Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸȘž Belizes barriĂ€rrev har fĂ„tt nytt liv

đŸȘž Belizes barriĂ€rrev har fĂ„tt nytt liv

Ett decennium av engagemang hjÀlper Belizes korallrev att komma tillbaka efter den förödande orkanen Iris framfart 2001.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den ideella organisationen Fragments of Hope hjÀlper Belizes korallrev att komma tillbaka efter att den förödande orkanen Iris förstörde nÀstan alla landets rev. Lisa Carne Àr marinbiolog och grundade projektet med endast ett litet stöd frÄn sina finansiÀrer. Det var svÄrt att fÄ donationer eftersom finansiÀrerna trodde att det skulle vara omöjligt att bygga upp revet igen.

– Efter orkanen Iris sa alla i Placencia att revet var dött. Den allmĂ€nna kĂ€nslan var att revet inte gick att rĂ€dda och ingen var intresserad av bevarandeprojektet, sĂ€ger Carne till Euronews.green.

Metoden som Carne och hennes team anvÀnde kallas fragmentering, vilket i huvudsak innebÀr att man anvÀnder korallers förmÄga att reproducera sig asexuellt. Genom att anvÀnda denna metod för att transplantera korallsticklingar till förstörda och sÄrbara omrÄden öppnas en vÀg för skapandet av nya korallkolonier.

Carne började skapa plantskolor för koraller i Placencia (en by i södra Belize). Sticklingarna anvÀndes för att Äterskapa de förstörda delarna av reven. Tillsammans med lokalbefolkningen har projektets team Àgnat mer Àn 10 Är Ät att plantera nya koraller. MÀnniskor som reseguider, fiskare, dykare och snorklare har utbildats för att vÄrda korallreven tillbaka till liv.

Tack vare anstrÀngningarna sÄ har koralltÀckningen ökat frÄn 6 % till fantastiska 60 %. Dessa siffror gör denna plats till en av de mest framgÄngsrika och lÄngvariga restaureringarna  i vÀrlden. Nu arbetar organisationen med att utöka sin bevarandemodell till andra delar av landet, vilket Àr hem för det nÀst lÀngsta revet i vÀrlden.

Projekt som Fragments of Hope, som inte ger upp utan fortsÀtter kÀmpa för en bÀttre och grönare framtid, ser till att hoppet inte gÄr förlorat.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.