Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩜 Tillbaka frĂ„n grĂ€nsen till utrotning: Spix-aran integreras Ă„ter i det vilda

🩜 Tillbaka frĂ„n grĂ€nsen till utrotning: Spix-aran integreras Ă„ter i det vilda

För 20 Är sedan sÄgs den sista Spix-ara i naturen. Lyckligtvis Àr situationen idag en helt annan. Om nÄgra dagar kommer fÄgeln att integreras i ett skyddat omrÄde deras naturliga habitat.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Som sÄ mÄnga andra djurarter har de mycket sÀllsynta Spix-arorna (Cyanopsitta spixii) varit utsatta för jakt, förstörelse av deras naturliga livsmiljö och illegal handel. Det har gÄtt 20 Är sedan den sista individen av arten sÄgs i naturen. Det finns dock fortfarande hopp för denna vackra blÄ ara. Om bara nÄgra dagar kommer Spix-aror att integreras i ett reservat i Caatinga, nordöstra Brasilien.

Detta Àr möjligt tack vare ett avels- och rehabiliteringsprogram. ACTP Àr en tysk ideell organisation som strÀvar efter att hjÀlpa och rÀdda hotade papegojor och deras livsmiljöer. Tillsammans med Pairi Daiza Foundation och Brasiliens regering har ACTP lanserat ett program för att Äter introducera spix-aran i det vilda.

Efter Är av hÄrt arbete har teamet fött upp 180 friska fÄglar. I Pairi Daiza zoo i Belgien lever Ätta av de fÄglar i skydd frÄn allmÀnheten.

– Om tvĂ„ veckor kommer vi att slĂ€ppa de första Ă„tta Spix-arorna i naturen, efter 22 Ă„rs frĂ„nvaro av individer i deras livsmiljö, sĂ€ger Tim Bouts, zoologisk- och veterinĂ€rchef vid Pairi Daiza djurpark.

Spix-aran kan mycket vÀl vara den första fÄgelarten som av mÀnniskor Äterintegreras i naturen.

Bild: Phys.org


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.