Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ—ș Ett "medborgarvetenskapligt" projekt för att kartlĂ€gga Stora BarriĂ€rrevet

đŸ—ș Ett "medborgarvetenskapligt" projekt för att kartlĂ€gga Stora BarriĂ€rrevet

Detta medborgarvetenskapliga projekt strÀvar efter att kartlÀgga Stora BarriÀrrevet med hjÀlp av volontÀrer.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ett globalt crowdsourcingprojekt kartlÀgger Stora BarriÀrrevet med hjÀlp av ett foto i taget. Detta projekt lanserades förra Äret i hopp om att hitta de omrÄden pÄ revet som Àr mest utsatta för klimatförÀndringar och andra förödande krafter.

Teamet bakom projektet kÀnt som Great Reef Census har varit aktiva i ett Är nu. De började förra Äret med att skicka ett meddelande till alla sjömÀn och dykare i revomrÄdet och bad dem filma och fotografera revet under vattenytan. NÄgra av de mest aktiva volontÀrerna som har agerat pÄ meddelandet har varit dykorganisationer.

Bild- och filmmaterialet har publicerats online och Ă€r globalt tillgĂ€ngligt för mĂ€nniskor att analysera. MĂ„let för projektet Ă€r att samla in data och sĂ€tta ihop en “hĂ€lsokarta” över revet för att identifiera lösningar som kan vĂ€nda de skador som redan uppstĂ„tt.

Under Äret skickade volontÀrer in 13 000 bilder av revet. NÄgra av bilderna visade fÀrgglada koraller och fiskar. Andra avbildade grÄa omrÄden dÀr korallerna förstörts pÄ grund av förhöjda vattentemperaturer och och föroreningar i havsvattnet.

Ett annat mĂ„l för projektet Ă€r att upptĂ€cka vilka delar av revet som producerar flest ”korallbebisarna” eller larver sĂ„ att teamet kan anvĂ€nda dem för att hjĂ€lpa till att Ă„teruppliva döende rev.

– MĂ„nga av oss kanske inte kan resa till eller dyka vid revet just nu, men oavsett omstĂ€ndigheter kan vi bidra till dess framtid - och i slutĂ€ndan Ă€ven framtiden för andra revsystem runt om i vĂ€rlden, berĂ€ttar Kristin Valette-Wirth, Chief Brand och medlemsansvarig för PADI Worldwide i en intervju för California Diver.

Korallblekning Ă€r ett mycket allvarligt problem, men korallerna kan faktiskt Ă„terhĂ€mta sig om vattentemperaturen straxt Ă„tergĂ„r till det normala. World Economic Forum skriver “Detta hĂ€nder naturligt i liten skala nĂ€r temperaturen stiger och faller under ovanliga vĂ€derförhĂ„llanden eller som ett resultat av stormar, vilket tyvĂ€rr ocksĂ„ kan skada de ömtĂ„liga korallerna fysiskt. Dessa hĂ€ndelser Ă€r sĂ€llsynta, men i dessa fall kan korallerna Ă„terhĂ€mta sig.”

Det finns mÄnga program som försöker hjÀlpa till att fÄ liv i revet igen - The Great Barrier Census Àr bara ett av dem.

Pssst... lĂ€s om vad medborgarvetenskap Ă€r HÄR!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.