Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 Man åtar sig att plantera fem miljoner träd

🌳 Man åtar sig att plantera fem miljoner träd

En man i Senegal har åtagits sig att plantera fem miljoner träd under de kommande fem åren. Planen väcktes då han återvände till sin by och såg att bara en handfull av de stora träden som han växte upp med fortfarande stod kvar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Adama Diémé, en 48-årig man från Senegal, har gett sig ut på ett uppdrag att plantera fem miljoner träd under de kommande fem åren. När han återvände hem till sin by fann han att endast ett fåtal av de hundratals stora träd, som fanns i området när han växte upp, fortfarande fanns kvar. Diémés projekt heter Ununukolaal och betyder "Våra träd" på det lokala språket Jola. Vid sidan av sitt projekt arbetar han som projektledare för en spansk icke-statlig organisation i Casamance. Han arbetar även volontär för att utbilda inom jordbruk.

"I vissa byar kan du inte hitta ett enda träd. De hugger ned dem, men de tänker inte på att plantera igen", sa han till BBC.

Diémé har börjat samla in pengar till sitt uppdrag och har använt 50 000 kronor ur egen ficka för att kickstarta projektet. Han har också arbetat mycket hårt för att engagera andra samhällen i regionen och särskilt nå ut till kvinnor. Att han vänder sig speciellt till kvinnor är för att han visste att de skulle kunna anta utmaningen att ordna massplantering av plantorna. Enligt BBC kan kvinnorna som planterar träden sedan skörda frukterna för att sälja.

Bild: Jo Hollis via BBC
"Du går in i en by och om det inte finns några kvinnor så det är en katastrof", sa Diémé. ”Men om du går till en by med bara kvinnor så är det paradiset – de är hårt arbetande och jobbar hela dagen varje dag.”
"Om du vill leda ett bra projekt, börja med kvinnor," tillade Diémé.

Diémé har kombinerat sin passion för att plantera träd med önskan att hjälpa kvinnor att erhålla färdigheter för att bli småskaliga bönder och även kunna sälja sina produkter på lokala marknader.

"Först visste vi inte hur vi skulle plantera fröna och vad vi skulle göra för att odla grödorna", sa en av kvinnorna, Safi Yetou.
"Nu har vi alla sorters frukter att sälja på marknaden och vi är inte beroende av någon. Vi har alla ett konto på banken nu och ingen kan berätta för mig vad jag kan och inte kan göra. Det är briljant."

Tolv olika sorters träd planteras och urvalet spänner från palmer till citronträd. Vilken art som planteras beror på samhällets behov och på terrängen och jordmånen. Under de senaste tre åren har mer än 142 000 plantor planterats och slagit rot.

Diémé och hans team har fortfarande en lång väg att gå, men projektet har fått upp farten och väckt engagemang. Det är projekt som det här som får en ljusare framtid att komma snabbare.

Bild: Jo Hollis via BBC


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.