Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📈  Damfotboll får framtiden att komma fortare i Sydsudan

📈 Damfotboll får framtiden att komma fortare i Sydsudan

Kvinnor spelar en viktig roll i Sydsudan. Parlamentet bestå till trettio procent av kvinnor. Nu kommer fotbollen också bidra till att befästa kvinnors identitet. Stars Unite heter initiativet.

Per Söderström
Per Söderström

Man har just sjösatt ett projekt som heter "Stars Unite". Målet är att öka antalet kvinnliga fotbollsspelare i landet med sjuttio procent inom fyra år.

Sydsudans fotbollsförbund (SSFA) sjösatte Stars Unite i början av December. Förutom att stödja kvinnors utveckling är det ett uttryck för ett ungt land som vill moderniseras på många olika sätt.

Visste du förresten att kvinnofotboll i princip var förbjudet fram till 1971 - även i s.k. moderna länder?  Det internationella fotbollförbundet FA förbjöd formellt kvinnofotboll mellan 1921 och 1971. Och det dröjde till 2006 (!) innan förbundet offentligt bad om ursäkt för tilltaget.

Sydsudans kvinnolag har nyss blivit uttagna till grupp 1 i den Afrikanska regionens VM-kval. Stars Unite-projektet sporrar laget att ta sig vidare. Vice president Rebecca Nyandeng De Mablor säger att landet måste underlätta för unga flickor och kvinnor att utöva idrott och att Stars Unite är en viktig kugge i att utvecklingen tar fart på riktigt.

Stars Unite omfattar även utveckling av idrottens infrastruktur - man renoverar just nu Juba fotbollstadion. Det planeras även för bygge av en ny, betydligt större stadion i huvudstaden.

Sydsudan är ett ungt land, det blev självständigt 2011. Kvinnorna drev på utvecklingen i samband med att landet tog steget. Trettio procent av landets parlamentsplatser består av kvinnor. Det har märkts på flera sätt - vi har tidigare skrivit om att man stiftat lagar som förbjuder kvinnlig omskärelse i landet.

The Guardian beskriver som att satsningen som Sydsudan gör på damfotboll sker "mot alla odds" - med tanke på hur mycket man behöver få på plats för att allt ska fungera i landet.

Kanske är det just för att man tar grepp som Stars Unite som Sydsudan kommer lyckas, och att kvinnor måste ha en framträdande roll för att landet ska kunna byggas upp framgångsrikt?

Låt framtiden komma fortare!

 

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.