Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♀️ Betydande framsteg för kvinnors rättigheter senaste 30 åren

♀️ Betydande framsteg för kvinnors rättigheter senaste 30 åren

90% av världens länder har infört lagar mot våld mot kvinnor och flickor och framsteg har skett i alla regioner. Andelen kvinnor i parlament har mer än fördubblats sedan 1995. 53% av medlemsländerna har infört jämställdhetsrelaterade lagar och policies för klimat- och miljöåtgärder.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • 90 procent av världens länder har infört lagar mot våld mot kvinnor och flickor och framsteg har skett i alla regioner.
  • Andelen kvinnor i parlament har mer än fördubblats sedan 1995.
  • 53 procent av medlemsländerna har infört jämställdhetsrelaterade lagar och policies för klimat- och miljöåtgärder.

Historisk utvärdering visar positiva trender

Trettio år efter den banbrytande Pekingkonferensen 1995 har UN-Women publicerat en omfattande utvärdering som visar betydande framsteg för kvinnors rättigheter och jämställdhet världen över. Rapporten "Women's Rights in Review 30 Years After Beijing" bygger på bidrag från 159 medlemsländer och utgör den mest omfattande genomgången av framsteg på området hittills.

En av de största framgångarna är att 88 procent av länderna har antagit lagar och etablerat tjänster för att eliminera våld mot kvinnor och flickor under de senaste fem åren. Sedan 1995 har antalet länder med lagar som förbjuder könsbaserad diskriminering inom arbetslivet ökat från 58 till 162 länder.

Dessa lagliga skydd har visat sig effektiva. Växande bevis tyder på att där omfattande rättighetsbaserade lagar finns på plats, bidrar de till att minska förekomsten av dessa brott.

Kvinnors representation i beslutsfattande

Politisk representation för kvinnor har gjort stora framsteg. Andelen kvinnor i parlament har mer än fördubblats sedan 1995. Denna utveckling har förankrats genom att fler än hälften av länderna har infört könskvoter för att öka kvinnors deltagande i nationella eller lokala lagstiftande församlingar.

38 procent av länderna rapporterade 2024 åtgärder för att motverka våld mot kvinnor i offentliga roller, mer än dubbelt så många som 2019. Detta visar en ökad medvetenhet om vikten av kvinnors säkerhet i det offentliga rummet.

Digitala framsteg och utbildning

En positiv trend är att 70 procent av länderna rapporterar satsningar för att öka kvinnors och flickors tillgång till naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap, matematik och digitala färdigheter, upp från 59 procent 2019.

Andelen kvinnor som använder internet globalt har ökat från 50 till 65 procent mellan 2019 och 2024, vilket visar på minskade digitala klyftor. Initiativ som Chiles nationella jämställdhetspolicy för vetenskap, teknik och innovation samt den regionala alliansen för digitalisering av kvinnor i Latinamerika och Karibien har redan resulterat i digital utbildning för 3,8 miljoner kvinnor.

Klimat och miljö

Fler länder än någonsin inkluderar nu könsaspekter i miljö- och klimatarbete. 53 procent av medlemsländerna har infört eller förstärkt jämställdhetsrelaterade lagar och policies för katastrofriskhantering samt klimat- och miljöresiliens, jämfört med 39 procent 2019.

Innovative projekt där urfolkskvinnors kunskap kombineras med vetenskapliga metoder för klimatanpassning visar på framgångsrika vägar framåt. I Kenya arbetar exempelvis Massajkvinnor med att återställa utarmade landskap i Amboseli nationalpark.

Nationella och internationella åtaganden

Nästan alla länder rapporterar att de har integrerat jämställdhet i nationella planer för hållbar utveckling. Ett rekordantal av 112 länder har antagit nationella handlingsplaner för kvinnor, fred och säkerhet.

Sima Bahous, chef för UN-Women, betonar i rapportens förord: "Vi förstår idag, precis som de gjorde då, att en jämställd värld både är möjlig och inom räckhåll – om vi agerar beslutsamt."

Vägen framåt med Beijing+30 Action Agenda

Baserat på framstegen har UN-Women utvecklat Beijing+30 Action Agenda med sex nyckelåtgärder för att ytterligare påskynda jämställdhet. Agendan bygger på de positiva resultat som uppnåtts och skapar en färdplan för fortsatta framsteg för världens kvinnor och flickor.

Storskaliga investeringar i inkluderande omsorgstjänster skulle kunna generera närmare 300 miljoner jobb globalt fram till 2035, varav 78 procent skulle innehas av kvinnor, vilket visar på den ekonomiska potentialen i jämställdhetsarbetet.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den här artikeln och om faktabaserad optimism (kräver att du har betalversionen av ChatGPT).


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.