Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚬 Tobaksföretag i Spanien stĂ„r nu för kostnaden för upprensning av cigarettfimpar

🚬 Tobaksföretag i Spanien stĂ„r nu för kostnaden för upprensning av cigarettfimpar

Enligt en ny miljölagstiftning i Spanien sÄ Àr tobaksföretag skyldiga att betala för upprensningen av de miljontals cigarettfimpar som rökare slÀnger pÄ gatan varje Är.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Förra veckan trÀdde en ny miljölagstiftning i kraft i Spanien. Den medför att tobaksföretagen Àr skyldiga att betala för insamlandet av de miljontals cigarettfimpar som slÀngs i omgivningen varje Är. Detta nya beslut Àr en del av ett paket med insatser som landet genomför för att minska avfall.

Denna nya lagstiftning gÄr i linje med ett nytt EU-direktiv som ska begrÀnsa anvÀndningen av engÄngsplast och som ocksÄ krÀver att förorenare stÀdar efter sig. Cigarettproducenterna kommer att behöva informera allmÀnheten om farorna med att slÀnga sina cigarettfimpar pÄ marken. Just nu Àr det oklart hur sÄdan sanering kommer att gÄ till och hur mycket den kommer att kosta.

The Guardian skriver att "en katalansk studie satte kostnaden till mellan 12 - 21 euro per medborgare och Är, totalt upp till 1 miljard euro." Enligt artikeln föreslog den katalanska regeringen tidigare i Är att "cigarettfimpar skulle kunna lösas in för 0,20 euro styck, vilket skulle öka pÄ det nuvarande genomsnittspriset med 4 euro för ett paket med 20 cigaretter." Denna höjning har dock inte genomförts Ànnu.

Cigarettfimpar tar cirka 10 Är att brytas ned och de slÀpper ut skadliga kemikalier, som bly och arsenik, under processen. TyvÀrr Àr fimpar en av de vanligaste typerna av nedskrÀpning. Enligt Ocean Conservancy, en ideell organisation, Àr cigarettfimpar ocksÄ en av de vanligaste typerna av föroreningar i havet. Organisationen uppskattar att cirka 5 miljarder fimpar hamnar i havet.

För att ytterligare ta itu med denna frÄga sÄ har Spanien cirka 500 rökfria strÀnder för att skydda folkhÀlsan, sÄvÀl som havet och dess ekosystem.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.