Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Organisation Ă„terplanterar utdött trĂ€d pĂ„ Hawaii

🌳 Organisation Ă„terplanterar utdött trĂ€d pĂ„ Hawaii

NaturvÄrdare hittade en trÀdart som skulle vara utdöd. Fyndet gjordes pÄ toppen av ett av Hawaiis berg nÀr naturvÄrdarna arbetade med att samla in fröer. Nu har de planterat 30 plantor frÄn trÀdet i hopp om att arten ska ÄterhÀmta sig.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Three Mountain Alliance, en organisation som arbetar för att bevara och stÀrka utrotningshotade hawaiianska vÀxtarter, hittade ett trÀd av en art som förmodats vara utrotat. Fyndet gjordes under en insamling av frön pÄ toppen av ett av Hawaiis berg. Förra mÄnaden gick ett team frÄn organisationen tillbaka och planterade 30 plantor frÄn frukten frÄn trÀdet som de hittade. NaturvÄrdarna hoppas att arten Äterigen kan etablera sig pÄ Hawaii.

TrÀdet heter Delissea argutidentata och Àr en av de tvÄ ÄterstÄende arterna i Delissea-slÀktet, som Àr endemiskt för Hawaii. TyvÀrr har 14 andra arter inom slÀktet gÄtt förlorade. Detta trÀd Àr palmliknande och kan vÀxa till en höjd pÄ 10 meter. Det har en bred krona av lÄnga smala blad. Innan 1992 (nÀr trÀdet förklarades utrotat) brukade trÀdet vÀxa i skuggan av de jÀttelika koatrÀden som vÀxer i vulkankratrar.

Organisationen inhÀgnade omrÄdet dÀr de hittade trÀdet och i februari i Är (2022) ÄtervÀnde naturvÄrdarna för att plocka frukt en gÄng till. Denna gÄng hittade de tvÄ nya vildvÀxande plantor.

"Kamehameha Schools har varit framgÄngsrika med att förvalta inhemska ekosystem som helhet, men det som verkligen Àr spÀnnande Àr att detta Àr det första steget mot ett mycket större fokus pÄ ÄterhÀmtning av sÀllsynta arter," sa KS Senior Natural Resources Manager Amber Nāmaka Whitehead till Maui Now.
"Vi behöver bÄde och - friska inhemska ekosystem och alla vÄra sÀllsynta arter. De Àr avgörande för vÄr hawaiianska kulturella identitet och vÄr hÀlsa och vÄrt vÀlbefinnande som ett folk."
"ÅterupptĂ€ckt av Delissea Ă€r ett sĂ„ viktigt budskap om hopp," sa TMA-koordinator Colleen Cole. "PĂ„ Hawaii Ă€r det ofta mycket fokus pĂ„ förlust: förlust av arter, skog, heliga platser - och det kanske Ă€r den mĂ€nskliga naturen, men Delissea pĂ„minner oss om att alltid vĂ„rda och ge plats för hopp och upptĂ€ckter."

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.