Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎈 Googles jättelika luftballonger skapar internetuppkoppling i Kenya

🎈 Googles jättelika luftballonger skapar internetuppkoppling i Kenya

Via 35 solcellsdrivna luftballonger erbjuder Google-företaget Loon nu 4G internetuppkoppling till miljoner kenyaner.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Tillsammans med Telekom Kenya täcker Loons ballonger ett område på nästan 50 000 kvadratkilometer och når miljontals människor.

Enligt Loons tester i juni ser hastigheterna ut att vara rätt bra. Upp 4.74 megabit per sekund och ner 18.9 mbps.

Det hela började 2013 som ett halvvilt projekt i Googles moonshotfabrik X. Det blev så lyckat att man några år senare bildade ett bolag.

Tidigare har Loons ballonger bara använts vid katastrofsituationer som jordbävningar, men nu erbjuds de för första gången kommersiellt.

Källa: Loon.

Ballongerna är cirka 30 meter höga och kan flyga så högt som 20 000 meter. Varje ballong ger internetuppkoppling till ett område 11 000 kvadratkilometer, cirka 200 gånger större än en genomsnittlig mast.

Tidigare släpptes varje ballong upp för hand, men nu görs det automatiskt från två platser i världen, Nevada och Puerto Rico. De måste alltså flyga en bra bit innan de når Kenya.

Källa: Loon. Det är inte ett barn som ritat, det är ballongens färd från Puerto Rico till Kenya.

Google får ibland kritik från Wall Street för att de slösar bort pengar på de smågalna projekten i X. Men de borde hyllas för dem. Från en premium-artikel som jag skrev tidigare i år:

Google fick stryk på börsen när de presenterade sin senaste kvartalsrapport. De tjänar fortfarande multum på sök, men nästan en miljard dollar i förluster i kategorin "other bets" gjorde börsen sur.
Other bets är Alphabets satsningar på sådant som inte relaterar till sök, eller nödvändigtvis att organisera världens information. Där finns till exempel självkörande fordon i form av Waymo. Loon som är ballonger som ska ge internetuppkoppling i fattiga delar av världen. Drönare i Wing, och mycket annat.
I min mening finns bolag inte till bara för att tjäna maximalt med pengar. De ska göra nytta för samhället och mänskligheten. (Hur man definierar det är en längre diskussion.) För att göra det behöver de såklart gå med vinst och ha en fungerande affärsmodell. Men att Alphabeth lägger några av sina miljarder (15 miljarder dollar hittills) på viktiga utvecklingar är utmärkt.

Här är en kort video som förklarar hur Loons ballonger fungerar.

Nyhetstips från Magnus Aschan.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.