Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌍 Godkänt malariavaccin stort lyft för global utveckling

🌍 Godkänt malariavaccin stort lyft för global utveckling

Mosquirix, det nyligen godkända vaccinet mot malaria, innebär en av de största framgångarna någonsin för den globala utvecklingen.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Varje år dör över 400 000 människor i sviterna av malaria. Hälften av dessa är barn under fem år.

När Världshälsoorganisationen, WHO, i onsdags rekommenderade det första vaccinet mot malaria för utbredd användning i Afrika var det därför en stor händelse, en av de största framgångarna någonsin för den globala utvecklingen.

Det finns förebyggande åtgärder och behandlingar, som myggnät, men ett vaccin är det snabbaste och billigaste sättet att rädda miljoner liv över tid.

De som överlever malaria får medicinska kostnader och förlorade inkomster. Det här gör att sjukdomen både följs av fattigdom och är en av dess orsaker. Det uppskattas att malaria saktar ned den ekonomiska tillväxten i Afrika med upp till 1,3 procent per år.

WHO rekommenderar vaccinet, Mosquirix som tillverkas av GlaxoSmithKline, i första hand för barn i Afrika söder om Sahara och andra regioner med hög malariarisk.

I kliniska studier har vaccinet, som gavs i flera doser, en effekt på cirka 30 procent mot dödlig svår malaria under fyra års studier. Det är inte imponerande i jämförelse med de extremt effektiva mRNA-vaccinen mot COVID-19. Men enligt modelleringsstudier är det fortfarande tillräckligt bra för att förhindra 5,4 miljoner fall och 23 000 dödsfall hos barn varje år om det rullas ut till de värst drabbade länderna.

– Det finns potential för mycket, mycket betydande inverkan, säger Ashley Birkett, ansvarig för malariaprogram på PATH, en ideell organisation som fokuserar på global hälsa, till New York Times.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.