Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸšș Kvinnligt samarbete för att skydda Indiens regnskog

đŸšș Kvinnligt samarbete för att skydda Indiens regnskog

Ett allt igenom kvinnligt samarbete ska skydda den biologiska mÄngfalden i bergskedjan VÀstra Ghats i Indien.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I Indiens bergskedja VÀstra Ghats har 90% av skogarna försvunnit pÄ grund av avskogning och klimatförÀndringar. Platsen Àr listad som ett av Unescos vÀrldsarvsomrÄden och Àr hem för över 325 globalt hotade arter. Ett allt igenom kvinnligt team har tagit pÄ sig uppdraget att skydda den biologisk mÄngfalden typisk för omrÄdet.

I Gurukulas botaniska fristad kÀmpar ett team pÄ 27 kvinnor för att bevara och skydda vÀxtarterna och, genom att göra detta, för att hÄlla det regionala ekosystemet i balans. Det botaniska reservatet har funnits i 50 Är med mÄl att skydda de hotade arterna. Tre generationer av "regnskogstrÀdgÄrdsmÀstare" (kvinnor frÄn byar i regionen) har arbetat sida vid sida med botaniker för att rÀdda regnskogens ekosystem och hÄlla det i balans.

– Vi försöker rĂ€dda det som Ă€r möjligt att rĂ€dda. Det Ă€r som ett flyktinglĂ€ger eller ett sjukhus, sĂ€ger Suprabha Seshan, en av intendenterna vid reservatet, till euronews.green. IntensivvĂ„rdsavdelningen finns i forma av krukorna och nĂ€r man sedan tar ut dem Ă€r det som pĂ„ den allmĂ€nna avdelningen, dĂ€r individerna fĂ„r andra former av primĂ€rvĂ„rd.

Dessa kvinnor arbetar med att ta hand om vĂ€xterna i skogen, i reservatets vĂ€xthus och i plantskolorna. NĂ€r de hittar en vĂ€xt som lider sĂ„ planterar teamet först om den, sedan “matar” de den med kompost och gör av urin frĂ„n kor ett naturligt bekĂ€mpningsmedel mot parasiter. Seshan sĂ€ger att mellan 30 och 40 procent av floran i VĂ€stra Ghats ingĂ„r i deras bevarandearbete.

Teamet med kvinnor tar hand om utrotningshotade ormbunkar och örter som vÀxer i omrÄdet trots att de hela tiden mÄste tampas med blodsugande iglar och farliga kobror. Modiga och hÀngivna mÀnniskor, som dessa otroliga kvinnor, gör att en hÄllbar och vacker framtid kommer snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.