Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐒 Ecuador ger vilda djur lagliga rĂ€ttigheter

🐒 Ecuador ger vilda djur lagliga rĂ€ttigheter

Ecuador har blivit det första landet i vÀrlden att bevilja lagliga rÀttigheter till enskilda vilda djur, allt tack vare ullapan Estrellita.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ecuador har blivit det första landet nĂ„gonsin att ge lagliga rĂ€ttigheter till enskilda vilda djur. Detta Ă€r allt tack vare en ullapa (Lagothrix sp.) som hette Estrellita. Landet blev redan 2008 först i vĂ€rlden med att erkĂ€nna naturen som förtjĂ€nt av rĂ€ttigheter enligt lag. Denna lag blev till och med inskriven i grundlagen. Huruvida djur kunde dra nytta av detta eller inte har varit oklart – tills nu.

Lilla Estrellita fÄngades i det vilda och hölls illegalt som husdjur i 18 Är av bibliotekarien Ana Beatriz Burbano Proaño. Myndigheterna tog Estrellita och förde henne till en djurpark 2019, eftersom det Àr olagligt att Àga vilda djur i Ecuador. TyvÀrr dog Estrellita en mÄnad efter att hon flyttades till djurparken.

Innan Àgaren blev medveten om Estrellitas död sÄ ansökte hon om att Estrellitas rÀttigheter skulle erkÀnnas. Hon hÀvdade att apans fÄngenskap pÄ zoo var olaglig och bad om att Estrellita skulle Äterföras hem. SÄ smÄningom dömde domstolen till förmÄn för Ana Beatriz Burbano Proaño. Domstolen slog ocksÄ fast att Estrellitas infÄngande i naturen frÄn första början ocksÄ var en krÀnkning av hennes rÀttigheter.

– Domen höjer djurens rĂ€ttigheter till konstitutionsnivĂ„, Ecuadors högsta lag, sĂ€ger miljöadvokaten Hugo EcheverrĂ­a till Euronews.green. Domstolen har slagit fast att djur Ă€r föremĂ„l för rĂ€ttigheter, skyddade av naturens rĂ€ttigheter.

Enligt Optimist Daily sÄ uttalade domstolen i en del av domen att "vilda arter och individer dÀrav har rÀtt att inte jagas, fiskas, fÄngas, samlas in, förvaras, behÄllas, handlas med eller bytas ut."

Andra lÀnder följer i Ecuadors fotspÄr och beviljar ocksÄ rÀttsligt skydd till naturen genom domstolssystem eller konstitution. Dessa lÀnder inkluderar Colombia, Mexiko, Chile, Nya Zeeland och Panama.

Bild: Ammit Jack/Shutterstock.com via Optimist Daily


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.