Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🪸 Belizes barriärrev har fått nytt liv

🪸 Belizes barriärrev har fått nytt liv

Ett decennium av engagemang hjälper Belizes korallrev att komma tillbaka efter den förödande orkanen Iris framfart 2001.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den ideella organisationen Fragments of Hope hjälper Belizes korallrev att komma tillbaka efter att den förödande orkanen Iris förstörde nästan alla landets rev. Lisa Carne är marinbiolog och grundade projektet med endast ett litet stöd från sina finansiärer. Det var svårt att få donationer eftersom finansiärerna trodde att det skulle vara omöjligt att bygga upp revet igen.

– Efter orkanen Iris sa alla i Placencia att revet var dött. Den allmänna känslan var att revet inte gick att rädda och ingen var intresserad av bevarandeprojektet, säger Carne till Euronews.green.

Metoden som Carne och hennes team använde kallas fragmentering, vilket i huvudsak innebär att man använder korallers förmåga att reproducera sig asexuellt. Genom att använda denna metod för att transplantera korallsticklingar till förstörda och sårbara områden öppnas en väg för skapandet av nya korallkolonier.

Carne började skapa plantskolor för koraller i Placencia (en by i södra Belize). Sticklingarna användes för att återskapa de förstörda delarna av reven. Tillsammans med lokalbefolkningen har projektets team ägnat mer än 10 år åt att plantera nya koraller. Människor som reseguider, fiskare, dykare och snorklare har utbildats för att vårda korallreven tillbaka till liv.

Tack vare ansträngningarna så har koralltäckningen ökat från 6 % till fantastiska 60 %. Dessa siffror gör denna plats till en av de mest framgångsrika och långvariga restaureringarna  i världen. Nu arbetar organisationen med att utöka sin bevarandemodell till andra delar av landet, vilket är hem för det näst längsta revet i världen.

Projekt som Fragments of Hope, som inte ger upp utan fortsätter kämpa för en bättre och grönare framtid, ser till att hoppet inte går förlorat.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.