Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘” LivslĂ€ngden i USA fortsĂ€tter att öka (trots vad du har hört)

đŸ‘” LivslĂ€ngden i USA fortsĂ€tter att öka (trots vad du har hört)

Trots rapporter som pÄstÄr motsatsen fortsÀtter livslÀngden i USA att visa tecken pÄ förlÀngning.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

  • LivslĂ€ngden i USA Ă€r fortsatt inne en uppĂ„tgĂ„ende trend.
  • KohortlivslĂ€ngd, ett mer relevant mĂ„tt, förutspĂ„r lĂ€ngre livslĂ€ngd för dagens barn.
  • Framsteg inom hĂ€lsovĂ„rd och levnadsstandard bidrar till stĂ€ndiga förlĂ€ngningar av livslĂ€ngden.

Trots rapporter som pÄstÄr motsatsen fortsÀtter livslÀngden i USA att visa tecken pÄ förlÀngning, skriver The Wall Street Journal.

Förra mÄnaden angav Centers for Disease Control and Prevention en ökning i livslÀngden till 74,8 Är för mÀn och 80,2 för kvinnor Är 2022, Àven om det Àr lÀgre Àn före pandemin. Denna statistik, kÀnd som "förvÀntad livslÀngd vid födseln", kan vara vilseledande, eftersom den inte exakt förutspÄr den förvÀntade livslÀngden för individer födda ett visst Är.

Eugene Steuerle, en tidigare tjÀnsteman vid finansdepartementet och rÄdgivare vid Urban Institute, kritiserar anvÀndningen av termen "förvÀntad livslÀngd" för detta mÄtt. IstÀllet sÀger mer exakta uppskattningar frÄn Social Security Administration att en pojke född Är 2022 troligtvis kommer att leva 82,2 Är och en flicka 86,5 Är, vilket överstiger siffrorna som rapporterats av CDC.

BerÀkningar av förvÀntad livslÀngd

LivslÀngd berÀknas vanligtvis med metoden "periodlivslÀngd", som ses i CDC-rapporten. Detta tillvÀgagÄngssÀtt, förklarat av Michel Guillot, en demograf och professor vid University of Pennsylvania, innebÀr att skapa en syntetisk kohort och tillÀmpa aktuella Äldersspecifika dödstal över en individs livstid. Denna metod tar dock inte hÀnsyn till framtida framsteg inom hÀlsovÄrd eller förÀndringar i dödlighetstal, vilket potentiellt kan underskatta faktiska livslÀngder.

KohortlivslÀngd: ett mer realistiskt mÄtt

MÄttet "kohortlivslÀngd" beaktar historiska trender i förbÀttringar av dödligheten och Àr dÀrför mer i linje med verkliga prognoser. Detta tillvÀgagÄngssÀtt tar med den kontinuerliga minskningen av dödstal vid olika Äldrar, med hÀnsyn till medicinska framsteg, utbildningsframsteg och förbÀttrad levnadsstandard.

Demografer förutser ytterligare minskningar av dödlighetstalen. Denna syn stöds av medicinska genombrott, sÄsom nya behandlingar för fetma, som kan minska risken för hjÀrtsjukdomar, stroke och diabetes avsevÀrt.

Historiskt perspektiv stödjer lÀngre livslÀngd

Historiska data stöder Àven trenden med ökad livslÀngd. Demograferna Jim Oeppen och James Vaupel visade i sin artikel frÄn 2002, "Broken Limits to Life Expectancy", att förutsÀgelser om en grÀns för livslÀngden konsekvent har motbevisats. Detta mönster av att övertrÀffa uppskattningar av livslÀngd hÄller i sig, vilket tyder pÄ att barn som föds idag sannolikt kommer att leva lÀngre Àn nÄgon tidigare generation.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.