Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Man Ă„tar sig att plantera fem miljoner trĂ€d

🌳 Man Ă„tar sig att plantera fem miljoner trĂ€d

En man i Senegal har Ätagits sig att plantera fem miljoner trÀd under de kommande fem Ären. Planen vÀcktes dÄ han ÄtervÀnde till sin by och sÄg att bara en handfull av de stora trÀden som han vÀxte upp med fortfarande stod kvar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Adama Diémé, en 48-Ärig man frÄn Senegal, har gett sig ut pÄ ett uppdrag att plantera fem miljoner trÀd under de kommande fem Ären. NÀr han ÄtervÀnde hem till sin by fann han att endast ett fÄtal av de hundratals stora trÀd, som fanns i omrÄdet nÀr han vÀxte upp, fortfarande fanns kvar. Diémés projekt heter Ununukolaal och betyder "VÄra trÀd" pÄ det lokala sprÄket Jola. Vid sidan av sitt projekt arbetar han som projektledare för en spansk icke-statlig organisation i Casamance. Han arbetar Àven volontÀr för att utbilda inom jordbruk.

"I vissa byar kan du inte hitta ett enda trÀd. De hugger ned dem, men de tÀnker inte pÄ att plantera igen", sa han till BBC.

Diémé har börjat samla in pengar till sitt uppdrag och har anvÀnt 50 000 kronor ur egen ficka för att kickstarta projektet. Han har ocksÄ arbetat mycket hÄrt för att engagera andra samhÀllen i regionen och sÀrskilt nÄ ut till kvinnor. Att han vÀnder sig speciellt till kvinnor Àr för att han visste att de skulle kunna anta utmaningen att ordna massplantering av plantorna. Enligt BBC kan kvinnorna som planterar trÀden sedan skörda frukterna för att sÀlja.

Bild: Jo Hollis via BBC
"Du gĂ„r in i en by och om det inte finns nĂ„gra kvinnor sĂ„ det Ă€r en katastrof", sa DiĂ©mĂ©. ”Men om du gĂ„r till en by med bara kvinnor sĂ„ Ă€r det paradiset – de Ă€r hĂ„rt arbetande och jobbar hela dagen varje dag.”
"Om du vill leda ett bra projekt, börja med kvinnor," tillade Diémé.

Diémé har kombinerat sin passion för att plantera trÀd med önskan att hjÀlpa kvinnor att erhÄlla fÀrdigheter för att bli smÄskaliga bönder och Àven kunna sÀlja sina produkter pÄ lokala marknader.

"Först visste vi inte hur vi skulle plantera fröna och vad vi skulle göra för att odla grödorna", sa en av kvinnorna, Safi Yetou.
"Nu har vi alla sorters frukter att sÀlja pÄ marknaden och vi Àr inte beroende av nÄgon. Vi har alla ett konto pÄ banken nu och ingen kan berÀtta för mig vad jag kan och inte kan göra. Det Àr briljant."

Tolv olika sorters trÀd planteras och urvalet spÀnner frÄn palmer till citrontrÀd. Vilken art som planteras beror pÄ samhÀllets behov och pÄ terrÀngen och jordmÄnen. Under de senaste tre Ären har mer Àn 142 000 plantor planterats och slagit rot.

Diémé och hans team har fortfarande en lÄng vÀg att gÄ, men projektet har fÄtt upp farten och vÀckt engagemang. Det Àr projekt som det hÀr som fÄr en ljusare framtid att komma snabbare.

Bild: Jo Hollis via BBC


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.