Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇯đŸ‡Č Bevarandeprojekt i Jamaica sĂ€tter lokalsamhĂ€llet först

🇯đŸ‡Č Bevarandeprojekt i Jamaica sĂ€tter lokalsamhĂ€llet först

Oracabessa Fish Sanctuary skapar ett samarbete mellan natur och mÀnniskor dÀr "naturen stödjer dem som vÄrdar den".

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ofta förbiser bevarandeprojekt de mÀnniskor som förlitar sig pÄ ekosystemen för att försörja sig. Detta framstÄr vanligtvis som en politisk eller moralisk övertygelse eller som en filosofi. I Oracabessa Fish Sanctuary Àr det tvÀrtom sÄ att lokala fiskare Àr anledningen till att reservatets magi och skönhet finns kvar.

LÀngs Jamaicas kust Àr samhÀllena beroende av fisk. Jobb skapas genom att sÀlja fisk, tillverka och reparera fiskeutrustning och sÄ vidare. Befolkningen kan Àven fiska för att sÀtta mat pÄ bordet nu nÀr matpriserna skjuter i höjden.

I Jamaica Àr fiskarna oberoende, vilket innebÀr att det kan vara svÄrt att fÄ dem ombord pÄ bevarandeprojekt.

"För att ha nÄgon form av framgÄng mÄste man centralisera och organisera", sÀger kapten Murray, en fartygsoperatör och vÀktare vid Oracabessa Fish Sanctuary till Yes Magazine. "Fiskare vill kanske inte göra det, eftersom de kanske tror att det kan kosta dem."

SÄ för att lösa detta bjöds fiskarna in att hjÀlpa till att utforma bevarandeprojektet redan frÄn uppstarten.

"För det första tillĂ€t vi fiskarna att bestĂ€mma grĂ€nserna för reservatet sĂ„ att de faktiskt valde hur mycket fiskevatten de gav upp", sĂ€ger Travis Graham, styrelseledamot i Oracabessa Fish Sanctuary. För det andra sĂ€ger han: ”Alla vĂ„ra vĂ€ktare Ă€r fiskare. Vi har skapat en kĂ€lla till sysselsĂ€ttning för dem genom just den rollen, sĂ„ de förstĂ„r att de gynnas pĂ„ mer Ă€n ett sĂ€tt. Engagemanget kommer frĂ„n det.”
Travis Graham, styrelseledamot i Oracabessa Fish Sanctuary och Golden Eye Foundation. Foto av Taylor Gladstone via Yes Magazine

Yes Magazine förklarade det som att "gruppen kunde skapa en feedbackslinga dÀr naturen hjÀlper till att stödja dem som vÄrdar den". Oracabessa Bays Goldeneye-hotell och James Bond-strand har varit hem för det 185 tunnland stora fiskreservatet i över ett decennium nu.

Reservatet fĂ„r in tillrĂ€ckligt med pengar för att betala kaptenerna och reservatsvĂ€ktarna som patrullerar grĂ€nserna. Dessa intĂ€kter kommer frĂ€mst frĂ„n butiken med dykutrustning samt frĂ„n turister pĂ„ hotellet. Även om hotellet Ă€ger mycket av marken sĂ„ Ă€r reservatet i sig öppet för allmĂ€nheten i omrĂ„den dĂ€r strĂ€nderna Ă€r offentliga.

Yes Magazine berÀttar att personalen, som bestÄr av 18 personer, sköter och underhÄller reservatet samt driver en rad program. De skriver "den hÀr fristaden myllrar alltid av aktivitet: pedagogiska skolturer, underhÄll och uppgradering av de spirande koralltrÀdgÄrdarna och den nyinstallerade barnkammaren för sjöborrar. Fristaden har uppfyllt sin ambition att plantera 18 000 koraller Ärligen och slÀppa ut mer Àn 20 000 havssköldpaddor varje Är."

NÀr Oracabessa Sanctuary fortsÀtter att expandera och vÀxa, vill gruppen lÀgga till fler bevarandeutbildningsprogram och föda upp fler av de djur som Àr avgörande för ett revs hÀlsa.

Enligt en undersökning av korallreven (som genomfördes mellan 2013 och 2020), utförd av Jamaicas nationella miljö- och planeringsbyrÄ, sÄ har fiskbestÄndet runt hela ön mer Àn femdubblats. DÀrtill visar undersökning att en lÄngsam, men stark, rehabilitering Àger rum.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.