Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Ursprungsbefolkning ska skydda Amazonas i samarbete med regering

🌳 Ursprungsbefolkning ska skydda Amazonas i samarbete med regering

SamhÀllen i Amazonas samarbetar med icke-statliga organisationer och lokala myndigheter för att rÀdda och skydda Ecuadors regnskog.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett nytt samarbete mellan grupper av ursprungsbefolkning och Ecuadors regering vill förÀndra det faktum att landets regnskogar har fÄtt lite skydd och omsorg av tidigare makthavare och myndigheter.

– Fram till nu har vissa lokala myndigheter inte intresserat sig sĂ„ mycket för mĂ€nniskor och nationaliteter. Vi som nationaliteter har behov i territoriet [men] viljan att agera Ă„ vĂ„ra vĂ€gnar fanns inte bland politikerna, sĂ€ger Daniel Dahua, ordförande för Andwa Nationality of Pastaza i Ecuador till Euronews.green.

I Ecuadors Pastaza-region har ett projekt frÄn REDD+ möjliggjort ett Ànnu större partnerskap. Den kallas Amazonas plattform för skogar, klimat och mÀnskligt vÀlbefinnande och strÀvar efter att bekÀmpa klimatförÀndringar, skydda och ta hand om hotade ekosystem tillsammans med hotade arter, samt förbÀttra vÀlbefinnandet för de mÀnniskor som bor i omrÄdet.

Miljö- och vattenministeriet och icke-statliga organisationer arbetar tillsammans för att omsÀtta dessa mÄl i verkligheten och införlivar visionerna frÄn ursprungsbefolkningen som bor i omrÄdet.

Alltför ofta förbises urbefolkningen nÀr det kommer till att skydda och vÄrda skogar. I Pastaza-regionen har sju inhemska nationaliteter gÄtt samman med lokala provinser för att skydda skogarna. Nu finns för första gÄngen att avtal undertecknat. Det handlar om att ursprungsbefolkningen arbetar tillsammans med regeringen för att minska avskogning och skogsskövling.

– Den hĂ€r gĂ„ngen Ă€r vi med och samarbetar i planeringen och vi samordnar alltid för att stĂ€rka aktiviteterna i territoriet och tillgodose vĂ„ra direkta behov. Vi vill se att detta samarbete mellan regeringen och nationaliteter verkstĂ€ller att vi beaktas, sĂ€ger Dahua.
– Urbefolkningen Ă€r de rĂ€ttmĂ€tiga Ă€garna av det mesta av territoriet, inklusive de mest kritiska omrĂ„dena som behöver rĂ€ddas, sĂ€ger Bruno Paladines, Mosaic Coordinator pĂ„ NCI, (Nature and Culture International som Ă€r en internationell ideell organisation som arbetar med latinamerikanska samhĂ€llen för att bevara den lokala miljön), vilket Ă€r ytterligare en organisation som stödjer projektet.
– Vi tror att ursprungsbefolkningen Ă€r de som bĂ€st kan bevara dessa omrĂ„den genom att anvĂ€nda sina förfĂ€ders kunskaper och sin egen vision om styrning och markförvaltning, fortsĂ€tter han.

Enligt Euronews syftar planen till att minska avskogningen genom att befolkningen antar hÄllbara produktionsmetoder som bevarar biologisk mÄngfald och ekosystem. Planen vill ocksÄ sÀkra mat och inkomster för lokalbefolkningen.

Projektet "kommer att integrera ursprungsbefolkningens kunskap om markförvaltning med utvecklingsplaneringen i Pastazas regering", förklarar Paladines för Euronews.

– Genom ... direkt kontakt med mĂ€nniskor som bor i territoriet kan vi ta itu med de behov som finns [vilket innebĂ€r] att resurser investeras mycket mer effektivt. Med dessa Ă„tgĂ€rder sĂ€kerstĂ€ller vi en hĂ„llbar förvaltning av skogsresurserna för en bestĂ„ende bevarandeeffekt, fortsĂ€tter Paladines.

Dahua förklarar att representanter frÄn olika inhemska nationaliteter, tillsammans med provinsregeringen och NCI, har bildat ett rÄd dÀr de konsulterar kring förvaltningen av naturskyddsomrÄdena.

Detta projekt Àr inte bara inriktat pÄ naturen, det syftar ocksÄ till att skydda och bevara kultur som till exempel sprÄk och hantverk i Ecuador.

– Tack vare Nature and Culture International har vi som Andwa-nationalitet börjat bygga en ordbok. Vi kommer att ha vĂ„rt eget instrument för att bevara vĂ„rt sprĂ„k som i detta ögonblick Ă€r pĂ„ vĂ€g att utplĂ„nas. Jag kommer alltid att vara tacksam [för detta], sĂ€ger Dahua.
– Vi kommer att underteckna ett bevarandeavtal för att skydda 530 hektar primĂ€rskog i vĂ„rt territorium. Det viktigaste Ă€r att bevara vattenreservoarerna. Vi kommer att övervaka och kontrollera omrĂ„det. I utbyte Ă„tar sig Nature and Culture International att tĂ€cka nĂ„gra av de behov vi har i territoriet, förklarar han för Euronews.

Projekt och samarbeten som detta kan vara ett stort steg mot att fÄ en grönare och mer hÄllbar framtid att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.