Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩏 Hotad noshörningspopulation har ökat med 16 procent

🩏 Hotad noshörningspopulation har ökat med 16 procent

Under de senaste sex Ären har populationerna av den utrotningshotade enhornade noshörningen i Nepal vuxit med 16 procent.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

I Ă„r, mellan 22 mars och 10 april, rĂ€knades den enhornade noshörningen i Nepal. Den nya inventeringen (National Rhino Count) uppskattar det nuvarande antalet till 752 individer. År 2015 var det bara 645 noshörningar i livet och pĂ„ 1960-talet fanns bara 100 individer. Inventeringen genomfördes i fyra nationalparker inklusive Chitwan Nationalpark, som Ă€r med pĂ„ VĂ€rldsarvslistan.

Department of National Parks and Wildlife Conservation anvÀnde 350 utbildade personal tillsammans med 57 elefanter för att genomsöka djungelomrÄdet och inventera noshörningarna för att uppskatta individantal. Samtidigt samlade personalen in data om mÀnsklig aktivitet, invasiva arter och livsmiljöförhÄllanden i omrÄdet. Ghana Gurung, nationell representant för WWF Nepal sa till WWF:

– Den totala tillvĂ€xten i populationsstorlek Ă€r ett tecken pĂ„ att Ă„tgĂ€rder för pĂ„gĂ„ende skydd av arten och habitaten fungerar, trots utmanande förutsĂ€ttningar de senaste Ă„ren.
– Denna prestation Ă€r Ă€nnu en milstolpe i Nepals bevaranderesa.

2021 och 2020 har varit bra för noshörningarna i mÄnga lÀnder.

Noshörningsskyddet i Afrika har aldrig varit bÀttre. Inte en enda noshörning förlorade sitt liv, eller sitt horn, i Kenya förra Äret. En prestation som inte uppnÄtts sedan 1999.

I Sydafrika lever 80% av kontinentens noshörningar. 2020 var det sjÀtte Äret med minskat antal incidenter gÀllande tjuvjakt av noshörningar i Kruger National Park. Dödsfallen har minskat med 60% sedan 2017.

Förhoppningsvis blir organisationer och mÀnniskor som jobbar med bevarande ÄtgÀrder inspirerade och hoppfulla av att insatserna ger resultat.

Bild: © Pramod Neupane/WWF Nepal


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.