Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏝 Leonardo DiCaprio lanserar restaureringsprojekt pĂ„ Galapagos

🏝 Leonardo DiCaprio lanserar restaureringsprojekt pĂ„ Galapagos

Leonardo DiCaprio lanserar, tillsammans med naturvÄrdare, ett Äteruppbyggnadsprojekt pÄ Galåpagosöarna.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Galåpagosöarna Àr en hotspot för biologisk mÄngfald. TyvÀrr har öarna drabbats av avskogning, förlust av vÀxter och djur samt utsatts för invasiva arter. Lyckligtvis har Leonardo DiCaprio och andra naturvÄrdare lanserat ett nytt bevarandeinitiativ för att restaurera öarnas biodiversitet och förhoppningsvis ÄterstÀlla dem till sin ursprungliga naturliga skönhet.

– NĂ€r jag reste till GalĂĄpagosöarna trĂ€ffade jag Paula Castaño och andra miljöhjĂ€ltar i Ecuador som varje dag kĂ€mpar för att rĂ€dda en av de mest oersĂ€ttliga platserna pĂ„ planeten. Jag Ă€r glad att dela hennes teams arbete och att stödja den lĂ„ngvariga anstrĂ€ngningen att skydda och Ă„terstĂ€lla dessa ikoniska öar. MiljöhjĂ€ltarna som planeten behöver finns redan hĂ€r. Nu mĂ„ste vi alla möta utmaningen och hjĂ€lpa dem, sĂ€ger Leonardo DiCaprio i ett pressmeddelande.

The Galåpagos restoration project med 43 miljoner dollar Àr ett samarbete mellan Re:wild, The Galåpagos National Park Directorate, Island Conservation och lokala naturvÄrdare. Ett av de frÀmsta Ätagandena Àr att ÄterstÀlla ekosystem pÄ Floreana ön som Àr hem Ät 54 hotade arter. NaturvÄrdarna kommer att Äterinföra 13 arter som tidigare dött ut och starta ett uppfödningsprogram för den rosa Iguanan. Dessutom kommer man att vidta skyddsÄtgÀrder för att bekÀmpa marin utarmning pÄ grund av turism.

Teamets lÄngsiktiga mÄl under det kommande decenniet Àr att ÄterstÀlla 30 nÀrliggande vatten, skydda 250 globalt hotade arter frÄn utrotning, ÄterstÀlla 25 av öarna i Galåpagos-regionen, öka ÄtgÀrder för att skydda och hantera vilda djur, skapa fler grupper av lokala miljövÄrdare och miljögrupper samt bygga upp och boosta lokala ekonomier med hjÀlp av olika bevarandeprojekt. Teamet kommer ocksÄ att införa strÀngare ÄtgÀrder för kontroll av turismen.

VeterinÀr och biolog Paula A Castaño tror att de kan ÄterstÀlla livsmiljöerna utan att helt eliminera turismen och att restaureringsprogram som detta ocksÄ kan anvÀndas pÄ andra öar över hela vÀrlden. Hon sa till The Guardian:

– Upp till 97 procent av GalĂĄpagosöarnas landareal har status som nationalpark. Vi försöker inte plocka bort mĂ€nniskor ur bilden. Vi försöker alla arbeta tillsammans för att Ă„teruppbygga dessa ekosystem och samtidigt stödja samhĂ€llet. InvĂ„narna vill kunna fortsĂ€tta att trivas i samklang med naturen.
– Tiden rinner ut för sĂ„ mĂ„nga arter, sĂ€rskilt pĂ„ öar dĂ€r deras smĂ„ populationer Ă€r utsatta och hotade. Vi vet hur vi kan förhindra dessa utrotningar och Ă„terstĂ€lla funktionella och blomstrande ekosystem - vi har gjort det tidigare - men vi mĂ„ste replikera dessa framgĂ„ngar, vara innovativa och jobba i större skala ... Vi behöver katalytiska investeringar, som den som meddelades idag, för att replikera vĂ„ra framgĂ„ngar i GalĂĄpagos och pĂ„ andra hĂ„ll, sa Castaño till Mongabay.

MÀnniskor som har en dröm och följer den, precis som Leonardo DiCaprio och teamet av naturvÄrdare gör, Àr sÄ vÀrdefullt för vÀrlden och förhoppningsvis kan de inspirera fler mÀnniskor att agera pÄ sina idéer och fÄ framtiden att komma tidigare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.