Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇩đŸ‡ș Australien avsĂ€tter 30% av sin landyta för att skydda unika arter

🇩đŸ‡ș Australien avsĂ€tter 30% av sin landyta för att skydda unika arter

Australiska tjÀnstemÀn har meddelat att de kommer att bevara 30% av kontinentens landyta i ett naturligt tillstÄnd för att bevara unika arter.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den 6 oktober tillkÀnnagav australiensiska tjÀnstemÀn att de kommer att bevara 30% av sin landyta som en del av ett programet The Threatened Species Action Plan: Towards Zero Extinctions. 110 arter och 20 platser kommer att prioriteras och planen kommer att se till att hjÀlp ges dÀr den behövs som mest.

Australien Àr ett av de rikaste lÀnderna i vÀrlden nÀr det kommer till biologisk mÄngfald. Till exempel kan mÄnga av kontinentens dÀggdjur inte hittas nÄgon annanstans pÄ jorden.

"The Threatened Species Action Plan stÀrker vÄrt engagemang för att stoppa utrotningen av Australiens vÀxter och djur", sÀger Australiens miljöminister Tanya Plibersek till Good News Network. "Baserat pÄ input frÄn forskare och experter frÄn samhÀllet sÄ identifierar denna plan 20 prioriterade platser och 110 prioriterade arter och kommer att vÀgleda ÄterhÀmtningsÄtgÀrder som kommer att gynna ett brett spektrum av hotade arter och deras livsmiljöer."

Totalt 146 miljoner US-dollar kommer att finansiera detta projekt, som har skapat 20 listor över arter och 3 listor över ekosystem. Dessa listor Àr baserade pÄ landets lista över hotade arter och anger de arter som kommer att ha högsta prioritet. 50 miljoner hektar förvÀntas avsÀttas och planen krÀver ocksÄ en granskning efter fem Är.

Nyligen har Australiska naturvÄrdare haft stora framgÄngar med vissa mÄl, som till exempel ÄterstÀllande av ekosystem som det pÄ Macquarie Island.

I norra delen av Queensland ÄterlÀmnas kÀnsliga naturomrÄden till ursprungsbefolkningen för att förvaltas som nationalparker. Omkring 4,7 miljoner hektar har hittills lÀmnats tillbaka till ursprungsbefolkningen.

För att kunna fÄ en ljusare framtid att komma snabbare sÄ mÄste vi ta hand om vÄr natur och alla dess invÄnare - precis som Australien planerar att göra.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.