Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📈  Damfotboll fĂ„r framtiden att komma fortare i Sydsudan

📈 Damfotboll fĂ„r framtiden att komma fortare i Sydsudan

Kvinnor spelar en viktig roll i Sydsudan. Parlamentet bestÄ till trettio procent av kvinnor. Nu kommer fotbollen ocksÄ bidra till att befÀsta kvinnors identitet. Stars Unite heter initiativet.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Man har just sjösatt ett projekt som heter "Stars Unite". MÄlet Àr att öka antalet kvinnliga fotbollsspelare i landet med sjuttio procent inom fyra Är.

Sydsudans fotbollsförbund (SSFA) sjösatte Stars Unite i början av December. Förutom att stödja kvinnors utveckling Àr det ett uttryck för ett ungt land som vill moderniseras pÄ mÄnga olika sÀtt.

Visste du förresten att kvinnofotboll i princip var förbjudet fram till 1971 - Àven i s.k. moderna lÀnder?  Det internationella fotbollförbundet FA förbjöd formellt kvinnofotboll mellan 1921 och 1971. Och det dröjde till 2006 (!) innan förbundet offentligt bad om ursÀkt för tilltaget.

Sydsudans kvinnolag har nyss blivit uttagna till grupp 1 i den Afrikanska regionens VM-kval. Stars Unite-projektet sporrar laget att ta sig vidare. Vice president Rebecca Nyandeng De Mablor sÀger att landet mÄste underlÀtta för unga flickor och kvinnor att utöva idrott och att Stars Unite Àr en viktig kugge i att utvecklingen tar fart pÄ riktigt.

Stars Unite omfattar Àven utveckling av idrottens infrastruktur - man renoverar just nu Juba fotbollstadion. Det planeras Àven för bygge av en ny, betydligt större stadion i huvudstaden.

Sydsudan Àr ett ungt land, det blev sjÀlvstÀndigt 2011. Kvinnorna drev pÄ utvecklingen i samband med att landet tog steget. Trettio procent av landets parlamentsplatser bestÄr av kvinnor. Det har mÀrkts pÄ flera sÀtt - vi har tidigare skrivit om att man stiftat lagar som förbjuder kvinnlig omskÀrelse i landet.

The Guardian beskriver som att satsningen som Sydsudan gör pÄ damfotboll sker "mot alla odds" - med tanke pÄ hur mycket man behöver fÄ pÄ plats för att allt ska fungera i landet.

Kanske Àr det just för att man tar grepp som Stars Unite som Sydsudan kommer lyckas, och att kvinnor mÄste ha en framtrÀdande roll för att landet ska kunna byggas upp framgÄngsrikt?

LĂ„t framtiden komma fortare!

 


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.