Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐝 Campus i Skottland ska bli mer vĂ€lkomnande för pollinerare

🐝 Campus i Skottland ska bli mer vĂ€lkomnande för pollinerare

St Andrews University i Skottland ska Äteruppbygga naturliga miljöer pÄ campuset och göra det mer attraktivt för pollinerande insekter.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

St Andrews University i Skottland gör en extra anstrÀngning för att göra Àgorna och campuset mer vÀlkomnande för pollinerande insekter. Detta ska ske genom att grÀsmattor omvandlas till Àngar.

Projektet kallas The Urban Meadows for Pollinators Project och kommer att omvandla Ätta hektar nÀrliggande grÀsmarker till Àngar med stor biologisk mÄngfald. Initiativet Àr ett samarbete mellan universitetet och Fife Council, St. Andrews Botanic Garden, Fife Coast och Countryside Trust och Crail Community Partnership.

Universitetet strÀvar efter att bli koldioxidneutralt Är 2035. Det var det första universitetet som organiserade ett tvÀrvetenskapligt hÄllbart utvecklingsprogram. Sedan 2005 sker arbete för att förbÀttra hÄllbarheten pÄ campuset. Programmet för pollinerande insekter bygger pÄ en arbetsgrupp för biologisk mÄngfald. Denna grupp inrÀttades 2019 och inkluderar personal, akademiker, studenter och externa experter.

Optimist Daily skriver: I enlighet med gruppens rekommendationer kommer 10 procent av skolans Àgor att vara hanteras som utrymmen för vilda djur fram till nÀsta vÄr. MÄlet Àr att viga 60 procent av universitetsÀgd mark till biologisk mÄngfald 2035.

Vad kommer att göras för att restaurera campus? Förutom att plantera inhemska arter som gynnar pollinerare sÄ kommer universitetet att dra ned pÄ grÀsklippningen till ett par gÄnger om Äret. DÀrtill ska ogrÀsbekÀmpningen minskas i omfattning och ske pÄ annat sÀtt. Universitetets talesperson sade till Treehugger:

– Teamet pĂ„ universitetsomrĂ„det har aktivt minskat anvĂ€ndningen av kemikalier för ogrĂ€sbekĂ€mpning. Mekaniska metoder och selektiva ogrĂ€sdödare anvĂ€nds fortfarande pĂ„ idrottsplaner, men det Ă€r pĂ„ Ă„rlig basis snarare Ă€n konventionell tillĂ€mpning.

Detta projekt kommer inte bara att stödja insekter.  Även fĂ„glar, som svalor och steglits, samt dĂ€ggdjur, som igelkottar och fladdermöss, kommer gynnas av de nya strategierna.

En medlem i arbetsgruppen berÀttade för Treehugger att positiva förÀndringar redan kan ses:

– Det har varit underbart att arbeta intill Ă€ngarna och se fĂ€rgen och skönheten under sommaren. Det mĂ€rks direkt en stor ökning av biologisk mĂ„ngfald. Det som ocksĂ„ Ă€r spĂ€nnande Ă€r att se hur mĂ€nniskor dras till Ă€ngarna, uppskattar dem som ett utrymme och Ă„terknyter till naturen.

Bild: The Optimist Daily


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.