Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏰 Egendom pĂ„ Irland förvandlas till vildmark

🏰 Egendom pĂ„ Irland förvandlas till vildmark

För Ätta Är sedan pÄbörjade en irlÀndsk baron omvandlingen av sina 750 hektar mark till en mer ursprunglig vildmark. Idag kryllar omrÄdet av vilda djur.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Att lÄta naturomrÄden ÄtergÄ till vildmark och genom diverse ÄtgÀrder ÄterstÀlla ekosystemen Àr avgörande för att rÀdda vÄr planet menar grupper av experter. Enligt FN:s miljöprogram (UNEP) skulle ett territorium lika stort som Kina behöva ÄterstÀllas under det kommande decenniet för att vi ska kunna tackla klimatförÀndringarna.

En av alla pusselbitarna till lösningen pĂ„ problemet Ă€r en godsĂ€gare pĂ„ Irland. Randal Plunkett, den 21:e baronen av Dunsany, Ă€r Ă€ttling till en slĂ€kt baroner med rötter i medeltiden. Baronen började förvandla sin nedĂ€rvda egendom till vildmark för Ă„tta Ă„r sedan. Ägorna pĂ„ östra Irland Ă€r under förvandling frĂ„n brukad mark till oas för olika sorters vilda djur, allt för att Plunkett lĂ€t mer ursprungliga arter Ă„tervĂ€nda obehindrat. För nĂ€rvarande Ă€r projektet det enda i Irland som erkĂ€nts av European Rewilding Network.

Plunkett slutade klippa grÀsmattor och flyttade bort boskapen i ett försök att förvandla den 750 tunnland stora egendomen till ett omrÄde som kryllar av liv. Baronen sjÀlv sÀger att han startade projektet i hemlighet:

– NĂ€r jag började med det hĂ€r var det hemligt. Under de första fem Ă„ren visste ingen vad jag gjorde. Faktum Ă€r att lokalbefolkningen trodde att jag var en idiot. De trodde att jag bara var dekadent och förstörde markerna utan anledning.

Inhemska djur och vÀxter har blomstrat pÄ egendomen sedan Plunkett startade sitt projekt. TallmÄrd, som Àr en sÀllsynt art beslÀktad med vesslan, har redan skÄdats pÄ Àgorna. Euronews skriver att Àven uttrar och kronhjortar trivs pÄ den förvildade egendomen. Andra arter som ormvrÄk, pilgrimsfalk, sparvhök, röd glada, tornfalk och hackspettar har ocksÄ sökt sig till godset.

– Varje Ă„r fĂ„r jag tillbaka minst ett djurslag. Och det har varit underbart eftersom vi ger tillbaka det vilda till Irland, en plats som brukade kommas ihĂ„g för sin grönska, och vi Ă„tertar nu den grönskan, sĂ€ger Plunkett.

Bild: Independent.ie


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.