Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📊 Fakta Ă€ndrar mĂ€nniskors Ă„sikter om terrorism - det Ă€r ett faktum

📊 Fakta Ă€ndrar mĂ€nniskors Ă„sikter om terrorism - det Ă€r ett faktum

Amerikanernas överdrivna rÀdsla för terrorism har lÀnge drivit politiska svar som kanske inte överensstÀmmer med de faktiska riskerna. En ny studie ger hopp om att detta kan förÀndras.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • RĂ€dslan för terrorism bland amerikaner Ă€r betydligt överdriven, vilket driver politiska beslut som inte stĂ€mmer överens med de faktiska riskerna.
  • En nyligen genomförd studie fann att presentation av korrekta fakta om riskerna med terrorism kan minska dessa rĂ€dslor betydligt, och denna effekt bibehölls Ă€ven tvĂ„ veckor efter att informationen presenterats.
  • Trots den politiskt polariserade miljön i USA, fann man att fakta om terrorism pĂ„verkade Ă„sikterna hos bĂ„de republikaner och demokrater, vilket indikerar vikten av att frĂ€mja korrekt information för rationellt beslutsfattande.

Överdriven rĂ€dsla för terror

Amerikaner har en 1 pÄ 3,5 miljoner Ärlig risk att dödas i ett terroristattentat.

ÄndĂ„ Ă€r rĂ€dslan för terrorism i USA betydligt överdriven, vilket ofta leder till en aggressiv respons pĂ„ den uppfattade hotbilden.

FrÄgan Àr, varför lÄter vi rÀdsla fÄ det bÀsta av oss nÀr riskerna Àr relativt lÄga jÀmfört med andra faror? En bilolycka, till exempel, Àr mycket mer sannolik att intrÀffa, med en risk pÄ 1 av 8 000. Till och med oddsen för att drunkna i ett badkar (1 pÄ 950 000) överstiger risken för att falla offer för ett terroristattentat.

Faktas makt

Men det finns hopp.

En ny studie av Daniel Silverman, Daniel Kent och Christopher Gelpi visade att denna rÀdsla kan mildras genom att presentera fakta om riskerna med terrorism.

De fann att amerikaner, oavsett deras politiska tillhörighet, var villiga att Àndra sina uppfattningar om terrorism nÀr de var bevÀpnade med korrekt information.

FörÀndra berÀttelsen

I sitt experiment genomförde författarna en nationellt representativ undersökning, dÀr deltagarna presenterades med fakta om terrorismrisker i kontexten av andra risker.

Resultatet var ett betydande minskning i antalet amerikaner som rapporterade rÀdsla för terrorism.

Ännu mer lovande var att dessa nya övertygelser bibehölls tvĂ„ veckor efter undersökningen, vilket pekar pĂ„ den varaktiga kraften hos faktisk information.

En vÀg framÄt

Även om författarna varnar för att en enda exponering för fakta inte kan driva varaktig förĂ€ndring, noterar de optimistiskt att en förskjutning i den offentliga diskussionen Ă€r möjlig.

De pekar pÄ mediernas roll och efterlyser en mer korrekt framstÀllning av hotet och riskerna med terrorism.

SÄ, vad Àr lÀrdomen hÀr? Det Àr enkelt: fakta spelar roll.

De kan forma vÄra uppfattningar, och i förlÀngningen, vÄra handlingar. De kan minska den irrationella rÀdslan för terrorism och leda oss mot mer effektiv politik.

LÄt oss komma ihÄg, kraften att Àndra vÄra uppfattningar, vÄra berÀttelser och vÄr vÀrld ligger inom oss. Och det börjar med att omfamna fakta istÀllet för rÀdsla.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.