Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒ± Nytt restaureringsprojekt för torvmarker

đŸŒ± Nytt restaureringsprojekt för torvmarker

Ett nytt restaureringsprojekt ÄterstÀller torvmarker pÄ hedarna.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett projekt i Storbritannien syftar till att förebygga bÄde skogsbrÀnder och översvÀmningar genom att ÄterstÀlla en torr och karg torvmark nÀra Manchester.

Tillsammans med naturvÄrdare har National Trust, under de senaste sex mÄnaderna, arbetat med att bygga 3 500 dammar i torvmarksomrÄdet Holcombe Moor i West Pennies. Torven har torkat ut pÄ grund av bland annat brÀnder och överbetning. Dammarna byggdes för att ÄterstÀlla vattenbalansen i torvmarken. Detta storskaliga restaureringsprojekt kommer inte bara att ÄterstÀlla hydrologin, det kommer ocksÄ att hjÀlpa till att restaurera förlorad biologisk mÄngfald, förhindra översvÀmningar och "absorbera koldioxidutslÀpp som en svamp".

Torvmarker lagrar dubbla mÀngden kol jÀmfört med vÀrldens skogar, sÄ att ÄterstÀlla torvmarkerna Àr viktigt för att stabilisera klimatet. Maddi Naish, lantmÀtare pÄ National Trust, förklarar för Positive News:

– FörestĂ€ll dig en gigantisk svamp med tusentals smĂ„ hĂ„l och som kan rymma stora mĂ€ngder vatten - det Ă€r det vi siktar pĂ„ hĂ€r.
– TorvomrĂ„den stoppar upp regnvattnet, som annars rinner över och utanför platĂ„n, och  absorberar regnet sĂ„ att speciella vĂ€xter kan frodas. De hjĂ€lper torven att absorbera kol frĂ„n luften, fortsĂ€tter hon.

Friska torvmarker lockar till sig vÀxter, insekter och sÀllsynta vadarfÄglar som till exempel ljungpipare och kÀrrsnÀppa.

– Torvmarker tĂ€cker bara en liten andel av jordens yta, men Ă€r superhjĂ€ltar nĂ€r det gĂ€ller att lagra kol, sĂ€ger Naish. Vi Ă€r bara ett stenkast frĂ„n en storstad, sĂ„ det Ă€r fantastiskt att inse att vi bor nĂ€ra ett habitat som Ă€r mer sĂ€llsynt Ă€n regnskogar, globalt sett, men som bidrar sĂ„ mycket till att hantera klimatförĂ€ndringar.

Genom att ta hand om vÄr planet, och ÄterstÀlla det som kan ÄterstÀllas, kan vi hjÀlpa framtiden att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.