Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌾 SĂ€llsynt orkidĂ© som tros vara utdöd  i 120 Ă„r har Ă„terupptĂ€ckts

🌾 SĂ€llsynt orkidĂ© som tros vara utdöd i 120 Ă„r har Ă„terupptĂ€ckts

Sedan 1902 har en sÀllsynt orkidé ansetts vara utdöd, men nu har botanister i Vermont ÄterupptÀckt en population av blomman.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En sÀllsynt orkidé, Isotria medeoloides, har ansetts utdöd sedan 1902 men har nu ÄterupptÀckts av botaniker frÄn Vermont Fish and Wildlife Department. Denna orkidé Àr en globalt sÀllsynt orkidéart och har bara hittats i östra USA och Ontario. Sökande efter blomman har tidigare inte givit nÄgra resultat. Nu har orkidén rapporterats vÀxa pÄ Winooski Valley Park District reservatsmark i Chittenden County.

– Att upptĂ€cka en livskraftig population av en hotad art som inte setts i vĂ„r stat pĂ„ över ett sekel Ă€r hĂ€pnadsvĂ€ckande. Det Ă€r Vermonts motsvarighet till att Ă„terupptĂ€cka den elfenbensnĂ€bbade hackspetten, sa botanikern Bob Popp frĂ„n Vermont Fish and Wildlife Department.
– En utmaning med att försöka lokalisera sĂ€llsynta orkidĂ©populationer Ă€r att sĂ„ mĂ„nga parametrar som avgör var orkidĂ©erna vĂ€xer Ă€r sĂ„dant som vi inte lĂ€tt kan se eller mĂ€ta, till exempel nĂ€tverk av svampar i jorden, sĂ€ger Vermont Fish and Wildlife Department Assistant Botanist Aaron Marcus.

Tack vare att hobbybotaniker och entusiaster rapporterar olika intressanta fynd via en app sÄ har smÄ ledtrÄdar om vad som frÀmjar orkidéernas livsmiljöer samlats in. Enligt Marcus fick de en första upplysning om en möjlig liten population av orkidén tack vare de tvÄ engagerade och kunniga personer, John Gange frÄn Shelburne och Tom Doubleday frÄn Colchester.

– John Ă€r en passionerad och skicklig botaniker som specialiserar sig pĂ„ orkidĂ©er och noga följer de observationer som mĂ€nniskor rapporterar i appen iNaturalist. John sĂ„g att en fĂ„gelskĂ„dare, den pensionerade vĂ€xthuschefen Tom Doubleday, hade anvĂ€nt iNaturalist för att be om hjĂ€lp med att identifiera en obekant vild blomma i juli förra Ă„ret. Han nĂ„dde sen ut till oss med nyheten om att orkidĂ©n med stor sannolikhet precis hade upptĂ€ckts i Vermont, sa Marcus.

Marcus förklarar att sÀllsynta orkidéer löper stor risk att utsÀttas för olaglig insamling och att besökare i omrÄdet oavsiktlig trampar ned blommorna. Framöver kommer Vermont Fish and Wildlife Department att arbeta med Winooski Valley Park District för att söka efter blomman och övervaka populationen för att se till att arten har de bÀsta chanserna att blomstra i reservatet.

– Vi Ă€r oerhört lyckligt lottade att den hĂ€r lilla orkidĂ©populationen vĂ€xer pĂ„ mark som skyddas av Winooski Valley Park District. Det talar om vikten av att bevara livsmiljöer, sa Popp
– NĂ€r vi bevarar en bit mark kĂ€nner vi sĂ€llan till alla arter som finns dĂ€r, men vi vet att bevarande av intakta naturliga biotoper ger de bĂ€sta oddsen för att stödja Vermonts biologiska mĂ„ngfald, frĂ„n vanliga arter till sĂ€llsynta.

Bild: Robert H. Mohlenbrock / USDA via Good News Network


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.