Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸȘ¶ Forskare hittar fasanduva efter 140 Ă„r

đŸȘ¶ Forskare hittar fasanduva efter 140 Ă„r

Forskare hittar svarthalsad fasanduva- efter 140 Är utan vetenskaplig observation. Forskarna tog en bild av fÄgeln via en kamerafÀlla och beskrev fyndet "som att hitta en enhörning".

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Under en mÄnadslÄng inventering i regnskog har forskare hittat den marklevande svarthalsade fasanduvan som inte har setts till pÄ 140 Är. En kamerafÀlla fÄngade ett ögonblick sÄ fÄgeln passerade.  Forskare beskrev fyndet som "att hitta en enhörning."

Den svarthalsade fasanduvan har inte setts sedan 1882 nÀr den först dokumenterades. FÄgeln Àr en av de mest hotade fÄglarna i Nya Guinea och detta förstÀrker behovet av att bevara sÄ mycket som möjligt av Fergusson Island (fÄgelns hem), som ligger utanför fastlandets östkust.

Det var bara timmar innan sökandet skulle avbrytas dÄ en av expeditionens ledare, Jordan Boersma, hÀmtade andan efter en brant klÀttring. Han vilade en stund pÄ sluttningen medan han tittade igenom foton som kamerafÀllorna tagit. Det var dÄ han först sÄg bilden av fasanduvan.

"Plötsligt konfronterades jag med den hÀr bilden av, vad som vid den tiden kÀndes som, en mytisk varelse," berÀttade Boersma, vid Cornell Lab of Ornithology, till Audubon Society. "Det var, utan att överdriva, det mest overkliga ögonblicket i mitt liv."

Mycket lite Àr kÀnt om denna fÄgel, utöver dess storlek och utseende. Den Àr ungefÀr lika stor som en kyckling och den har rostfÀrgade ryggfjÀdrar som skapar en skarp kontrast till dess svarta stjÀrt och nacke.

Good News Network förklarar att "störst bland expeditionens tillgÄngar var ursprungsbefolkningen pÄ Fergusson Island, vars kunskap om landet var nyckeln till att göra denna upptÀckt. Det var faktiskt i byn Duda Ununa som en jÀgare vid namn Augustin Gregory berÀttade för forskarna om en 3 200 fot hög Äs dÀr han hade sett fÄgeln." PÄ Äsen fÄngade kamerafÀllorna tvÄ separata svarthalsade fasanduvor som passerade.

0:00
/
Video frÄn en av kamerafÀllorna. Video: Jason Gregg/American Bird Conservancy via Audubon Society
"Detta Àr en enorm upptÀckt," sa Bulisa Iova, expeditionsmedlem och tillförordnad chefsintendent för Nationalmuseet och konstgalleriet i Papua Nya Guinea, till Audubon. "Jag har studerat fÄglar i mÄnga Är, och att vara en del av detta team för att upptÀcka denna förlorade art Àr en höjdpunkt för mig."

ÅterupptĂ€ckten av denna vackra fĂ„gel ger hopp om liknande resultat pĂ„ andra expeditioner och inventeringar. Ett hopp om att hitta arter som vetenskapen trott gĂ„tt förlorade, men som lokalbefolkningen vet fortfarande existerar. Att frĂ„ga efter lokal kunskap Ă€r mĂ„nga gĂ„nger nyckeln för att fĂ„ en optimistisk framtid att komma snabbare.

Bild: John Mittermeier/American Bird Conservatory via Good News Network


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.