Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦋 Utrotningshotad fjäril fyrdubblas i antal - räddar också lupin från utrotning

🦋 Utrotningshotad fjäril fyrdubblas i antal - räddar också lupin från utrotning

Bevarandearbetet för att rädda en fjäril, som tidigare troddes vara utdöd, orsakar en kedjereaktion och räddar också en lupin från utrotning.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I Willamette Valley i Oregon kommer Fenders blå fjäril, som en gång trodde att vara utdöd, att flyttas ned från gruppen utrotningshotad till hotad på listan över hotade arter. Under bevarandearbetet inträffade en kedjereaktion som räddade även en art inom lupinsläktet från utrotning. Detta är bara andra gången som en insekt har återhämtat sig på det här sättet.

Hona och hane av Fenders blå fjäril. Bild: Good News Network

Fenders blå fjäril återupptäcktes, efter att den trotts vara utdöd i 50 år. Forskare insåg att för säkerställandet av fjärilsartens fortsatta överlevnad så var de tvungna att fokusera på ytterligare en art. Fjärilarna är nämligen beroende av en speciell lupinart - Kincaid-lupinen.

Teamet av naturvårdare ville återställa höglandet (där fjärilen finns) till hur ekosystemet såg ut innan kolonialismen och de välkomnade ursprungsbefolkningens kunskap för att lyckas med sin plan. De spred också Kincaid-lupinen runt Willamette-dalen.

När fjärilen återupptäcktes fanns det bara 3 400 individer. Nu har antalet fyrdubblats, mestadels tack vare planen för återhämtningsarbetet, vilket genomfördes av U.S. Fish and Wildlife Service, och som var inriktad på en ordentlig ökning av Kincaids lupin. Enligt Good News Network så odlades Kincaids lupiner en-masse av interner i ett kriminalvårdsprogram som lär ut färdigheter för gröna fingrar. Detta har hjälpt blomman att explodera i antal.

Efter bevarandearbetet för både blommans och fjärilens comeback så finns det nu 10 000 individer i fjärilspopulationen i Willamettedalen.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.