Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐝 Sponsor-A-Hive - bra för bĂ„de bin och odling

🐝 Sponsor-A-Hive - bra för bĂ„de bin och odling

Sponsor-A-Hive ger bort hundratals hem för inhemska bin i USA och Kanada. Samtidigt som projektet skyddar bin sÄ frÀmjas ocksÄ lokal odling av mat.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

VÀrldens bipopulationer Àr pÄ vÀg att försvinna pÄ grund av förlust av livsmiljöer och anvÀndning av bekÀmpningsmedel. Nu har The Bee Conservancy startat programmet Sponsor-A-Hive. Gruppen letar efter lokala organisationer (i USA och Kanada) som stödjer tillvÀxten av matproduktion, utbildning eller bevarande. Detta program kommer att hjÀlpa bipopulationer, men ocksÄ lokal odling och matproduktion. Forskning visar att om det finns bin i en trÀdgÄrd eller pÄ en gÄrd sÄ kan skördarna öka med 70%.

The Bee Conservancy distribuerar totalt 500 bihus som de donerar till exempelvis trÀdgÄrdar och skolor. Guillermo Fernandez, grundare och verkstÀllande direktör för The Bee Conservancy, berÀttar för Treehugger:

– Vi letar efter organisationer som delar vĂ„r passion för att vĂ„rda lokala bipopulationer, skapa livsmiljö för dem och stödja samhĂ€llen och lokala livsmedelssystem.

Bikuporna Àr designade av trÀarbetaren Cornelius Schmid och Àr byggda med Forest Stewardship Council (FSC) certifierat hÄllbart trÀ. Husen byggs av Brooklyn Wood, en grupp som lÀr ut snickeri och kunskaper för tillverkning i trÀ. Deras kursdeltagare Àr arbetslösa och lÄginkomsttagare i New York. Huvuddelen av detta projekt sponsrades av Garnier.

För att fÄ de mest optimala bihusen sÄ undersökte medlemmarna i projektgruppen var inhemska bin Àr intresserade av att bo och vad som gör dem livskraftiga. The Bee Conservancy byggde sina bikupor efter den information de samlat in kring bins livsmiljö.

Bild: The Bee Conservancy

Inhemska bin Ă€r mer solitĂ€ra Ă€n honungsbin och föredrar att leva ensamma i hĂ„ligheter som finns i trĂ€ eller vass eller helt enkelt i marken. Bee Conservancy replikerar naturen med hjĂ€lpa av trĂ€rör dĂ€r bina kan söka skydd. Till skillnad frĂ„n de bihotell man kan köpa i butikerna sĂ„ har detta bihus tre typer av rör. Blandningen av trĂ€rör sĂ€kerstĂ€ller att olika sorters bin kan anvĂ€nda ”huset”. Det minskar ocksĂ„ risken för att sjukdomar eller parasiter sprids mellan bina. Sist men inte minst har kuporna landningsbrĂ€dor sĂ„ att bina kan vila medan de bĂ€r mat, pollen eller vatten.

– Genom att lĂ€gga till en uppsĂ€ttning löstagbara hyllor som ocksĂ„ fungerar som landningsbrĂ€dor sĂ„ skapar vi en möjlighet för bihusvinnarna att kunna observera de bin som landar pĂ„ brĂ€dorna. Man kommer inte bara kunna observera och identifiera de binarter som har flyttat in, utan ocksĂ„ notera deras hĂ€lsa, fĂ€rg och typ av pollen som de bĂ€r, samt registrera eventuella unika beteenden, sĂ€ger Fernandez.

200 av bibostÀderna delades ut i höstas och de 300 som finns kvar delas ut under vÄren. Ansökningar om att fÄ ett bihus lÀmnas online fram till slutet av april. Förutom en bikupa fÄr vinnarna ocksÄ utbildningsmaterial och fortlöpande stöd.

– Bikuporna stöder inte bara det lokala ekosystemet och pollinerar nĂ€rliggande grödor, utan ger ocksĂ„ möjlighet att utbilda och engagera tusentals studenter och samhĂ€llsmedborgare om hĂ„llbarhet och vikten av bin, berĂ€ttar Fernandez.

Bild: The Bee Conservancy


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.