Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐬 Forskare hittar fristad för marint liv

🐬 Forskare hittar fristad för marint liv

En nyligen upptÀckt fristad för koraller har ett rikt marint liv och Àr inte pÄverkad av havens höjda temperaturer.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

För tusentals Är sedan, utanför Afrikas kust, bildade glacialavrinning frÄn berget Kilimanjaro en djup lagun. Nu fungerar denna pool av kylt vatten som ett fristad för marint liv och koraller. En sÀker zon som inte pÄverkas av de stigande havstemperaturerna.

Revet, som hittades av forskare frĂ„n Wildlife Conservation Society, kryllar med marint liv. Kusten har den största populationen av delfiner i Östafrika. Dessutom har den sĂ€llsynta dugongen (sjökon) observerats i omrĂ„det. DĂ€rtill har tofsstjĂ€rtfiskar hittats i de djupare delarna av omrĂ„det, enligt Eco Watch. Det Ă€r en förhistorisk fisk, ocksĂ„ kallad kvastfening, som en gĂ„ng troddes vara utrotad,

Dr Tim McClanahan, ledande korallforskare vid Wildlife Conservation Society, förstod först inte varför sÄ mycket marint liv valde just denna plats. Sedan listade han ut att orsaken var Kilimanjaro.

För att se om hans teori var korrekt installerade McClanahan temperaturmÀtare lÀngs kusten. Han övervakade dessa via satelliter, skriver The Guardian. Att havstemperaturerna har börjat stiga Àr nog inte en nyhet för nÄgon. Som ett resultat av uppvÀrmningen har haven utsatts för mer frekventa vÀrmeböljor. Men i det hÀr omrÄdet kan det kallare vattnet frÄn Kenya och Tanzania skapa en mer lÀmplig livsmiljö för marina djur. NÀr mÀtutrustningen visade att vattentemperaturen steg gjorde McClanahan undervattensstudier för att observera hur korallerna pÄverkades. Det han fann var att de var opÄverkade.

I en intervju med InsideClimate News förklarade han hur detta fungerar.

– Det skulle vara som att hĂ€lla varmt vatten i ett kallt badkar. Om badet Ă€r kallt skulle det ta lĂ„ng tid att vĂ€rma upp. NĂ€r dessa vĂ€rmeböljor passerat har de inte höjt vattentemperaturen sĂ„ mycket i lagunen. SĂ„ fristaden för koraller bevaras för att vattnet Ă€r svalt.

Förhoppningsvis kommer detta fantastiska omrÄde att bevaras och skyddas sÄ att revet kan fortsÀtta att vara en fristad för allt slags marint liv ocksÄ i framtiden.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.