Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦜 Tillbaka från gränsen till utrotning: Spix-aran integreras åter i det vilda

🦜 Tillbaka från gränsen till utrotning: Spix-aran integreras åter i det vilda

För 20 år sedan sågs den sista Spix-ara i naturen. Lyckligtvis är situationen idag en helt annan. Om några dagar kommer fågeln att integreras i ett skyddat område deras naturliga habitat.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Som så många andra djurarter har de mycket sällsynta Spix-arorna (Cyanopsitta spixii) varit utsatta för jakt, förstörelse av deras naturliga livsmiljö och illegal handel. Det har gått 20 år sedan den sista individen av arten sågs i naturen. Det finns dock fortfarande hopp för denna vackra blå ara. Om bara några dagar kommer Spix-aror att integreras i ett reservat i Caatinga, nordöstra Brasilien.

Detta är möjligt tack vare ett avels- och rehabiliteringsprogram. ACTP är en tysk ideell organisation som strävar efter att hjälpa och rädda hotade papegojor och deras livsmiljöer. Tillsammans med Pairi Daiza Foundation och Brasiliens regering har ACTP lanserat ett program för att åter introducera spix-aran i det vilda.

Efter år av hårt arbete har teamet fött upp 180 friska fåglar. I Pairi Daiza zoo i Belgien lever åtta av de fåglar i skydd från allmänheten.

– Om två veckor kommer vi att släppa de första åtta Spix-arorna i naturen, efter 22 års frånvaro av individer i deras livsmiljö, säger Tim Bouts, zoologisk- och veterinärchef vid Pairi Daiza djurpark.

Spix-aran kan mycket väl vara den första fågelarten som av människor återintegreras i naturen.

Bild: Phys.org


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.