Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌿 England startar sitt största restaureringsprojekt för sjögrĂ€s

🌿 England startar sitt största restaureringsprojekt för sjögrĂ€s

England har startat ett fyraÄrigt projekt för att Äterplantera sjögrÀsÀngar. BÄtar lastade med sjögrÀsfrön lÀmnade hamnen för precis en vecka sedan.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

UndervattensĂ€ngar Ă€r ett mirakulösa nĂ€r det kommer till att binda kol. Ängar med sjögrĂ€s absorbera kol 35 gĂ„nger snabbare Ă€n en tropisk regnskog visar studier. Dessutom tillhandahĂ„ller de en fristad för nĂ„gra av de mest fantastiska marina varelserna pĂ„ planeten. I England bor bland annat sjöhĂ€star i sjögrĂ€set.

TyvÀrr har Storbritanniens sjögrÀsÀngar försvunnit i en anmÀrkningsvÀrd takt. Enligt vissa uppskattningar har landet förlorat mer Àn 90% av Àngarna under det senaste Ärhundradet till följd av bland annat föroreningar och muddring.

Som ett sÀtt att vÀnda strömmen för Àngarna och dess smÄ invÄnare har England lanserat ett bevarandeinitiativ som Àr det största restaureringsprojektet för sjögrÀs i landets historia.

Projektet syftar till att plantera Ätta hektar Àngar med hög biodiversitet utanför sydkusten. Fyra hektar kommer att sÄs i Plymouth Sound och de andra fyra i Solent Maritime Special Area of Conservation. Initiativet lanserades för precis en vecka sedan (den 21 april) och kommer att pÄgÄ under fyra Är.

Den 21 april lÀmnade bÄtarna hamnen. Ombord fanns personal frÄn Ocean Conservation Trust (OCT) och mÀngder av sandsÀckar som innehöll sjögrÀsfrön. NÀr sÀckarna slÀpps i vattnet sjunker de till botten och fröna blir tryggt förankrade pÄ rÀtt plats. Med tiden kommer fröna att gro och de smÄ plantorna kommer att sticka igenom duken och börja Äterkolonisera havsbotten.

LIFE Recreation ReMEDIES-projektet, under ledning av Natural England, har drivits och blivit möjligt tack vare lokala volontÀrer. De hjÀlpte till att lÀgga alla frön i sÀckar pÄ National Marine Aquarium i Plymouth. VolontÀrer som Àr dykare kommer att hjÀlpa till att övervaka projektet under havsytan. Mark Parry, utvecklingsansvarig pÄ Ocean Conservation Trust sa till Positive News:

– Detta Ă€r verkligen ett samarbete som engagerat det lokala samhĂ€llet. Det Ă€r otroligt att se stödet för marina livsmiljöer hos vĂ„ra kustsamhĂ€llen, ett mycket stolt ögonblick.

Positive News skriver att statsrÄdet i Plymouth sa att restaureringen av sjögrÀs kommer stödja ambitionen att skapa en marin nationalpark.

Bild: OCT


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.