Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💻 IBM skapar världens första chip på 2 nanometer

💻 IBM skapar världens första chip på 2 nanometer

IBM har tillverkat världens första chip baserat på 2 nanometer (nm) nanosheet technology. Chipet kommer kunna öka prestandan och effektiviteten i elektroniska produkter.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

Racet mot kretsar, eller chip, med högre och högre densitet har pågått i decennier och takten avtar inte. Mindre tillverkningsteknik innebär ökad effektivitet och prestanda vilket leder till att mer avancerade chip kan användas i till exempel datorer och mobiltelefoner.

Nu har IBM skapat världens första chip med en tillverkningsteknik på 2 nanometer, där en nanometer är en miljarddels meter. Det betyder inte att chipet är 2 nanometer (nm) i storlek, utan är ett mått på tätheten av transistorerna.

Det nya rekordet innebär enligt IBM själva att 50 miljoner transistorer ryms i ett chip lika stor som en fingernagel. Det är en ökning av 20 miljoner transistorer jämfört med IBM:s 5 nm chip som presenterades för några år sedan.

Potentialen med de nya chipet, skriver de i ett pressmeddelande, är exempelvis att fyrdubbla batteritiden på en telefon, snabba upp reaktionstiden i självkörande bilar och att minska koldioxidutsläppen från datacenter.

1 nm chip på väg

Det blir allt svårare att skapa mindre chip och nuvarande transistorer består bara av ett tiotal atomer. Men bara några veckor efter att IBM släppte nyheten, vilket var i maj, säger sig MIT tillsammans med TSMC vara nära att kunna skapa ett chip på 1 nm. I en rapport skriver de att grundämnet vismut kan öka effektiviteten till nära det som är fysiskt möjligt för en halvledare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.