Kläckningarna fungerar faktiskt som ett argument för att fortsätta restaurera och skydda öarna.

– Den utrotningshotade Kemps ridley-havssköldpadda har återvänt för att häcka på Chandeleur Islands, vilket betonar behovet av att skydda denna känsliga livsmiljö så att den kan fortsätta att vara hem för havslevande och kustnära vilda djur i framtiden, sa Oceana USA:s vicepresident Beth Lowell. Det rapporterade NPR.
– Vi har ett ansvar att skydda vilda djur här, och det innebär att skapa säkra och gynnsamma miljöer för dessa sköldpaddor och andra djur som kallar Louisiana sitt hem. Det är en spännande upptäckt, och vi hoppas få se ytterligare kläckningar under de kommande veckorna och åren, säger CPRA:s verkställande direktör Bren Haase i tillkännagivandet.

Havssköldpaddan äggläggning är mest intensiv i juni och juli och ungarna kläcks 50 till 60 dagar senare. Det innebär att ännu fler bon kan upptäckas på ön och berörda myndigheter kommer att fortsätta att övervaka området under resten av säsongen.

Bild: Coastal Protection and Restoration Authority/AP via NPR


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.