Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Utrotningshotade musslor förökar sig igen

🌊 Utrotningshotade musslor förökar sig igen

För första gÄngen pÄ decennier sÄ förökar sig utrotningshotade musslor i Cedar River i Minnesota.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I Cedar River i Minnesota har utrotningshotade musslor börjat föröka sig igen - för första gÄngen pÄ decennier. För tre Är sedan slÀppte departementet för naturresurser ut tusentals smÄ musslor i floden och hoppades att de skulle börja reproducera sig.

Musslor fanns tidigare i stora mÀngder i floden, men pÄ grund av mÀnskliga aktiviteter minskade de kraftigt i antal. Musslornas pÀrlemorskal anvÀndes för att göra knappar och enorma mÀngder musslor fiskades för att söka efter sötvattenpÀrlorna som dessa musslor skapar. Orenat avloppsvatten och övergödning frÄn jordbruken lÀngs floden har ocksÄ varit starkt bidragande faktorer till att musslorna blivit utrotningshotade.

Dessa musslor Àr mycket viktiga för flodens ekosystem, eftersom de filtrerar vattnet. De extraherar bakterier som  E. coli. Musslorna renar ocksÄ vattnet frÄn kemikalier och gifter nÀr de bygger in dessa Àmnen i sina skal. Eftersom skalen inte Àts av nÄgra andra djur i nÀringskedjan sÄ Àr musslor ett av de mest populÀra sÀtten att ta bort kemikalier ur vattnet.

Musslorna har ocksĂ„ en annan viktig funktion. Musselbankar binder sedimentet, vilket minskar erosionen i floden. Musslan har en muskulös “fot” som den förankrar sig med i sedimentet nĂ€r den filtrerar vattnet för att fĂ„ i sig föda. DĂ€rmed binds sedimentet och erosionen minskar.

Tack vare projekt som gör vattnet mer beboeligt för musslor sÄ kan de vÀrdefulla molluskerna fortsÀtta att binda bÄde kemikalier och sediment sÄ att flodens ekosystem kan vara i balans.

Bild: Inhabitat


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.