Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩬 Första vilda visentkalven pĂ„ 6 000 Ă„r

🩬 Första vilda visentkalven pĂ„ 6 000 Ă„r

För första gÄngen pÄ 6 000 Är har en visentkalv fötts i Storbritannien - och detta bara mÄnader efter att en liten flock introducerades i det vilda.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Förr levde en nÀra slÀkting till visenten (den europeiska buffeln) i Storbritannien. För 6 000 Är sedan försvann denna art. Visenten var, Àven den, nÀra utrotning i början av 1900-talet. Det fanns endast populationer kvar pÄ tvÄ stÀllen, forna Sovjetunionen och Polen.

I juli i Är flyttades en liten flock vilda visenter till West Blean i Kent, England, och bara mÄnader efter att flocken flyttats föddes en kalv. Detta Àr den första vilda visent som fötts i Storbritannien pÄ 6000 Är.

ViltvÄrdare vid Wilder Blean-projektet blev förtjust överraskade nÀr den lilla visenthonan föddes, eftersom drÀktighet Àr omöjlig att upptÀcka hos arten (detta Àr en överlevnadsmekanism för att inte bli utvald av rovdjur). Denna lilla kalv Àr nu den fjÀrde visenthonan i flocken.

"NĂ€r visenterna tog sina första steg ute i naturen för bara nĂ„gra veckor sedan var det svĂ„rt att förestĂ€lla sig att nĂ„got kunde komma i nĂ€rheten av den upprymdhet vi kĂ€nde i det ögonblicket. Men hĂ€r firar vi ankomsten av en visentkalv”, sade Mark Habben, chef för Zoo Operations pĂ„ Wildwood Trust till Good News Network.
"Vi har alltid hoppats att visenten skulle fortplanta sig, men det Àr rimligt att sÀga att vi inte förutsÄg det sÄ snart," sa viltvÄrdaren Tom Gibbs till Good News Network.
"Detta Ă€r nu en oerhört viktig tid för den hĂ€r familjen av ekosystemingenjörer och vi förstĂ„r att mĂ€nniskor kommer att vilja fĂ„ en glimt av detta nya tillskott, men vi ber folk att övervĂ€ga vilken inverkan de kan ha och ber att de fĂ„r det utrymme och den tid som de behöver för att knyta band”, tillade Gibbs.

Födelsen av kalven Àgde rum den 9 september men tillkÀnnagavs inte direkt av Kent Wildlife Trust eller Wildwood Trust. Nu sÀger viltvÄrdare att hon utvecklas bra, kopierar den andra visenternas ikoniska sandbadbeteende och leker i regnet.

"Dessa djur Àr vilda, sÄ vi vill att de förbli sÄ fria som möjligt, men deras vÀlbefinnande Àr det absoluta hjÀrtat i vad vi gör", sÀger Gibbs, som redan hade skapat en vÄrdplan för alla kalvar framtida för att sÀkerstÀlla att deras behov möts. Inom de kommande tvÄ mÄnaderna ska en tjur introduceras till flocken.

Initiativet till visentprojektet syftar till att frÀmja bÄde klimatet och den biologiska mÄngfalden. Enligt Good News Network agerar visenter som ingenjörer i ekosystemet, vilket innebÀr att de skapar ljus, utrymme och gödningsmedel. Detta gör att andra djurarter och vÀxter frodas. Visenternas naturliga beteende skapar mikrohabitat genom att de krafsar fram bar jord för att sandbada, de Àter bark och fÀller trÀd. Betet öppnar möjligheter för arter av örter och mindre konkurrenskraftiga grÀs.

Förhoppningen Àr att West Blean-omrÄdet Äterigen förvandlas till en frodig, blomstrande miljö med biologisk mÄngfald tack vare visenterna, men ocksÄ Exmoor-ponnyer och jÀrnÄldersgrisar.

Bild: SWNS via Good News Network


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.