Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩭 RekordmĂ„nga sĂ€lungar pĂ„ Norfolk Coast

🩭 RekordmĂ„nga sĂ€lungar pĂ„ Norfolk Coast

Sedan vintern 2019-2020 har antalet sÀlungar fördubblats. I Är föddes 3 796 kutar lÀngs Norfolks kust.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den hÀr vintern har rekordmÄnga sÀlungar setts lÀngs en kuststrÀcka pÄ fem kilometer i Norfolk. Hittills har 3 796 sÀlungar fötts. Antalet födslar har nÀstan fördubblats sedan vintern 2019-2020 dÄ endast 2 069 ungar föddes.

"Det Ă€r ett tecken pĂ„ en frisk koloni. Det beror pĂ„ fisken. För tillfĂ€llet ger Nordsjön tillrĂ€ckligt med fisk för tusentals sĂ€lar och det hĂ€r Ă€r ett trevligt stĂ€lle för dem att komma iland och föda sina ungar”, sĂ€ger Peter Ansell, ordförande för Friends of Horsey Seals, till The Guardian.

UngefÀr hÀlften av alla grÄsÀlar i vÀrlden lever lÀngs den brittiska kusten och Norfolk Àr ett mycket viktigt hÀckningsomrÄde. Varje vinter lockar sÀlbestÄnden som hÄller till mellan Waxham och Winterton tusentals besökare.

"De Ă€r vĂ€ldigt populĂ€ra bland besökarna, vilket Ă€r roligt eftersom de egentligen inte gör nĂ„gonting. De kommer i land och dunsar ner och med nĂ„gra timmars mellanrum knuffar kuten pĂ„ mamman för att fĂ„ mat”, förklarar Ansell.

Ända sedan 2012 har Friends of Horsey Seals tagit hand om populationen i Norfolk. Just den hĂ€r vĂ€xande kolonin Ă€r sĂ€rskilt sĂ„rbar för mĂ€nsklig störning, eftersom strĂ€nderna Ă€r lĂ€ttĂ„tkomliga för turister, skriver The Guardian. För att se till att besökarna kan titta pĂ„ de bedĂ„rande djuren utan att störa dem sĂ„ arbetar volontĂ€rer i skift under den period dĂ„ sĂ€lungarna föds. VolontĂ€rernas uppgift Ă€r att förhindra att hundar och mĂ€nniskor kommer för nĂ€ra kutarna.

Bild: Joe Giddens/PA via The Guardian


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.