Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩎 Rosa leguanbebisar har setts för första gĂ„ngen nĂ„gonsin

🩎 Rosa leguanbebisar har setts för första gĂ„ngen nĂ„gonsin

För första gÄngen nÄgonsin har rosa leguanbebisar setts pÄ Galåpagosöarna, vilket ger forskare sÄ mycket hopp.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

För första gÄngen sedan 1986 - nÀr arten först upptÀcktes - har rosa leguanbebisar setts pÄ Galåpagosöarna. SÄ snart arten upptÀcktes kunde forskare klargöra att denna art stod inför en stor risk för utrotning. Mellan 200-300 individer tros finnas pÄ Wolf Volcano pÄ Isabella Island.

Efter en tio mÄnader lÄng expedition, utförd av Galåpagos National Park Directorate i Ecuador och Galåpagos Conservancy i USA, har dolda kameror avslöjat att arten fortfarande bygger bon och fortplantar sig. De dolda kamerorna identifierade ocksÄ det omfattande hotet mot den sÀllsynta arten, nÀmligen icke inhemska vildkatter. Denna information kommer att vara till hjÀlp för att utforma en strategi som kan rÀdda de rosa leguanerna.

"UtmĂ€rkta nyheter för vĂ„rt land! Rosa leguaner och ungar upptĂ€cktes för första gĂ„ngen efter Ă„r av forskning”, jublade Ecuadors miljöminister. "Detta Ă€r tack vare ett samarbete mellan GNPD och GalĂĄpagos Conservancy. Grattis till alla som bidragit till denna upptĂ€ckt!"
"UpptÀckten av det första boet nÄgonsin och unga rosa leguaner, tillsammans med bevis pÄ de kritiska hoten mot deras överlevnad, har ocksÄ gett oss det första hoppet om att rÀdda denna gÄtfulla art frÄn utrotning", sa Paul Salaman, president för Galåpagos Conservancy, i ett uttalande. "Nu börjar vÄrt arbete med att rÀdda den rosa leguanen."

Expeditionen finansierades redan 2021 av Initiative Galåpagos, ett program för att vÀnda alla negativa trender för arter pÄ öarna. Nu har en övervakningsstation placerats pÄ den avlÀgsna Wolf Volcano för att hÄlla ett "vetenskapligt öga pÄ dessa sÄrbara reptiler", förklarar Good News Network.

Det Àr lite knepigt att bevara denna art, mest pÄ grund av Wolf Volcanoes terrÀng och natur. De rosa leguanerna hÀckar 1707 meter över havet, dÀr det finns lite skugga och temperaturen kan stiga till 38 °C, samt 70 °C i marknivÄ. PÄ natten sjunker temperaturen till 10 °C med en stark, konstant och iskall vind. Dessutom kan leguanerna bita av ett finger utan problem, sÄ hanteringen av dem hÄlls till ett minimum.

Att uppskatta och vÀrna om alla arter - djur, vÀxter och mÀnniskor - kommer att hjÀlpa en ljusare framtid att komma snabbare.

Bild: CNP via Galapagos Conservation Trust


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.