Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌾 I Panama fĂ„r naturen rĂ€ttigheter

🌾 I Panama fĂ„r naturen rĂ€ttigheter

För att skydda landets variation av biologisk mÄngfald sÄ ger Panama sin natur rÀttigheter enligt lag.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Panama Àr ett land med ett bred variation av biologisk mÄngfald. Nu har Panamas första dam, kongressledamoten Juan Diego Våsquez Gutiérrez, och biologen Callie Veelenturf föreslagit att ge naturen rÀttigheter enligt lag.

År 2020 föreslog Veelenturf, VĂĄsquez och hans rĂ„dgivare, tillsammans med Earth Law Center, att naturens rĂ€ttigheter Ă€r att "existera, bestĂ„ och förnyas" och att detta ska erkĂ€nnas juridiskt. I slutet av februari i Ă„r (2022) undertecknade Panamas president Laurentino Cortizo “The Rights of Nature” i lagstiftningen.

HÀr Àr en lista över The Rights of Nature presenterad av EcoWatch. Lagstiftningen:

  • erkĂ€nner naturens rĂ€tt att existera, bestĂ„ och regenerera i naturliga livscykler.
  • krĂ€ver att staten och alla individer, sĂ„vĂ€l medborgare som icke-medborgare, respekterar naturen.
  • garanterar att representanterna för naturen fĂ„r sina intressen hörda i en domstol.
  • skapar ett ramverk som förbĂ€ttrar de juridiska och rĂ€ttsliga medel, resurser och argument som Ă€r tillgĂ€ngliga för miljöjurister och -aktivister.
  • Ă€ndrar den officiella nationella relationen med naturen frĂ„n en av överlĂ€gsenhet och annanhet till en av samhörighet och ömsesidigt beroende.
  • skiftar fokus frĂ„n antropocentriska antaganden och skapar juridiska principer i linje med in dubio pro natura, som betyder "nĂ€r du Ă€r osĂ€ker, stĂ€ll dig pĂ„ naturens sida."
  • faststĂ€ller att urbefolkningens vĂ€rldsbild och förfĂ€ders kunskap mĂ„ste vara en integrerad del av tolkningen och tillĂ€mpningen av Natures Rights.
  • fortsĂ€tter Panamas försvar mot klimatkrisen.

Dessa lagar innebÀr att alla nya beslut eller ÄtgÀrder frÄn staten, företag eller enskilda individer mÄste vara i linje med den nya naturlagen. Nu kommer nÀsta steg vara rÀttsliga ÄtgÀrder och förÀndringar som ser till att företag och statliga enheter Àr anpassade till den nya lagen.

Det Àr inte bara Panama som har stiftat lagar till naturens fördel. Bolivia, Ecuador, Uganda och Chile har alla liknande lagstiftningar. MÄnga andra lÀnder arbetar för att göra liknande förÀndringar.

Slutligen kommer allmÀnheten att utbildas för att lÀra sig om deras nya rÀttigheter och skyldigheter att försvara naturen. Den nya lagen kommer att göra det lÀttare för individer att vÀcka mÄl mot företag och lÀnder för att skydda vÄrt hem, den enda jord vi har.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.