Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐬 OhĂ„llbart fiske förbjuds i reservat för utrotningshotad delfinart

🐬 OhĂ„llbart fiske förbjuds i reservat för utrotningshotad delfinart

En av Asiens mest hotade delfinarter finns i Mahakam-floden och nu arbetar Indonesiens fiskerimyndighet, tillsammans med en ideell organisation, för att förbjuda fiskeredskap som kan vara farliga för den hotade arten.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I floden Mahakam, Indonesien, finns en av de mest hotade populationerna av Irrawaddy-delfiner i Asien. För att skydda arten arbetar Indonesiens fiskerimyndighet, tillsammans med en ideell organisation, för att införa ett förbud mot ohÄllbara fiskeredskap i en viktig del av flodens strÀckning.

Mahakamfloden förklarades vara ett skyddat naturomrÄde av fiskerimyndigheten i augusti 2022. Till följd av av detta beslut sÄ kommer sjöfartstrafiken att vara kraftigt begrÀnsad lÀngs just denna strÀcka av floden. Fiske kommer dock att tillÄtas till viss del. Myndigheten arbetar tillsammans med naturvÄrdare för att ta fram en förvaltningsplan som kommer att förbjuda destruktivt och ohÄllbart fiske. Det gÀller metoder som har utpekats som ett hot mot delfiner och andra arter. HÄllbart fiske kommer att tillÄtas.

"Det Àr viktigt att förvaltningsplanen fÀrdigstÀlls under de nÀrmaste mÄnaderna, sÄ snabbt som möjligt, och jag tror att detta Àr ett stort steg", sÀger Danielle Kreb, vetenskaplig ledare för Conservation Foundation for Rare Aquatic Species of Indonesia ( YK-RASI), den icke-statliga organisationen som arbetar tillsammans med fiskerimyndigheten till Mongabay.

Kreb förklarade att fiske med en typ av nÀt som kallas rengge kommer att förbjudas, tillsammans med metoder som till exempel fiske med hjÀlp av elektricitet, fiske med gifter och monopoliserande fiske dÀr hela tvÀrsnittet av floden Àr riggat med ett nÀt sÄ att inga fiskar eller djur kan passera.

Bara 80 individer av delfinarten berÀknas leva i floden Mahakam. Enligt YK-RASI Àr arten kritiskt hotad och 90 % av delfinerna lever i det nya skyddsomrÄdet. Samtidigt Àr fiskare frÄn 27 byar beroende av omrÄdet som en viktig försörjningskÀlla.

Kreb sa att byarnas fiskare stödjer upprÀttandet av naturskyddet i omrÄdet och Àven det föreslagna förbudet mot de destruktiva fiskeredskapen. De kommer dock att behöva hjÀlp för att byta till mer hÄllbara fiskeredskap, som till exempel fÀllor, burar och lÄngrev.

”Det vi har funnit efter diskussioner med fiskegrupper Ă€r att de vill fortsĂ€tta fisket, men de vill ocksĂ„ bli av med ohĂ„llbart fiske som monopolisering, det som Ă€r olagligt, som elfiske, och giftfiske, eftersom de ocksĂ„ bryr sig om delfinerna”, sa Kreb.
"De ger och tar, och det Àr ett bra exempel pÄ hur mÄnga mÀnniskor kan samarbeta för ett gemensamt syfte, som Àr att upprÀtthÄlla naturresurserna i omrÄdet, genom att inte utarma fiskpopulationerna", tillade hon.

Kreb summerar tanken bakom projektet och menar att idén bakom omrÄdets skydd inte bara  Àr att bevara delfiner, utan ocksÄ uppnÄ ett ekosystem dÀr Àven lokala samhÀllen kan frodas inom skyddsomrÄdet.

Bild: Indonesian Ministry of Marine Affairs and Fisheries via Mongabay


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.