Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇦🇺 Australien avsätter 30% av sin landyta för att skydda unika arter

🇦🇺 Australien avsätter 30% av sin landyta för att skydda unika arter

Australiska tjänstemän har meddelat att de kommer att bevara 30% av kontinentens landyta i ett naturligt tillstånd för att bevara unika arter.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den 6 oktober tillkännagav australiensiska tjänstemän att de kommer att bevara 30% av sin landyta som en del av ett programet The Threatened Species Action Plan: Towards Zero Extinctions. 110 arter och 20 platser kommer att prioriteras och planen kommer att se till att hjälp ges där den behövs som mest.

Australien är ett av de rikaste länderna i världen när det kommer till biologisk mångfald. Till exempel kan många av kontinentens däggdjur inte hittas någon annanstans på jorden.

"The Threatened Species Action Plan stärker vårt engagemang för att stoppa utrotningen av Australiens växter och djur", säger Australiens miljöminister Tanya Plibersek till Good News Network. "Baserat på input från forskare och experter från samhället så identifierar denna plan 20 prioriterade platser och 110 prioriterade arter och kommer att vägleda återhämtningsåtgärder som kommer att gynna ett brett spektrum av hotade arter och deras livsmiljöer."

Totalt 146 miljoner US-dollar kommer att finansiera detta projekt, som har skapat 20 listor över arter och 3 listor över ekosystem. Dessa listor är baserade på landets lista över hotade arter och anger de arter som kommer att ha högsta prioritet. 50 miljoner hektar förväntas avsättas och planen kräver också en granskning efter fem år.

Nyligen har Australiska naturvårdare haft stora framgångar med vissa mål, som till exempel återställande av ekosystem som det på Macquarie Island.

I norra delen av Queensland återlämnas känsliga naturområden till ursprungsbefolkningen för att förvaltas som nationalparker. Omkring 4,7 miljoner hektar har hittills lämnats tillbaka till ursprungsbefolkningen.

För att kunna få en ljusare framtid att komma snabbare så måste vi ta hand om vår natur och alla dess invånare - precis som Australien planerar att göra.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.