Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩋 Utrotningshotad fjĂ€ril fyrdubblas i antal - rĂ€ddar ocksĂ„ lupin frĂ„n utrotning

🩋 Utrotningshotad fjĂ€ril fyrdubblas i antal - rĂ€ddar ocksĂ„ lupin frĂ„n utrotning

Bevarandearbetet för att rÀdda en fjÀril, som tidigare troddes vara utdöd, orsakar en kedjereaktion och rÀddar ocksÄ en lupin frÄn utrotning.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I Willamette Valley i Oregon kommer Fenders blÄ fjÀril, som en gÄng trodde att vara utdöd, att flyttas ned frÄn gruppen utrotningshotad till hotad pÄ listan över hotade arter. Under bevarandearbetet intrÀffade en kedjereaktion som rÀddade Àven en art inom lupinslÀktet frÄn utrotning. Detta Àr bara andra gÄngen som en insekt har ÄterhÀmtat sig pÄ det hÀr sÀttet.

Hona och hane av Fenders blÄ fjÀril. Bild: Good News Network

Fenders blÄ fjÀril ÄterupptÀcktes, efter att den trotts vara utdöd i 50 Är. Forskare insÄg att för sÀkerstÀllandet av fjÀrilsartens fortsatta överlevnad sÄ var de tvungna att fokusera pÄ ytterligare en art. FjÀrilarna Àr nÀmligen beroende av en speciell lupinart - Kincaid-lupinen.

Teamet av naturvÄrdare ville ÄterstÀlla höglandet (dÀr fjÀrilen finns) till hur ekosystemet sÄg ut innan kolonialismen och de vÀlkomnade ursprungsbefolkningens kunskap för att lyckas med sin plan. De spred ocksÄ Kincaid-lupinen runt Willamette-dalen.

NÀr fjÀrilen ÄterupptÀcktes fanns det bara 3 400 individer. Nu har antalet fyrdubblats, mestadels tack vare planen för ÄterhÀmtningsarbetet, vilket genomfördes av U.S. Fish and Wildlife Service, och som var inriktad pÄ en ordentlig ökning av Kincaids lupin. Enligt Good News Network sÄ odlades Kincaids lupiner en-masse av interner i ett kriminalvÄrdsprogram som lÀr ut fÀrdigheter för gröna fingrar. Detta har hjÀlpt blomman att explodera i antal.

Efter bevarandearbetet för bÄde blommans och fjÀrilens comeback sÄ finns det nu 10 000 individer i fjÀrilspopulationen i Willamettedalen.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.