Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’» IBM skapar vĂ€rldens första chip pĂ„ 2 nanometer

đŸ’» IBM skapar vĂ€rldens första chip pĂ„ 2 nanometer

IBM har tillverkat vÀrldens första chip baserat pÄ 2 nanometer (nm) nanosheet technology. Chipet kommer kunna öka prestandan och effektiviteten i elektroniska produkter.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Racet mot kretsar, eller chip, med högre och högre densitet har pÄgÄtt i decennier och takten avtar inte. Mindre tillverkningsteknik innebÀr ökad effektivitet och prestanda vilket leder till att mer avancerade chip kan anvÀndas i till exempel datorer och mobiltelefoner.

Nu har IBM skapat vÀrldens första chip med en tillverkningsteknik pÄ 2 nanometer, dÀr en nanometer Àr en miljarddels meter. Det betyder inte att chipet Àr 2 nanometer (nm) i storlek, utan Àr ett mÄtt pÄ tÀtheten av transistorerna.

Det nya rekordet innebÀr enligt IBM sjÀlva att 50 miljoner transistorer ryms i ett chip lika stor som en fingernagel. Det Àr en ökning av 20 miljoner transistorer jÀmfört med IBM:s 5 nm chip som presenterades för nÄgra Är sedan.

Potentialen med de nya chipet, skriver de i ett pressmeddelande, Àr exempelvis att fyrdubbla batteritiden pÄ en telefon, snabba upp reaktionstiden i sjÀlvkörande bilar och att minska koldioxidutslÀppen frÄn datacenter.

1 nm chip pÄ vÀg

Det blir allt svÄrare att skapa mindre chip och nuvarande transistorer bestÄr bara av ett tiotal atomer. Men bara nÄgra veckor efter att IBM slÀppte nyheten, vilket var i maj, sÀger sig MIT tillsammans med TSMC vara nÀra att kunna skapa ett chip pÄ 1 nm. I en rapport skriver de att grundÀmnet vismut kan öka effektiviteten till nÀra det som Àr fysiskt möjligt för en halvledare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.