Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩬 Bisonoxen Ă„terskapar den biologiska mĂ„ngfalden pĂ„ Kansas prĂ€rie

🩬 Bisonoxen Ă„terskapar den biologiska mĂ„ngfalden pĂ„ Kansas prĂ€rie

NaturvÄrdare och indianer har i decennier sagt att bisonoxarna Àr avgörande för prÀriens hÀlsa. Nu visar forskning att bisonoxens nÀrvaro ger marken större biologisk mÄngfald och motstÄndskraft mot torka.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ny forskning angÄende de lÄngsiktiga fördelarna med att Äterinföra bisonoxar har bevisat vad naturvÄrdare och indianer har sagt i Ärtionden: bisonoxarna Àr avgörande för prÀriens hÀlsa. Forskningen visar att förekomsten av bisonoxarna bidrar till att markerna blir mer motstÄndskraftiga mot torka. De berikar ocksÄ den biologiska mÄngfalden.

I en artikel som nyligen publicerades i tidskriften PNAS mÀttes bisonoxens följdeffekter pÄ ekosystemet pÄ prÀrien. TyvÀrr finns bara 4 % av den ursprungliga prÀrien kvar. Data som strÀcker sig över flera decennier sedan de stora betande djurens Äterkomst visar tydligt att dessa vÀxtÀtare mer Àn fördubblade antalet inhemska arter i habitatet.

"Bison Àr den typ av organism du förvÀntar dig har en stor inverkan", sÀger Zak Ratajczak, biolog vid Kansas State University och huvudförfattare till studien till Popular Science. "De Àr vÀldigt stora, vandrar lÄnga strÀckor och kan konsumera vÀxtarter i en skala som förÀndrar konkurrensen."

Bison, till skillnad frÄn mÄnga andra vÀxtÀtare, specialiserar sig pÄ att Àta höga och grova grÀsarter. Om dessa grÀs lÀmnas orörda vÀxer de mycket snabbt och högt och skuggar andra vÀxter som behövs för biologisk mÄngfald. Till exempel vildblommor som stödjer pollinerare och baljvÀxter som fixerar kvÀve i jorden. NÀr bisonoxarna istÀllet betar ned de grova och höga grÀssorterna sÄ skapas förutsÀttningar med mer solljus och mindre konkurrens för arter som inte vÀxer sig lika höga.

Forskare vid den 8 616 hektar stora Konza Prairie Biological Station i Kansas har sedan 1980-talet dokumenterat förÀndringar i vÀxternas biologiska mÄngfald i och med Äterinförandet av bisonflocken. De senaste Ären har antalet individer i flocken hÄllit sig stabilt med mellan 275 och 300 djur.

Som jÀmförelse följde forskarna ocksÄ den biologiska mÄngfalden i liknande omrÄden som betas av nötkreatur samt delar som var helt orörda och inte betades alls. Enligt Popular Science var ett resultat av att prÀrie betas av bison att den klarar perioder av torka bÀttre. Det hÀnger ihop med en större variation i antal vÀxtarter och den nya tillvÀxten som stimuleras av bete.

OmrÄden med balans i ekosystemen kan hjÀlpa en ljusare framtid att komma snabbare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.