Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘©â€đŸ”Ź USA har förstört sina sista kemiska vapen

đŸ‘©â€đŸ”Ź USA har förstört sina sista kemiska vapen

Samtliga lÀnder som undertecknat Konventionen om kemiska vapen har nu förstört sina vapenlager.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • USA har framgĂ„ngsrikt förstört alla sina kĂ€nda kemiska vapen.
  • Samtliga lĂ€nder som undertecknat Konventionen om kemiska vapen har nu förstört sina vapenlager.

USA:s president Joe Biden har tillkÀnnagivit att man förstört landets lager av kemiska vapen, vilket innebÀr ett betydande steg mot en vÀrld fri frÄn sÄdana dödliga vapen.

"Vi Àr ett steg nÀrmare en vÀrld fri frÄn skrÀcken för kemiska vapen", tillkÀnnagav president Biden, och prÀglade hÀndelsen med hopp och optimism, rapporterar RTE.

En framgÄng för vÀrlden

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW), som övervakar efterlevnaden av Konventionen om kemiska vapen, betraktar detta som en "historisk framgÄng" för nedrustning. Denna milstolpe kommer över ett sekel efter de dystra konsekvenserna av okontrollerad kemisk krigföring, vilka bevittnades under första vÀrldskriget.

OPCW har nu bekrÀftat att alla deklarerade lager av kemiska vapen vÀrlden över har "bekrÀftats som oÄterkalleligen förstörda". OPCWs generaldirektör Fernando Arias gratulerade alla medlemsstater, sÀrskilt USA, för denna betydande bedrift för internationell fred och sÀkerhet.

Beskedet kom efter att en fyraÄrig operation vid Blue Grass Army Depot, en amerikansk arméanlÀggning i Kentucky, hade avslutats. Operationen innebar elimineringen av cirka 500 ton dödliga kemiska medel.

Bland dessa kemikalier fanns senapsgaser, VX och sarin nervgaser, samt blÄsmedel, innehÄllna i artilleriprojektiler och raketer. Dessa Àmnen bevarades och utvecklades av flera lÀnder i Ären efter första vÀrldskriget, trots deras förödande effekt under kriget.

Ett uppmaning till fortsatt vaksamhet

President Biden betonade vikten av fortsatt vaksamhet för att sÀkerstÀlla förstörelsen av alla kemiska vapen globalt. Han uppmanade ocksÄ de fyra lÀnder som Ànnu inte har undertecknat eller ratificerat fördraget - Egypten, Israel, Nordkorea och Sydsudan - att göra sÄ.

Biden uppmanade ytterligare de fyra undertecknande lÀnderna - Myanmar, Iran, Ryssland och Syrien - som misstÀnks för att hysa icke deklarerade vapenlager, att följa Konventionen om kemiska vapen och deklarera sina hemliga program.

Slutförandet av uppgiften

USA var det sista landet som undertecknat Konventionen om kemiska vapen, vilken trÀtt i kraft 1997, att slutföra uppgiften att förstöra sina "deklarerade" vapenlager.

Processen för eliminering var lÄngsam och farlig, eftersom bÄde de kemiska Àmnena och ammunitionen de innehöll behövde neutraliseras.

Med kalla krigets slut, samlade supermakter och andra lÀnder krafter för att förhandla fram Konventionen om kemiska vapen.

Nu, efter Är av fokuserad anstrÀngning har en hel kategori av massförstörelsevapen verifierats som förstörda - en bedrift som verkligen Àr vÀrd att uppmÀrksamma.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.

Nyhetstips: Thomas Ahlström


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.