Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩜 SĂ€llsynt kolibri Ă„terupptĂ€ckt i Colombia

🩜 SĂ€llsynt kolibri Ă„terupptĂ€ckt i Colombia

Det har gÄtt 13 Är sedan den senaste iakttagelsen av denna sÀllsynta kolibriart klÀdd i skimrande grönt och blÄtt. Nu har den ÄterupptÀckts i Colombia.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Iakttagelser av Santa Marta-sabelvinge (Campylopterus phainopeplus, en mycket sÀllsynt kolibriart) har bara dokumenterats tre gÄnger: nÀr den först upptÀcktes, för 13 Är sedan och under början av augusti i Är (2022).

Denna sÀllsynta fÄgelart finns med pÄ listan över de "topp 10 mest eftersökta förlorade fÄglarna" och kan bara hittas i Colombias bergskedja Sierra Nevada de Santa Marta. Efter att ha setts i Är vÀcks naturvÄrdares hopp om att den kritiskt hotade arten kan ÄterhÀmta sig.

– Denna iakttagelse var en fullstĂ€ndig överraskning, men en mycket vĂ€lkommen sĂ„dan. NĂ€r jag lĂ€mnade omrĂ„det dĂ€r jag hade arbetat sĂ„ fĂ„ngade en kolibri min uppmĂ€rksamhet. Jag tog fram min kikare och blev chockad nĂ€r jag sĂ„g att det var en Santa Marta-sabelvinge, och det var en otrolig lyckotrĂ€ff att kolibrin satt pĂ„ en gren och gav mig tid att ta bilder och filma, sade Yurgen Vega, som gjorde Ă„terupptĂ€ckten medan han arbetade med SELVA, ProCAT Colombia och World Parrot Trust för att studera endemiska fĂ„glar i Sierra Nevada de Santa Marta.

Tack vare dess smaragdgröna fjĂ€drar, ljust iriserande blĂ„ strupen och krökta svarta nĂ€bben sĂ„ kĂ€ndes kolibrihanen omedelbart igen av fĂ„gelskĂ„daren. FĂ„geln satt pĂ„ en gren och sjöng och vokaliserade, vilket forskare tror Ă€r ett beteende kopplat till uppvaktning och att försvara territorium. Även om Vega inte sĂ„g nĂ„gra andra fĂ„glar sĂ„ har en del lokala fĂ„gelskĂ„dare sporadiskt rapporterat att de fĂ„tt en glimt av kolibrin.

Forskare vet vÀldigt lite om denna fÄgelart. Deras enda kunskap Àr att fÄgeln vanligtvis lever i fuktiga neotropiska skogar pÄ höjder mellan 1 200-1 800 meter. Enligt Good News Network tror ornitologer att kolibrin kan vara migrerande och flytta upp till Ànnu högre höjder i påramo - ett ekosystem av grÀs och buskar - under regnperioden pÄ jakt efter blommande vÀxter.

– Tekniken har gjort det mycket lĂ€ttare att fĂ„ och dela kunskap om Sierra Nevada de Santa Marta och dess invĂ„nare, sĂ€ger Diego ZĂĄrrate, naturvĂ„rdschef pĂ„ ProCAT Colombia.
– Det Ă€r sĂ„ otroligt att se foton och video pĂ„ Santa Marta-sabelvinge Det Ă€r som att se en fantom. NĂ€r vi tillkĂ€nnagav de 10 mest eftersökta försvunna fĂ„glarna förra Ă„ret sĂ„ hoppades vi att det skulle inspirera fĂ„gelskĂ„dare att leta efter dessa arter. Och som denna Ă„terupptĂ€ckt visar sĂ„ dyker ibland förlorade arter upp igen nĂ€r vi minst anar det. Förhoppningsvis kommer sĂ„dana hĂ€r Ă„terupptĂ€ckter att inspirera till bevarandeĂ„tgĂ€rder, sĂ€ger John C. Mittermeier, chef för hotade arter vid American Bird Conservancy.

Bild: Yurgen Vega | SELVA | ProCAT via Good News Network


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.