Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒș Tropiska skogar som hĂ€rjats av avverkning kan fortfarande ha blomstrande ekosystem

đŸŒș Tropiska skogar som hĂ€rjats av avverkning kan fortfarande ha blomstrande ekosystem

En ny studie visar att skogar pÄ Borneo dÀr avverkning skett, men inte lÀmnat kalhyggen, har fler fÄglar och dÀggdjur Àn orörda skogar. Detta visar att naturvÄrdare fortfarande bör försöka skydda dessa marker och livsmiljöer.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

De flesta av vÄr vÀrlds tropiska skogar har anvÀnts för selektiv avverkning och endast 30 % förblir orörda. Fram till nu sÄ har skogarna dÀr avverkning skett klassats som förstörda. Ekologer har inte varit sÀkra pÄ hur virkesuttaget förÀndrar ekosystemen. Tropiska skogar som utsatts för viss avverkning kan vara mycket rikare pÄ djur- och vÀxtliv Àn man tidigare trott.

Yadvinder Malhi, i samarbete med kollegor vid University of Oxford, anvÀnde tiotusentals kamerafÀllor för att uppskatta populationstÀtheten för fÄgel- och dÀggdjursarter i omrÄdena Sarawak och Sabah i Malaysia, förklarar New Scientist. DÀrefter anvÀnde teamet kroppsmassan hos dessa djur för att berÀkna energiflödet i bÄde avverkade och orörda skogar. Detta speglar det totala energiflödet i hela nÀringskedjan.

"Du kan tÀnka pÄ energiflöde som ett mÄtt pÄ hÀlsa eller vitalitet i ett ekosystem," förklarade Malhi för New Scientist.

Testerna visade att i avverkade skogar förbrukar fÄglar och dÀggdjur 2,5 gÄnger mer energi Àn vad de gör i orörda skogar.

"Vi hade verkligen inte förvÀntat oss ens nÄgonting i nÀrheten av denna ökning", sÀger Malhi. "Detta visar att dessa sÄ kallade förstörda skogar, som ofta anses vara förlorade och fÄr lite uppmÀrksamhet, faktiskt Àr otroligt vÀrdefulla ur ekologiskt perspektiv."

NÀstan alla arter som finns i de gamla orörda skogarna finns ocksÄ i de selektivt avverkade skogarna och de flesta av arterna hade en högre populationstÀthet.

Mahli pÄpekar att "förstörda" tropiska skogar inte uppmÀrksammas i bevarandeinsatser. Fokus lÀggs pÄ orörd regnskog. Detta gör det lÀttare för regeringar eller företag att omvandla de selektivt avverkade skogarna till jordbruksmark, eftersom dessa skogar antas vara mindre ekologiskt vÀrdefulla.

"Denna studie visar att detta faktiskt Àr en ganska farlig idé, eftersom mÄnga av dessa sÄ kallade förstörda skogar Àr lika fulla av liv, eller till och med mer levande, Àn gammal orörd skog", sÀger Malhi.

Forskargruppen tror att vĂ€xterna i delvis avverkade skogar prioriterar tillvĂ€xt framför sĂ€kerhet – vilket gör att de fokuserar pĂ„ att konkurrera om ljus istĂ€llet för att producera gifter för att avvĂ€rja vĂ€xtĂ€tare. Mer ljus nĂ„r marken genom det utglesade krontĂ€cket, vilket genererar mer mat pĂ„ marknivĂ„ för rĂ„djur, vildsvin och elefanter.

“Hela skogen blir mer Ă€tbar och godare”, sĂ€ger Malhi.

Trots det positiva resultatet av denna studie sÄ betyder det inte att avverkade skogar Àr överlÀgsna orörda ekosystem. TyvÀrr, med förlusten av mÄnga stora trÀd, sÄ har dessa skogar totalt sett mindre biomassa och de kommer sannolikt att vara sÀmre nÀr det kommer till andra nyckelfaktorer som behövs för att upprÀtthÄlla bredare ekosystem - som till exempel att generera regn.

Malhi anser att den breda och ospecifika klassificeringen "förstörd" bör omprövas, och att dessa omfattande omrÄden av motstÄndskraftig tropisk skog mÄste skyddas bÀttre, skriver New Scientist. NÀr det kommer till mÄnga delar av de ekologiska funktionerna sÄ har de selektivt avverkade skogarna inte förlorat sina vÀrden. HÀrmed finns det hopp om att nya initiativ för att skydda fler regnskogsomrÄden kan vÀckas till följd av denna studie.

Du kan lÀsa hela studien i Nature: DOI: 10.1038/s41586-022-05523-1


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.