Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌿 England startar sitt största restaureringsprojekt för sjögräs

🌿 England startar sitt största restaureringsprojekt för sjögräs

England har startat ett fyraårigt projekt för att återplantera sjögräsängar. Båtar lastade med sjögräsfrön lämnade hamnen för precis en vecka sedan.

Linn Winge
Linn Winge

Undervattensängar är ett mirakulösa när det kommer till att binda kol. Ängar med sjögräs absorbera kol 35 gånger snabbare än en tropisk regnskog visar studier. Dessutom tillhandahåller de en fristad för några av de mest fantastiska marina varelserna på planeten. I England bor bland annat sjöhästar i sjögräset.

Tyvärr har Storbritanniens sjögräsängar försvunnit i en anmärkningsvärd takt. Enligt vissa uppskattningar har landet förlorat mer än 90% av ängarna under det senaste århundradet till följd av bland annat föroreningar och muddring.

Som ett sätt att vända strömmen för ängarna och dess små invånare har England lanserat ett bevarandeinitiativ som är det största restaureringsprojektet för sjögräs i landets historia.

Projektet syftar till att plantera åtta hektar ängar med hög biodiversitet utanför sydkusten. Fyra hektar kommer att sås i Plymouth Sound och de andra fyra i Solent Maritime Special Area of Conservation. Initiativet lanserades för precis en vecka sedan (den 21 april) och kommer att pågå under fyra år.

Den 21 april lämnade båtarna hamnen. Ombord fanns personal från Ocean Conservation Trust (OCT) och mängder av sandsäckar som innehöll sjögräsfrön. När säckarna släpps i vattnet sjunker de till botten och fröna blir tryggt förankrade på rätt plats. Med tiden kommer fröna att gro och de små plantorna kommer att sticka igenom duken och börja återkolonisera havsbotten.

LIFE Recreation ReMEDIES-projektet, under ledning av Natural England, har drivits och blivit möjligt tack vare lokala volontärer. De hjälpte till att lägga alla frön i säckar på National Marine Aquarium i Plymouth. Volontärer som är dykare kommer att hjälpa till att övervaka projektet under havsytan. Mark Parry, utvecklingsansvarig på Ocean Conservation Trust sa till Positive News:

– Detta är verkligen ett samarbete som engagerat det lokala samhället. Det är otroligt att se stödet för marina livsmiljöer hos våra kustsamhällen, ett mycket stolt ögonblick.

Positive News skriver att statsrådet i Plymouth sa att restaureringen av sjögräs kommer stödja ambitionen att skapa en marin nationalpark.

Bild: OCT


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter