Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Australiens nya vidstrĂ€ckta marina reservat

🐠 Australiens nya vidstrĂ€ckta marina reservat

TvÄ nya marina parker i Australien skyddar ett omrÄde som Àr dubbelt sÄ stort som det Stora BarriÀrrevet.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den australiensiska regeringen har beslutat att skapa tvÄ nya marina parker. De tÀcker tillsammans en yta som Àr dubbelt sÄ stort som Stora BarriÀrrevet. Grupper som arbetar med bevarande av naturvÀrden vÀlkomnar beslutet.

Dessa tvÄ nya parker tÀcker omrÄden runt Jul- och Cocos (Keeling) öarna i Indiska oceanen, nordvÀst om Australien. Tillsammans omfattar de nya marina parkerna 740 000 kvadratkilometer av havet. Michelle Grady, chef för The Pew Charitable Trusts, sa i ett uttalande:

– Jul- och Cocosöarna (Keeling) Ă€r unikt australiensiska och globalt betydelsefulla - det finns inga stĂ€llen pĂ„ jorden som dem. Mest kĂ€nda för den Ă„rliga migration av röda krabbor kallades Julöarna av David Attenborough sjĂ€lv för ett av vĂ€rldens tio naturliga underverk. Dess blomstrande regnskogar, öde strĂ€nder och vackra korallrev Ă€r en fristad för unika och sĂ€llsynta sjöfĂ„glar, landkrabbor och annat marint liv.

Darren Kindleysides, VD för Australian Marine Conservation Society, tillade i ett uttalande:

– Jul- och Cocosöarna (Keeling) erkĂ€nns som globalt betydelsefulla naturliga underverk. Hav över hela vĂ€rlden har stora problem pĂ„ grund av föroreningar, överfiske, förlust av livsmiljöer samt de mycket verkliga och omedelbara effekterna av klimatförĂ€ndringar. Att etablera marina parker som kan vara en sĂ€ker tillflyktsort för vĂ„rt marina liv Ă€r avgörande för att stoppa att vĂ„ra hav nĂ„r en brytpunkt.

MÄnga applÄderade Australiens beslut att skydda den marina miljön. En av dem Àr Christabel Mitchell, chef för Save Our Marine Life Alliance. Hon uppmanade ocksÄ den australiensiska regeringen att samarbeta med lokala samhÀllen för att "co-designa" de skyddade omrÄdena. I ett uttalande förklarade Mitchell att "hÀlsosamma hav och hÄllbart fiske Àr centralt för öborna pÄ Jul- och Cocos öarna."

– Att skapa marina parker av vĂ€rldsklass i denna region kommer att ge ett avgörande skydd för en mĂ€ngd marint liv, ge ett betydande globalt bidrag till hĂ€lsan i vĂ„ra hav och stödja lokalbefolkningens kultur och ambitioner. Vi ser fram emot att samarbeta med regeringen och ösamhĂ€llena för att bevara denna unika del av Australien, för vĂ„rt marina liv och framtida generationer, sĂ€ger Mitchell.

Innan parkerna etablerades var andelen australiska vatten under skydd 37% och nu, tack vare de nya parkerna, ligger den pÄ 45%.

Över hela vĂ€rlden arbetar bevarandeorganisationer för att 30% av de globala oceanerna och landmassan ska vara skyddade senast 2030. De tvĂ„ nya parkerna Ă€r en fantastisk framgĂ„ng pĂ„ denna resa och kommer att skydda bĂ„de biologisk mĂ„ngfald och natur pĂ„ öarna och i vattnet.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.