Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌍 GodkĂ€nt malariavaccin stort lyft för global utveckling

🌍 GodkĂ€nt malariavaccin stort lyft för global utveckling

Mosquirix, det nyligen godkÀnda vaccinet mot malaria, innebÀr en av de största framgÄngarna nÄgonsin för den globala utvecklingen.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Varje Är dör över 400 000 mÀnniskor i sviterna av malaria. HÀlften av dessa Àr barn under fem Är.

NÀr VÀrldshÀlsoorganisationen, WHO, i onsdags rekommenderade det första vaccinet mot malaria för utbredd anvÀndning i Afrika var det dÀrför en stor hÀndelse, en av de största framgÄngarna nÄgonsin för den globala utvecklingen.

Det finns förebyggande ÄtgÀrder och behandlingar, som myggnÀt, men ett vaccin Àr det snabbaste och billigaste sÀttet att rÀdda miljoner liv över tid.

De som överlever malaria fÄr medicinska kostnader och förlorade inkomster. Det hÀr gör att sjukdomen bÄde följs av fattigdom och Àr en av dess orsaker. Det uppskattas att malaria saktar ned den ekonomiska tillvÀxten i Afrika med upp till 1,3 procent per Är.

WHO rekommenderar vaccinet, Mosquirix som tillverkas av GlaxoSmithKline, i första hand för barn i Afrika söder om Sahara och andra regioner med hög malariarisk.

I kliniska studier har vaccinet, som gavs i flera doser, en effekt pÄ cirka 30 procent mot dödlig svÄr malaria under fyra Ärs studier. Det Àr inte imponerande i jÀmförelse med de extremt effektiva mRNA-vaccinen mot COVID-19. Men enligt modelleringsstudier Àr det fortfarande tillrÀckligt bra för att förhindra 5,4 miljoner fall och 23 000 dödsfall hos barn varje Är om det rullas ut till de vÀrst drabbade lÀnderna.

– Det finns potential för mycket, mycket betydande inverkan, sĂ€ger Ashley Birkett, ansvarig för malariaprogram pĂ„ PATH, en ideell organisation som fokuserar pĂ„ global hĂ€lsa, till New York Times.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.