Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Ecuador skapar ett nytt marint reservat

🐠 Ecuador skapar ett nytt marint reservat

Ecuador skapar ett nytt marint reservat norr om Galågosöarna. Reservatet syftar till att skydda havssköldpaddor, hajar och andra arter som migrerar.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Galåpagosöarna Àr hem för mÄnga artrika och varierande ekosystem. För att skydda och bevara dem har Ecuador beslutat att skapa ett vidstrÀckt marint reservat norr om öarna. Detta nya reservat heter Hermandad (som betyder brödraskap pÄ spanska) och det bildar en Stillahavskorridor som strÀcker sig lika lÄngt som Cocos Island National Park i Costa Rica gör. Huvudfokus för reservatet Àr att skydda migrerande arter som havssköldpaddor och hajar.

– Den ecuadorianska regeringen tillkĂ€nnagav sitt beslut att skapa det nya reservatet vid COP26 i Glasgow, för att fokusera vĂ€rldens ögon pĂ„ behovet att skydda vĂ„ra hav. Tekniskt sett hade förslaget arbetats pĂ„ i flera Ă„r. Det baseras pĂ„ vetenskaplig bekrĂ€ftelse att migrerande arter anvĂ€nder en bergskedja under vattnet som sin fĂ€rdvĂ€g mellan GalĂĄpagos och Cocos Island, sade Ecuadors ministerie för miljö, vatten och ekologi i ett uttalande som skickades till EcoWatch.

EcoWatch rapporterar att reservatsomrÄdet Àr mer Àn 51 800 kvadratkilometer och lÀggs till det redan befintliga 130 000 kvadratkilometer stora marina reservatet runt Galåpagos, vilket har varit skyddat sedan 1998. Galåpagos övÀrld stÄr med pÄ vÀrldsarvslistan och Àr biotop för över 2 900 marina arter.

– Det nya marinreservatet Hermandad Ă€r en biologisk korridor för mer Ă€n 20 migrerande arter med olika hotnivĂ„er, sĂ„som hajar, havssköldpaddor, mantor, etc. De Ă€r arter som förflyttar sig mellan de tvĂ„ skyddade omrĂ„dena: GalĂĄpagos och Cocos Island (Costa Rica). De rör sig genom detta omrĂ„de utefter undervattensbergskedjan. Den utgör en biotop som förser arterna med mat. Vissa arter knutna till GalĂĄpagos har hittats i detta omrĂ„de, som sjölejon, albatrosser och GalĂĄpagoshajar, vilka har lĂ€mnar övĂ€rlden för att föda, sade Ecuadors ministerie för miljö, vatten och ekologi.

Ecuadors president, Guillermo Lasso, beskriver det nya reservatet som en "ny relation med jorden, en ny förstÄelse av vad som utgör framsteg för mÀnskligheten."

Nu finns det planer frÄn regeringarna i bÄde Panama och Colombia att utöka de skyddade omrÄdena nÀra och runt Galåpagosöarna. Detta kan komma att skapa ett internationellt marint biosfÀrreservat.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.